De la carnea de vită din Tokyo, până la rulourile de pui în Londra: consumatorii încep să simtă creșterea prețurilor la alimente și energie care zguduie economia mondială.
Anglia se află în plină furtună: are un deficit fără precedent al forței de muncă, probleme de aprovizionare și prețuri în creștere.
„Epoca mâncării ieftine se apropie de sfârșit”
Este avertismentul lui Ranjit Singh Boparan, proprietarul companiei britanice 2 Sister Food Group, unul dintre cei mai mari procesatori de carne de pasăre din Europa. “Nu o să mai vedem o familie de patru persoane care se hrănește cu un pui de 3 lire sterline”.
Japonia se confruntă cu un „șoc al prețurilor” pentru carnea de vită și cafea, notează BBC. Economiștii și factorii de decizie politică se așteaptă să vadă recentele creșteri ale prețurilor alimentelor reflectate în datele oficiale din următoarele luni.
În Statele Unite, președintele Joe Biden a cerut sectorului privat să contribuie la ușurarea blocajelor lanțului de aprovizionare.
Sub presiunea scumpirilor și întârzierilor de livrare din sectorul transportatorilor maritimi, porturile din Los Angeles și Long Beach își vor extinde operațiunile 24 de ore din 24 pentru a descărca aproximativ 500.000 de containere care așteaptă în larg.
Ca răspuns la criza în creștere a prețului energiei, Casa Albăa vorbit în ultimele zile cu producătorii americani de petrol și gaze despre contribuția la scăderea costurilor ridicate ale combustibilului. Deocamdată nu s-a găsit o soluție viabilă.
Prețurile cărbunelui în China au înregistrat valori maxime record, centralele electrice aprovizionând combustibilul pentru a debloca o criză de energie care alimentează o inflație fără precedent din a doua cea mai mare economie din lume.
Extinderea crizei energiei Chinei, cauzată de lipsa de cărbune, prețurile ridicate la combustibil și cererea industrială în creștere post-pandemică a oprit producția în numeroase fabrici, printre care multe furnizoare pentru mărci globale mari precum Apple.
De asemenea, problemele lanțului de aprovizionare din sectorul auto, afectat de penuria globală de semiconductori, ar putea dura până în prima jumătate a anului 2022, cele mai optimiste estimări.
Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a avertizat că criza energetică este de așteptat să crească cererea de petrol cu jumătate de milion de barili pe zi (bpd), ar putea alimenta inflația și va încetini recuperarea globală de la pandemia Covid-19.
În Germania institutele economice de top ale țării și-au redus previziunile comune pentru creșterea din 2021 în cea mai mare economie europeană la 2,4%, de la 3,7%, deoarece blocajele de aprovizionare frânează producția.
Întreaga Europă este măturată de un val de scumpiri, o reacție în lanț la criza energetică.
Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut cu aproximativ 250% în acest an, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor, ceea ce a dus şi la creşterea costurilor angro la electricitate.
FMI a avertizat că economia mondială intră într-o fază de risc inflationist, făcând un apel către băncile centrale să fie „foarte, vigilente” şi să ia măsuri devreme pentru a înăspri politica monetară dacă presiunile preţurilor se vor dovedi a fi persistente.