Până la sfârșitul lunii septembrie 2024, Ministerul Mediului a epuizat deja bugetul de peste 21 milioane de lei alocat despăgubirilor pentru pagubele provocate de animalele sălbatice protejate de Comisia Europeană. Urșii, mistreții și lupii au distrus culturi agricole și au ucis animalele domestice din ferme și din gospodării, iar noua legislație prevede ca banii să fie dați păgubiților în termen de 30 de zile. În județul Mureș, până în septembrie, au fost înregistrate 207 dosare de despăgubire, cu o valoare de peste 1,5 milioane lei, pentru sute de hectare de culturi distruse şi circa 500 de animale ucise.
Pe lângă uciderea sau rănirea gravă a oamenilor, animalele sălbatice protejate de la Bruxelles, în special urșii, produc pagube uriașe în gospodării, ferme și culturi agricole. Deși interdicția reducerii numărului excesiv de exemplare a venit de la Comisia Europeană, banii pentru despăgubiri sunt suportați din bugetul de stat.
Ministerul Mediului a cerut, în ședința de guvern de joi, o suplimentare a bugetului, dat fiind că suma de peste 21 milioane de lei, alocată pentru despăgubiri, a fost epuizată în septembrie. ”Prin Hotărârea Guvernului nr.3/2023 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele și/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr.1 și 2 la Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr.407/2006 și unele măsuri de punere în aplicare a acesteia, a fost reglementată modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele produse culturilor agricole, silvice și animalelor domestice, pentru pagubele produse autovehiculelor rezultate în urma accidentelor de circulație, precum și pentru daunele produse persoanelor fizice de către exemplare din speciile de faună de interes cinegetic”, susține Ministerul Mediului. Același act normativ a reglementat într-un mod cât mai echitabil, drepturile şi obligaţiile proprietarilor de culturi agricole/silvice, de animale domestice și autovehicule în legătură cu pagubele pe care animalele din speciile de faună de interes cinegetic le produc, astfel încât partea păgubită să primească despăgubirea în timp util şi la o justă valoare.
Banii, virați în 30 de zile
În anul 2024, la titlul 59 „Alte cheltuieli” a fost alocată suma de 23.800 mii lei, din care până la data de 31.09.2024 au fost efectuate deschideri de credite în sumă 21.023 mii lei. Sumele nedeschise reprezintă alocații bugetare pentru plata fondului de handicap și a creanțelor rezultate ca urmare a punerii în executare a dispozițiilor hotărârilor judecătorești, se arată în expunerea de motive a hotărârii de guvern adoptată de Executiv.
”Pe baza documentelor justificative transmise de către agențiile de protecție a mediului s-a totalizat un necesar de fonduri în sumă de 6.418 mii lei pentru plata despăgubirilor ca urmare a pagubelor produse de către exemplarele de speciile de faună de interes cinegetic în perioada iulie-septembrie 2024 și a dobânzilor ce trebuie acordate personalului, aferente tranșelor salariale plătite în baza sentințelor civile/hotărâri judecătorești. Până în prezent sunt înregistrate plăți restante în sumă de 3.290 mii lei reprezentând decizii de plată aferente lunilor iulie și august. În conformitate cu prevederile art.7 din Hotărârea Guvernului nr.3/2023 coroborate cu cele prevăzute în anexa nr.11 la același act normativ, termenul de plată în cazul în care s-au acordat despăgubiri este de 30 zile de la data comunicării Deciziei de plată”, a precizat Ministerul Mediului.
Pagube uriașe
Prefectul județului Mureș anunța, în septembrie, că va recolta 43 de urși, dat fiind că numărul acestora este triplu față de ceea ce suportă habitatul. Până în septembrie, în Mureș s-au înregistrat 207 dosare de despăgubire, cu o valoare de peste 1,5 milioane lei, pentru sute de hectare de culturi distruse şi circa 500 de animale domestice ucise, printre care 198 ovine, 95 bovine, 5 suine, 16 caprine, 82 păsări și 94 stupi de albine 94, alte animale 5). În anul 2023, urșii au ucis în Mureș peste 1.000 animale, cele mai multe dintre acestea fiind ovine.
Care e afacerea?
Nu face ursul, cat face prejudiciul.
De ce nu plateste Comisia Europeana? Chiar nici un europarlamentar roman nu poate sa bata cu pumnul in masa in aceasta problema?
ei sunt acolo pentru salari si pentru a face lobby pentru cel care plateste mai mult, din auzite aprox 10.000 de euro costa un politician la bruxelles
ioropa sa-si faca la ea acasa si pe banii ei gradina zoologica! ursii trebuie vanati, la fel mistretii si lupii! Chiar exterminati, care-i paguba?! romanii sunt mai putin importanti decat animalele salbatice, fiindca politicienii vanduti si misei se fac pres la orice tampenie!!!