AcasăDIVERSEUrmează COP29 – un alt circ pe bani

Urmează COP29 – un alt circ pe bani

La orice conferință de mediu se vântură miliarde de dolari și obiective nerealiste

UE se pregătește să se confrunte cu China privind ajutorul pentru așa-zisa combatere a schimbărilor climatice. Având în vedere că  și COP28 a fost un circ, doar lupta pentru bani nu se schimbă

Uniunea Europeană intenționează să exercite presiuni asupra economiilor emergente, precum China, pentru a contribui la finanțarea acțiunilor climatice în țările în curs de dezvoltare în cadrul negocierilor  din noiembrie, potrivit unui document consultat de Politico.

Actuala promisiune de 100 de miliarde de dolari pe an – care este valabilă până în 2025 și trebuie înlocuită cu un nou obiectiv la COP29(11- 22 noiembrie) organizată la Baku, Azerbaidjan –  este finanțată de țările clasificate drept industrializate la momentul elaborării tratatului ONU privind clima, în 1992.

UE este cel mai mare contributor și intenționează să continue să ofere finanțare, dar dorește ca țările care au devenit mai bogate în ultimele trei decenii să contribuie și ele. Nu menționează o țară anume, însă diplomații și oficialii europeni au încercat să facă presiuni în special asupra Beijingului pentru a contribui la finanțare, având în vedere că China nu numai că a devenit a doua cea mai mare economie a lumii, ci și principalul emițător de gaze cu efect de seră.

Confruntarea  din noiembrie mărește miza financiară

Săptămâna trecută, Jochen Flasbarth, negociator german în domeniul climei, a declarat că țările bogate vor spori finanțarea numai dacă China va începe să plătească.

Lupta reflectă o dispută de anul trecut cu privire la posibilitatea ca China să facă donații către un fond pentru sprijinirea comunităților afectate. China a respins cererile SUA, UE și ale aliaților lor, în ciuda faptului că Emiratele Arabe Unite au rupt rândurile și au devenit prima țară din afara grupului tradițional de donatori care acordă finanțare pentru climă prin intermediul unui fond oficial al ONU.

Acest fond a adunat aproximativ 655 de milioane de dolari. Confruntarea din noiembrie mărește de mai multe ori miza financiară – unele țări în curs de dezvoltare stabilind 1 000 de miliarde de dolari pe an ca punct de plecare al negocierilor!

Nu doar China este văzută ca un contributor capabil. Statele bogate din Golf – Qatar, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită – vor fi probabil presate să-și aducă partea lor.

În proiectul de document, UE sugerează, de asemenea, că cea mai mare parte a noului obiectiv nu poate proveni din bugetele naționale, vizând și „investițiile private”.

Miniștrii de finanțe ai UE sunt așteptați să convină asupra elementului de finanțare în cadrul reuniunii lor din 8 octombrie, urmând ca poziția finală COP29 să fie semnată de miniștrii mediului din blocul comunitar la 14 octombrie.

Până la urmă,  la orice conferință de mediu se vântură miliarde de dolari și obiective nerealiste. COP29 va fi un alt circ pe bani. Marea obrăznicie este că luptătorii pentru climă nu îi întreabă pe contribuabili dacă mai sunt dispuși să dea din buzunar pentru „salvarea Pământului”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
259 afisari

1 COMENTARIU

  1. China face si cele mai mari eforturi de impadurie si de folosire a energiei solare, eoliene si nucleare, plus că este cel mai mare reciclator mondial. De fapt, mai mult de 50% din totalul mondial la toate aceste capitole. Daca mai adugam ca China ofera intregii lumi panouri solare ieftine, accesibile ca pret oricui, nu cred ca va accepta sa mai plateasca ceva.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger