Cauta

2025, anul excesului de petrol

OPEC+ a limitat producția de petrol anul acesta, dar soluția nu va împiedica surplusul de ofertă în 2025

OPEC+ a evitat un excedent de petrol în acest an prin decizia de a mai limita producția. Însă soluția nu va împiedica excesul de ofertă pe piețele globale în 2025.

Grupul condus de Arabia Saudită și Rusia a decis joi să amâne cu două luni planurile de restabilire a producției, după ce încetinirea creșterii economice în China și creșterea ofertei americane au dus prețurile țițeiului la un minim al ultimelor 14 luni.

60 de dolari pe baril

Prin modificarea foii sale de parcurs pentru relansarea aprovizionării, OPEC+ a evitat probabil surplusul la care se așteptau, de altfel, figuri importante din industrie, precum Trafigura Group și Agenția Internațională pentru Energie. Căderea petrolului s-a stabilizat pentru scurt timp, notează Financial Post.

Dar chiar dacă continuă să limiteze producția pe tot parcursul anului viitor, va apărea un excedent pe fondul unei creșteri a cererii și a unei producții în creștere din SUA, Guyana, Brazilia și Canada, conform AIE. Citigroup și JPMorgan Chase & Co. preconizează că prețurile vor scădea spre 60 de dolari pe baril.

Scăderea pieței oferă o oarecare ușurare consumatorilor și băncilor centrale după ani de inflație galopantă. Însă prețurile rămân prea mici pentru ca saudiții și ceilalți membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol să poată acoperi cheltuielile guvernamentale.

„Toată lumea ar fi de acord că oferta non-OPEC este suficient de puternică pentru a crea un surplus pe piață. Și, bineînțeles, reținerea ofertei acum pentru a menține prețurile ridicate încurajează acest lucru”, a declarat Christof Ruehl, analist principal la Center on Global Energy Policy al Universității Columbia.

Acumularea stocurilor

Previziunile pentru 2025 sunt clare. Potrivit AIE, consumul mondial de petrol va crește cu un milion de barili pe zi, adică aproximativ 1%, pe măsură ce redresarea post-pandemică își pierde avântul.

China, motorul cererii de petrol din ultimele două decenii, își diminuează apetitul pentru această marfă. Importurile au scăzut la cel mai scăzut ritm din ultimii doi ani.

Creșterea moderată a consumului mondial va fi depășită cu peste 50 % de valul de producție nouă din afara alianței OPEC+, formată din 23 de țări, 40 % provenind din SUA.

Prin urmare, stocurile mondiale de petrol se vor acumula anul viitor, începând cu o creștere puternică de 1,3 milioane de barili pe zi în primul trimestru, precizează AIE.

Dacă OPEC+ își pune în aplicare planul revizuit – care va aduce încă 2,2 milioane de barili de producție, dar o va face cu două luni mai târziu decât era planificat anterior – va amplifica surplusul iminent din 2025.

Ultimele stiri

  • Horoscop 6 mai 2025 – Cea mai buna atitudine este sa radeti
  • Somnul ca Terapeut: Cum să-ți Refaci Corpul și Mintea Noaptea
  • Alege ce citești
  • Antrenează-ți Mintea ca pe un Mușchi: Crește-ți Performanța Sportivă cu Tehnologiile de la Institutul Emmanuel
  • Trump face jocul miliardarilor din jurul său?
  • Macron a câștigat alegerile! România, colonia DGSE
  • Ronaldo Nazario, în mijlocul unui nou scandal: Nu a venit la meci, dar s-a îmbătat la restaurant
  • Forțele ostile României sunt gata să scoată România din Uniunea Europeană
  • Matrapazlâcuri în ”afacerea stuful”. Prejudicii de sute de mii de euro
  • Adio, Liverpool! După două decenii, Alexander Arnold pleacă de pe Anfield!
  • Exit mobile version