AcasăEconomieAcordul de tranzit al gazelor Ucraina-Rusia: momentul adevărului

Acordul de tranzit al gazelor Ucraina-Rusia: momentul adevărului

Viitorul tranzitului de gaze prin Ucraina se află la un punct de cotitură

Dacă nu se încheie o înțelegere până miercuri, miliarde de metri cubi de gaze ar putea înceta să circule.

Ucraina se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea prim-ministrului slovac Robert Fico și a unui grup de companii din Europa Centrală pentru a menține fluxul de gaz de la granița sa estică cu Rusia către cumpărătorii din Uniunea Europeană, după expirarea unui acord de tranzit pe 31 decembrie.

La aproape trei ani după invazia Rusiei în Ucraina, Budapesta și Bratislava încă se bazează pe gazul ieftin de la Gazprom, subminând eforturile UE de a reduce dependența de energia rusă, scrie Bloomberg. Înainte ca acordul Rusia-Ucraina să expire, retorica de pe toate părțile s-a înăsprit.

Zelenski l-a acuzat pe Fico că a încheiat „acorduri ascunse” cu Vladimir Putin. Liderul slovac a amenințat vineri că va opri livrările de energie către vecinul său din est.

Pentru diplomații care au cunoștință de negocieri, escaladarea nu a venit ca o surpriză. Disputele anterioare privind tranzitul de gaz între cei doi foști parteneri au dus la tăierea sau reducerea fluxurilor peste noapte. Traderii de energie, liderii din industrie și politicienii din Europa și din alte părți încă se uită la cei trei lideri pentru a vedea semnele a ceea ce ar putea urma.

„Discuțiile despre gaz vor conta dincolo de Ucraina”

Zelenski a declarat în repetate rânduri că nu va permite ca gazul rusesc să tranziteze Ucraina după încheierea actualului acord. Ar fi deschis să transporte gaz din alte țări decât Rusia. Dar trebuie să ia în considerare necesitatea de a proteja sistemul de conducte de 38.600 de kilometri al Ucrainei, în lipsa fluxurilor de la Gazprom.

„Problema riscurilor pentru infrastructura ucraineană reverberază în discuțiile diplomatice”, a declarat Christian Egenhofer, cercetător senior la think-tank-ul CEPS din Bruxelles. „Ar putea reprezenta o salvare pentru Zelenski dacă optează pentru continuarea tranzitului.” În același timp, Egenhofer a remarcat: „discuțiile despre gaz vor

Atât pentru Putin, cât și pentru Fico, cea mai profitabilă opțiune ar fi ca europenii să continue să achiziționeze gaz direct de la Gazprom. Rusia ar rămâne astfel pe piața UE fără a fi nevoită să împartă veniturile cu intermediarii, iar Slovacia ar economisi costurile suplimentare de tranzit.

În februarie, Comisia Europeană va dezvălui un plan pentru a elimina treptat combustibilii fosili ruși. Implementarea sa depinde de statele membre: pe lângă fluxurile de conducte către Slovacia și Ungaria, gazul natural lichefiat din Rusia este, de asemenea, transportat către porturi din Franța, Belgia și Spania.

„Nu ar putea fi mai mari mizele”

„Conflictele legate de gazul rusesc vor agrava ruptura dintre membrii UE, aliniindu-se perfect cu interesul Rusiei de a vedea sprijinul european pentru Ucraina fracturat”, subliniază Bota Iliyas, analist senior la PRISM.

Prețurile gazelor europene au crescut cu 48% în acest an, în anticiparea reducerilor de aprovizionare combinate cu rezervele  care se epuizează rapid din cauza perioadelor de vreme rece.

Lipsa unui acord interguvernamental între Rusia și Ucraina complică, dar nu exclude, un acord comercial care implică companii europene. Compania de gaze din Slovacia, Slovensky Plynarensky Priemysel și operatorul său de rețea Eustream –  alături de MOL Hungarian Oil and Gas  din Ungaria, asociații comerciale și mari clienți industriali din Austria și Italia  –  i-au cerut lui Zelenski să permită continuarea livrărilor.

Putin a recunoscut joi diverse propuneri care ar permite Ungariei, Slovaciei, Turciei sau Azerbaidjanului să preia controlul asupra gazului transportat prin Ucraina. A menționat că orice astfel de aranjament ar fi dificil de pus în aplicare din cauza contractelor pe termen lung ale Gazprom.

Permisiunea ca gazul rusesc să tranziteze în continuare prin Ucraina ar submina mesajul că UE nu mai poate face afaceri ca de obicei cu Rusia lui Putin, a declarat Benjamin L. Schmitt, cercetător senior la think-tank-ul CEPA și la Centrul Kleinman pentru Politica Energetică al Universității din Pennsylvania.  „Nu ar putea fi mai mari mizele”, a precizat el într-o notă de cercetare.

„Continuarea tranzitului de gaz rusesc sub orice formă — fie printr-o extindere deschisă a contractului cu Gazprom controlat de Kremlin, fie sub orice alt nume, dar încă de facto rusesc — ar fi periculoasă pentru Ucraina.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
4.181 afisari

3 COMENTARII

  1. Pai hai sa ne distrugem complet economiile, sa ne bagam in foame popoarele care ne dau sa mancam, noua politicienilor, ca sa le facem pe plac ursulei, lui macrou, lui bideu si slugoiului lor proxi, agentul cia cersenski. Jos mafia politicienilor

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger