Dacă ar fi lăsate să producă, termocentralele pe cărbune ar putea scoate energia la un preț de 25-30 de euro pe MWh, ne spune fostul director al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel. Acesta arată că există un interes foarte mare ca prețurile să se mențină foarte sus pentru a favoriza importurile, care aduc profituri enorme, de 100 de euro/ MWh în orele de vârf, ceea ce înseamnă cel puțin 200.000 de euro pe zi.
Există un foarte mare interes să se importe energie, pentru că România are cea mai scumpă energie din Europa și atunci este foarte ușor de adus din afară energie mai ieftină, ne spune fostul director al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel.
”Gândiți-vă ce înseamnă în perioada de vârf, de două ore, să vinzi 2.000 de MWh cu 100 de euro profit la fiecare MWh, și asta în fiecare zi. Este o sursă foarte bună pentru 5-6 firme care știu piața și care aduc energie de afară”, susține Laurențiu Ciurel. Acesta arată că ajunsese la performanța de a funcționa cu grupurile pe cărbune 6 luni de zile fără oprire. Iar când funcționezi așa, energia, cu tot cu certificatele CO2, ajunge la circa 30 de euro/MWh. ”Dar, dacă te oprește de câte ori bate vântul, care produce 2.000 MWh la ora 14 și la 14.20 ajunge la 15 MWh, e absolut contraproductiv. Pe mine mă costă o pornire de grup aproape 400.000 de lei. Dacă am putea să mergem cu grupurile de la Rovinari și să vindem în bandă pe contracte bilaterale, așa cum era odată, s-ar apropia undeva chiar la 25 de euro MWh. La Rovinari, la primul val de frig, miercuri, joi și vineri am produs la foc continuu, iar duminică a ieșit domnul Burduja și a spus că trebuie închis cărbunele pentru că e scump. Când ai 70% cheltuieli fixe cu salarii, impozite și taxe, dacă mergi câteva ore pe an, cum cere ministerul să mergi, doar ca să echilibrezi sistemul, normal că este scumpă energia pe cărbune”, ne-a declarat Laurențiu Ciurel, fostul director al Complexului Energetic Oltenia.
Grupurile performante, executate de minister
Grupul 3 de la Rovinari, singurul nemțesc, unul dintre cele mai bune grupuri pe cărbune, a fost închis și demolat. Virgil Popescu, pe vremea când ocupa funcția de ministru al Energiei, s-a dus la Complexul Energetic Oltenia și a promis că nu o să se închidă și o să rămână în rezervă de capacitate, însă peste 2 luni a dispus închiderea și casarea.
”Ce bun ar fi fost acest grup acum. Grupul 5 de la Rovinari eu l-am băgat în reparații capitale în 2014 și abia anul trecut a fost finalizat, de s-au peridat toate oficialitățile să-i taie panglica. Totodată, conform PNRR, trebuie să oprim grupul 6 de la Rovinari, care de departe este cel mai ieftin și cel mai bun din Europa la ora asta și putem să facem cu 30 euro MWh”, ne-a precizat Laurențiu Ciurel. Proiectele de mediu derulate în ultimii ani la nivelul Complexului Energetic Oltenia au aplicat cele mai bune tehnologii de depoluare (tehnologii ale carbunelui curat), fiind investite 600 milioane de euro. CE Oltenia este singurul producător de energie care are implementate instalații de desulfurare a gazelor de ardere și de evacuare în slam dens a zgurii și cenușii rezultate în urma procesului de ardere a carbunelui.
”Suntem singurii din Europa care au așa ceva. La mine în sufragerie este mai mult praf decât pe coș la Rovinari. Acolo iese numai abur, ce poluare? Dar au scos-o pe asta cu CO2, teorie contrazisă de toți marii cercetători, de altfel, și s-a terminat”, a afirmat fostul director al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel.
Carierele miniere, compromise
Au făcut numai nenorociri în sectorul cărbunelui, ne spune Laurențiu Ciurel. Prima oară au dat legea cu pensionările anticipate în minerit la 52 de ani și au depopulat de specialiști toate carierele și toate termocentralele. Apoi, știind că se închide, nu a mai investit nimeni în extindere de cariere.
”Lucrurile astea nu se pot realiza decât în luni de zile, prin colaborarea a 7 ministere care trebuie să aprobe. Acum numai printr-o hotărâre CSAT s-ar mai putea readuce cărbunele. După cei 7 ani în care nu ai făcut nimic, este mai ușor să deschizi o carieră nouă decât să readuci una la linia de plutire”, a semnalat Laurențiu Ciurel. Acesta atrage atenția că România mai are grup pe cărbune la Craiova, care este rezervă de capacitate și în 2024 a fost pornit doar 20-30 de ore. Totodată, mai sunt 2 grupuri la Turceni, dar care sunt într-o stare jalnică, și 3 grupuri la Rovinari în stare bună. Cariere mai sunt 7, din care două sunt în stare proastă. ”Grupurile de la Turceni nu mai pot funcționa pe termen lung și din cauza faptului că 2-3 ani de zile aproape că s-a livrat mai mult pământ decât cărbune, și toate aceste milioane de tone de pământ s-au plimbat prin concasări, prin cazane, prin electrofiltre și au făcut ravagii pe acolo. N-au mai fost nici oameni care să știe să facă exploatare”, ne-a mai declarat Laurențiu Ciurel, fostul director al Complexului Energetic Oltenia.
tara condusa de tradatori
Asa este
Mincinoși, hoți, trădători ,fatarnici, răzbunători, insensibili, lași…s.a.m.d, nu cred ca trebuie sa-i și numesc.
Tradatorii nu patesc nimic in Romania?
Din pacate nu.
Sa vina georgescu si rezolva tot adica cu rusii lui au destula experienta in demolari.Rusii au demolat toata metalurgia si fascistul nazistul georgica pune cireasa pe tort.
Asa este, curentul ar fi foarte ieftin. Dar atunci nu ar mai castiga unii pe spatele nostru, de aia nu se face.
AIUREA!
-pana la „consumatorul casnic” se inshira in lantz 4-5 sau 6 parazitzi,
transportator,distribuitor,reglementator,etc
probabil si priza si steckeru fura la curent…..
la un moment dat costul transportului energiei electrice era cat costul de productie
daca te duce capu sa intelegi asta…..
Eu nu știu cum aveți încredere în acest guvern ilegitim băgat pe gat poporului mai avem justiție sau o constituție în țara asta eu asta vă întreb ce pretenții aveți că noi poporul sa respectam legile daca tocmai legiuitorul nu le respecta?
Nu am lucra in domeniu,dar ma întreb ,ministrul energiei chiar fost puțin funcție sare distruga complet?!!!
Cine drek la numit pe incompetentul asta de burduja ? Astuia i-a disparut si gazul din rezerve, i l-au furat rusii cu galeata…
Mulțumim oamenilor curajosi , pentru adevărul adus !
Burduja se alătură la toți habarniștii numiți politic să se ocupe de energie! Cu o lună în urmă afirmă public că avem gaze în depozite că să dăm și altora! Acum țara importă pt.ca Burduja nu are cunoștințe elementare despre proprietățile gazului în condiții de temperaturi crescute sau scăzute! Asta este imaginea impotentului pus să conducă un domeniu care îl depășește total! Este normal că specula din energie să înflorească!
Unde este acum CSAT ul pentru subminarea economiei nationale? Ministrul Burduja nu are nimic de spus?
Daca prețul energiei este prea mic investitorii in energie „verde” ies pe minus pentru ca nu sunt viabili economic intr-o economie liberă!
Dvs va faceti propaganda lovind in Burduja. V-ati gasit. Cine va opreste sa veniti in piata cu 30EURO/MWh si sa incasati pe PZU 130 EURO? Un singur lucru. Bateti campii. Stiti care este valoarea unui CV de CO2? Se pare ca nu, dupa balivernele insirate.
De ce oare bulgarii au putut si pot produce peste 2000MW pe lignit iar CEO nu? Aveti cumva in memorie jaful facut de politrucii dvs la CEO?
Continutul acestui articol sfideaza bunul simt.