Explozia proiectelor de energie regenerabilă, stimulată de Comisia Europeană, a provocat un val de congestii în rețeaua de transport a energiei electrice din UE, afectând stabilitatea și siguranța furnizării de energie. Mai mult, în statele UE campioane în solar și eolian, costurile cauzate de congestii au crescut de la 3 până la 6 ori mai mult, acestea transferându-se direct în facturile consumatorilor.
În România, ca și în celelalte țări din UE care au fost cuprinse de frenezia regenerabilelor, congestiile rețelelor au afectat grav furnizarea energiei electrice, implicând și costuri suplimentare uriașe, care s-au regăsit în facturile consumatorilor.
Potrivit Transelectrica, aceste congestii în rețeaua de transport a energiei electrice sunt supraîncărcări care împiedică rețeaua să funcționeze eficient, afectând astfel stabilitatea și siguranța furnizării de energie. Cauza majoră a acestor disfuncționalități este legată de imposibilitatea ca extinderea și transformarea rețelelor să țină pasul cu ritmul apariției parcurilor fotovoltaice și eoliene. În țara noastră, presiunile puse pe distribuitori de a racorda producătorii de regenerabile și prosumatorii au făcut ca aceștia să neglijeze modernizarea rețelelor existente, cu efecte directe în calitatea serviciilor oferite consumatorilor.
În plus, ANRE nu mai poate aproba majorarea tarifelor de distribuție, care au ajuns acum mai mari decât prețul energiei produse, tocmai pentru amortizarea investițiilor în rețele, în scopul preluării energiei intermitente a regenerabilelor. Problemele cu extinderea rețelelor nu se manifestă doar în țara noastră, ci aproape în întreaga UE, în special în țările care au cunoscut o dezvoltare fulgerătoare a acestor capacități de producție.
”Congestia rețelei are implicații grave pentru economii și societăți, prin întârzierea conexiunilor la rețeaua de electricitate și, prin urmare, împiedicând inițiative importante, cum ar fi proiectele de locuințe și dezvoltarea industrială. Totodată, acesta subminează securitatea energetică, dezvoltarea economică și tranzițiile la energie curată”, a avertizat Agenția internațională pentru Energie (IEA).
Costurile, transferate în facturi
Congestia rețelei cauzează, de asemenea, costuri directe mai mari pentru consumatori, susține IEA. În 2022, TenneT, operatorul olandez al sistemului de transport, a cheltuit 388 de milioane euro pentru gestionarea congestionării rețelei, de peste șase ori suma cheltuită în 2020, deși acest lucru a fost parțial legat de prețurile mai mari ale energiei electrice. Tendințe similare sunt observate în alte țări, cum ar fi Germania, unde costurile de gestionare a congestionării rețelei au crescut de peste trei ori între 2020 și 2022 și depășesc 4 miliarde euro. În cele mai multe cazuri, aceste costuri sunt transferate consumatorilor prin taxe de rețea.
”Olanda se confruntă cu o transformare rapidă a sistemului energetic prin creșterea impresionantă a producerii de energie electrică din surse regenerabile și electrificarea utilizărilor finale. Cu o creștere de cinci ori a capacității solare fotovoltaice între 2018 și 2023, determinată în principal de instalații distribuite pe acoperiș, susținute de o politică favorabilă de contorizare netă, Olanda a devenit în scurt timp unul dintre liderii mondiali în energie solară”, arată IEA.
Asaltul fotovoltaicelor
În același timp, capacitatea rețelei olandeze nu s-a extins suficient pentru a acoperi noile capacități de producție. În plus, aranjamentul net-contoring prevede plata pentru energia electrică livrată în rețea, indiferent de prețul pieței, ceea ce înseamnă că instalațiile solare fotovoltaice nu dispun de stimulente care să corespundă nevoilor sistemului electric. Acest lucru a dus la congestionarea rețelei, o problemă care apare atunci când capacitatea de transfer a energiei electrice nu este suficientă pentru a transmite toată puterea disponibilă de la un punct la altul al rețelei, cu întârzieri ulterioare pentru adăugarea sau modernizarea conexiunilor. La începutul anului 2025, în jur de 10.000 de utilizatori mari (consumatori sau baterii) și 7.500 de proiecte de generare (mai mari decât instalațiile fotovoltaice la scară casnică) așteptau să se conecteze la rețeaua de electricitate olandeză, a mai semnalat IEA.
Adevărul este ca, în țara noastră, statul a dat de pomană sistemul de distribuție, iar distribuitorii nu au investit absolut nimic, rezumându-se numai la încasarea dividendelor.
Jos prosumatorii! M-am saturat sa platesc pentru dezechilibrele induse de ei in sistem!
Problema nu sunt prosumatorii reali adică cei mici care produc pentru consum propriu ci parcurile fotovoltaice și cei care sub masca de prosumator sunt de fapt producător net de energie dar asa ocolesc niște taxe și reglementare. La 1000kW nu mai poți spune ca este prosumator. La prosumatori as compensa doar energia pentru sine, restul produs donat gratuit în sistem.
Nu e vina prosumatorilor ca statul plătește doar salarii și nu investește în rețea.
Din pacate iar nu aveti habar despre ce vorbiti. Dati valori din Olanda si Germania (mari pentru noi dar rezonabile pentru ei) si apoi extindeti problema si in Romania. Stiti cumva care au fost costurile cu managementul congestiilor in Romania in 2024? Si cat reprezinta procentual fata de pretul total al energiei electrice din Romania in 2024?
Cu siguranta NU.
Opriti propaganda antimediu.
Ziaru ăsta până acuma făcea propagandă pentru centralele pe cărbune.