AcasăEconomieAdio, centrala de la Tarnița. Burduja dă startul pentru afaceri private

Adio, centrala de la Tarnița. Burduja dă startul pentru afaceri private

Ministerul Energiei a abandonat centrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești, după ce a tot tărăgănat și plimbat licitațiile pentru studiul de fezabilitate

Ministerul Energiei a abandonat centrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești, după ce a tot tărăgănat și plimbat licitațiile pentru studiul de fezabilitate. În schimb, a dat startul pentru centralele private pentru stocarea energiei, ca nu cumva statul să aibă vreun control asupra celei mai importante surse de echilibrare a pieței energiei. Astfel, după ce a legiferat concesionarea lacurilor de acumulare, ministerul smulge o suprafață de aproape 7.000 mp dintr-un lac de acumulare concesionat de Hidroelectrica pentru a o scoate la licitație.

După ce a îngropat cel mai important proiect național din sectorul energiei, centrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești, ministrul Sebastian Burduja favorizează acum construcția unei astfel de centrale private, asupra căruia statul nu va avea niciun control. Mai mult, Hidroelectrica a fost obligată să cedeze din concesiune o suprafață de aproape 7.000 mp dintr-un lac de acumulare, pe care Ministerul Energiei vrea să o dea unei firme private.

”De-a lungul timpului, diferiți agenți economici și-au exprimat interesul pentru construirea şi operarea centralelor hidroelectrice cu acumulare prin pompaj în diverse locații situate în cadrul bazinelor hidrografice din România și au solicitat obținerea concesionării unor terenuri din domeniul public al statului, respectiv a unor perimetre din lacurile de acumulare existente. De exemplu, pentru construcția unei CHEAP cu o putere instalată de 1.024 MW în localitatea Socol, județul Caraș-Severin, SC MOE-HPG Timișoara SRL a solicitat concesionarea unei suprafețe de 5.000 mp de pe fluviul Dunărea (respectiv din Lacul de Acumulare Porțile de Fier I), iar pentru construcția unei CHEAP cu o putere instalată de 300 MW, Hydro Blue Energy SRL (fostă SC Water Energy System SRL), a solicitat concesionarea unei suprafețe de 6.917 mp, teren care face parte din Lacul de acumulare – Izvorul Muntelui, situat în județul Neamț, pe raza UAT Bicaz”, susține Ministerul Energiei.

S-a pierdut interesul național

Fără măcar să amintească despre centrala de la Tarnița Lăpuștești, proiect strategic pentru sistemul energetic național, ministrul Sebastian Burduja insistă pe mai multe pagini asupra importanței centralelor cu acumulare prin pompaj. Acestea, desigur, devin extrem de importante pentru ministru doar dacă nu aparțin statului român.

”În primul rând, prin trecerea imobilului de 6.917 mp din concesiunea Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. în administrarea Ministerului Energiei, se creează premisele necesare inițierii unui proces de atribuire prin concesionare a acestuia în vederea realizării unui obiectiv de investiții de importanță strategică, respectiv construirea și operarea unei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj (CHEAP). Această măsură este esențială pentru echilibrarea Sistemului Electroenergetic Național (SEN), având în vedere creșterea ponderii producției din surse regenerabile intermitente, cum sunt centralele eoliene și fotovoltaice, și necesitatea compensării fluctuațiilor inerente ale acestora prin capacități flexibile și predictibile de stocare a energiei”, arată Ministerul Energiei.

Regenerabilele, pe înțelesul tuturor

Centralele cu acumulare prin pompaj, spune ministrul Energiei,  contribuie la reducerea vulnerabilităților populației în fața riscurilor asociate fluctuațiilor producției de energie din surse regenerabile intermitente (eoliană și fotovoltaică), diminuând astfel posibilitatea apariției unor dezechilibre în alimentarea cu energie electrică, ceea ce poate avea consecințe negative asupra consumatorilor casnici și industriali, asupra funcționării serviciilor esențiale și asupra stabilității economice generale a țării. Totodată, prin dezvoltarea unei infrastructuri de stocare a energiei electrice, România își consolidează capacitatea de integrare eficientă a resurselor regenerabile în mixul energetic național, ceea ce conduce implicit la reducerea dependenței de sursele convenționale de producție, la atenuarea impactului fluctuațiilor prețurilor pe piața de energie și la o stabilitate mai mare a tarifelor pentru consumatorii finali, mai arată Ministerul Energiei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
44.324 afisari

19 COMENTARII

  1. Un papagal, școlit prin străinătățuri, cu idei așa zis ” progresiste”, dar de fapt pentru el se potrivește un cuvânt care incepe tot cu pro adică prostești și pe care pilele și prostia vremelnic conducătorului, care crede ca studiile afară dau automat și deșteptăciune l-au propulsat intr-un post unde poate sa dispună discreționar de bogățiile acestei tari. Se pare ca scaunul acelui minister nu primește altfel de specimene.

  2. Nu are cine sa ii de un sut de la acest minister, habar nu are de energetica !!! O scalda mereu cu tot felul de prostii, multe livrate de consilierii din subordine in mare bataie de joc……. Avem ministrii care habar nu au ce cauta in un minister……..

    • Nu sunt prosti și neștiutori acești ochi albaștri,dacă statul investește nu mai pot câștiga importând.Gunoaie mari Burduja și mafioții,mizerabili pe care precupețul buzoian turcul ciolac I i protejează.

    • În ultimii ani, acest minister a ajuns pe mâna unor mafioți trădători de țară care datorită masurilor introduse (și a susținerii guvernelor la fel de habarnisti…) au provocat creșterea prețurilor (și a imbogatirii „băieților deștepți”…) așa cum nu s-a întâmplat nici în țările UE care nu dispun de resursele energetice ale României…!

  3. Cat mai poate ramane tradatorul asta la butonele ministerului?
    Predecesorul lui a fost la fel, un vanzator de tara.
    Ce urmareste guvernul pana la urma?
    Nu este destul de vanduta tara?

  4. Un nemernic trădător de țară!Nu se gândește să facă ceva nici pentru copii lui.

  5. Sper sa vina ziua in care sa-i vad pe toti tradatorii astia la ocna, si neamu asta sa se trezeasca!!!!

  6. Oare toți ăștia care au vândut tara și au făcut rău poporului , vor plăti vreoda-tă.?? Un deștept a spus că sunte-m un popor de proști și că ne merităm soarta. După atâtia ani ,când vezi ce-a fost și ce este, se pare că da.

  7. Eu am crezut mereu ca omul una spune și alta face.E un ipocrit.Energia sub orice forma,fabricația de medicamente și bogățiile subsolului trebuie sa aparțină statului.

    • Lucrul la stat este cea mai nereușită combinație. Toți bugetarii au salarii babane. Astfel se va ajunge sa fie și mai scump fiecare kw. Asta daca nu subvenționeze. Daca subvenționezi nu este normal de ce-am din banii tuturor se subvenționează pentru x mai mulți kw și pentru y mai puțini. Adică din banii săracului care nu are cu ce sa consume kw se vor subvenționa kw pentru bogătani. Araya-mi o afacere profitabila a statului. Statul nu știe nici măcar cum sa îmi de-a înapoi toți banii plătiți pentru pensie. Din banii mei plătește pensie socială pt asistați. Adică pentru leneși.

  8. Tarnita-i doar o poveste care ni se flutura pe la nas ca si cum ar fi deja o mare realizare. Cand oamenii incepusera sa protesteze ca vor fi cedate strainilor suprafetele de apa ale Romaniei au zis ca nu este adevarat, acum iata realitatea!

  9. Inclusiv prelungirea subventionarii energiei e o sabotare a statului roman. In mpmentul in care distribuitorii nu mai vin cu factira de orice valoare ss le-o plateasca Burduja vor cauta oferte bune, altfel consumatorii ii vor ocoli. Si subventionarea are loc tot din banii nostri, ca doar nu aduce el de-acasa.

  10. Nu-i departe ziua când vor fi izgoniți de la butoane pot sa fugă din Romania aninte de ai gasi

  11. Stimate Amonim, era un banc prerevolutionar cu un pusticare intreaba un militian: Nene, e rau sa fii p.rost? Si Miltianul Anonim raspunde: Mie mi spui?

  12. Din punctul meu de vedere trebuiesc trasi in țeapă. Au golit multe baraje „pt decolmatare” pe banii statului si acum le donează companiilor staine. De ce nu investește hidroelectrica ,duar merge bine ca si companie de stat.Oare nu este ceva”putred””pe acolo .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger