AcasăEconomieAmerica First – nihilism economic

America First – nihilism economic

Nici o recesiune economică, nici un declin sever al pieței bursiere nu vor împiedica administrația Trump să își urmeze agenda politică America First

„Comentariile președintelui Donald Trump și ale membrilor cabinetului său din ultima săptămână sugerează că nici o recesiune economică, nici un declin sever al pieței bursiere nu vor împiedica administrația să își urmeze agenda politică America First”, a explicat firma de prognoză Capital Economics. Consecințele se simt deja.

Goldman Sachs, Morgan Stanley și mulți alții își reduc estimările pentru creșterea economică și le măresc în cazul inflației. Analiștii bursieri reduc estimările de profit ale acțiunilor firmelelor care ar putea fi afectate de tarifele lui Trump.

„Considerăm că impactul tarifelor nu este bine reflectat în orientările privind câștigurile”, au avertizat analiștii Citi pe 14 martie. „Am putea asista la un val de preanunțuri negative în următoarele trei săptămâni”.

Indicele S&P 500 a intrat în teritoriu de corecție pe 13 martie, cu o scădere de 10,1% față de vârful atins pe 19 februarie. Experții de pe  Wall Street au distribuit grafice care arată cele mai rapide contracții ale S&P din ultimii 75 de ani.

Dar dacă se restrânge lista la cele mai rapide scăderi ale pieței bursiere cauzate exclusiv de un președinte dezinformat, Trump ar fi numărul unu, scrie Rick Newmann, editor Yahoo Finance.

Durere pe termen scurt pentru durere pe termen lung

Un sondaj al Universității din Michigan a arătat că încrederea consumatorilor a atins cel mai  scăzut nivel din noiembrie 2022. Este a treia scădere lunară consecutivă și se  potrivește în mod clar cu sosirea lui Trump la Casa Albă.

Administrația merge pe un scenariu „fără durere, fără câștiguri”, afirmând că sunt necesare unele corecții acum pentru a obține o creștere puternică mai târziu. Dar așteptările viitoare se înrăutățesc, nu se îmbunătățesc.

Respondenții la sondajul Michigan se așteaptă ca inflația, în prezent de doar 2,8 %, să crească la 4,9 % peste un an: cea mai proastă previziune privind inflația din 1991. Tarifele scumpesc importurile și multe produse naționale, iar consumatorii se așteaptă, în mod logic, să suporte costurile. „Mesaj pentru Washington: durere pe termen scurt pentru durere pe termen lung”, este modul în care economistul David Rosenberg de la Rosenberg Research a rezumat ultimul sondaj Michigan.

Alegătorii sunt acum supuși unei reeducări, la fel și investitorii care au crezut că Trump ar fi bun pentru acțiuni. Când președintele a intrat în funcție, rata sa de aprobare a economiei era în general de peste 50 %. Acum a  scăzut la 41%, conform unui sondaj Quinnipiac.

Și acest sondaj a avut loc înainte ca scăderile de pe piața bursieră din 13 martie să domine titlurile financiare, astfel încât poziția lui Trump în ceea ce privește economia s-ar putea degrada și mai mult.

Cea mai mare eroare de calcul a investitorilor ar fi putut fi pariul că Trump va ceda dacă tarifele sau alte acțiuni greșite vor provoca prea multe daune piețelor și economiei. De asemenea, este posibil să fi subestimat pragul de durere pe care Trump este dispus să îl impună americanilor.

Este posibil ca Trump să creadă cu adevărat, împotriva tuturor sfaturilor generale, că tarifele vor produce un boom în viitor, împiedicând importurile să intre și stimulând cele 10% din economia SUA pe care le reprezintă industria prelucrătoare.

Dar un rezultat de facto al acestui scenariu ar fi creșterea prețurilor pentru tot ceea ce a intrat odată pe piața americană ca import. Prețurile mai mari blochează cheltuielile, frânează creșterea și enervează alegătorii, după cum atestă întreaga președinție a lui Joe Biden.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
338 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger