AcasăEconomieAmerica, salvatoarea economiei Rusiei

America, salvatoarea economiei Rusiei

Economia supraîncălzită a Rusiei este pe punctul de a se răci serios, dar Washingtonul ar putea să fi aruncat Moscovei un colac de salvare

Economia supraîncălzită a Rusiei este pe punctul de a se răci serios, pe măsură ce stimulentele fiscale uriașe, ratele dobânzilor în creștere, inflația încăpățânată și sancțiunile occidentale își fac efectul. Totuși, după trei ani de război, Washingtonul ar putea să fi aruncat Moscovei un colac de salvare.

Donald Trump vrea încheierea rapidă a unui acord care să oprească războiul din Ucraina, alarmând aliații europeni ai SUA prin faptul că i-a lăsat pe aceștia și Ucraina în afara discuțiilor inițiale cu Rusia și învinuind Kievul pentru invazia Rusiei din 2022, cadouri politice pentru Moscova, ce ar aduce și beneficii economice puternice, scrie Reuters.

Acțiunile Washingtonului vin în contextul în care Moscova se confruntă cu două opțiuni nedorite, potrivit lui Oleg Viughin, fost vicepreședinte al băncii centrale ruse.

Poate fie să oprească umflarea cheltuielilor militare, fie să le mențină și să plătească prețul cu ani de creștere lentă, inflație ridicată și scăderea nivelului de trai, toate acestea implicând riscuri.

„Din motive economice, Rusia este interesată să negocieze un sfârșit diplomatic al conflictului”

„Din motive economice, Rusia este interesată să negocieze un sfârșit diplomatic al conflictului”, subliniază Viughin. „Va evita creșterea în continuare a redistribuirii resurselor limitate în scopuri neproductive. Este singura modalitate de a evita stagflația”.

Deși este puțin probabil ca Rusia să reducă rapid cheltuielile pentru apărare, care reprezintă aproximativ o treime din toate cheltuielile bugetare, perspectiva unui acord ar trebui să atenueze alte presiuni economice, ar putea reduce sancțiunile și, în cele din urmă, întoarcerea firmelor occidentale.

„Rușii vor fi reticenți în a opri peste noapte cheltuielile pentru producția de armament, de teamă să nu provoace o recesiune și pentru că trebuie să refacă armata”, a declarat Alexander Koliandr, cercetător la Centrul pentru analiza politicilor europene (CEPA). „Dar dacă unii soldați ar pleca, va scădea presiunea de pe piața muncii.”

Recrutarea și emigrarea legate de război au provocat  o lipsă generalizată de forță de muncă, ducând șomajul în Rusia la un nivel record de 2,3%.

Piețele rusești au primit deja un impuls. Vineri, rubla a crescut până la un maxim de aproape șase luni față de dolar, susținută de perspectivele de reducere a sancțiunilor.

Economia Rusiei s-a întărit puternic de la o mică contracție în 2022, dar autoritățile se așteaptă ca o creștere de 4,1% din 2024 să încetinească la aproximativ 1-2% în acest an, iar banca centrală nu vede încă motive durabile pentru a reduce ratele.

Pentru lucrătorii din sectoarele legate de armată, stimulentele fiscale au crescut brusc salariile, în timp ce alții din sectoarele civile sunt afectați de  scumpirea produselor de bază și costurilor de împrumut.

Prețurile scăzute ale petrolului, constrângerile bugetare și datoriile corporative se numără printre principalele riscuri economice cu care se confruntă Rusia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
323 afisari

1 COMENTARIU

  1. Au mai croncanit unii, mai an, colapsul Rusiei și a conducătorului ei, iar ulterior, a „călcat pe cap” o lume întreagă. Nu începeți iară.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger