AcasăEconomieANRE face curățenie în ograda traderilor. Dispar speculanții din piață

ANRE face curățenie în ograda traderilor. Dispar speculanții din piață

Operatorii economici și acționarii acestora, care au denunțat unilateral contractele de energie cu clienții finali, nu vor mai primi autorizații de la ANRE. În perioada prețurilor speculative din piață, absența unor reglementări clare a făcut ca orice firmă de apartament să poată deveni trader și să încheie contracte cu consumatorii, la prețuri atractive. În momentul în care prețurile s-au mărit, mulți dintre aceștia și-au închis afacerile, iar clienții rămași în ”aer” au fost nevoiți să își caute furnizori de ultimă instanță, cu tarife pe măsură. 

ANRE a decis, în sfârșit, să facă ordine în piață, după o perioadă îndelungată în care au dominat prețurile speculative, care au adus unora profituri uriașe. Autoritatea a emis un proiect de ordin prin care instituie un nou regulament pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice.

Cea mai importantă modificare este introducerea unor noi categorii de operatori economici cărora le este interzisă acordarea de autorizații/licențe, respectiv operatorii economici care au ca acţionari/asociați deţinători ai controlului și, după caz, administratori/ membri ai consiliului de administrație, persoane care dețin/au deținut aceste calități în cadrul unor titulari de licenţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice sau de gaze naturale care au încălcat interdicția legală prevăzută la art. 58 alin. (11) sau la art. 143 alin. (1) lit. r) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012.

Mai exact este vorba despre cei care au transmis notificări de denunţare unilaterală a contractelor de furnizare de energie electrică/gaze naturale încheiate cu clienţii finali, interdicție încălcată la momentul deținerii de către aceștia a calităților menționate. Interdicția la obținerea autorizațiilor vor avea și operatorii economici care au fost sancţionaţi de ANRE, într-o perioadă de 5 ani anterioară datei de înregistrare a cererii, prin retragerea unei autorizaţii/licenţe deţinute în calitate de titulari, precum și operatorii economici ale căror situații financiare indică capitaluri negative.

Capital de minimum un milion de lei

Regulamentul schimbă și cerințele cu privire la personalul specializat al solicitantului furnizor, trader și agregator de energie electrică, prin impunerea condiției deținerii a cel puțin 3 persoane având experienţă anterioară de minimum 3 ani în domeniul energiei electrice (ce rezultă din extrase REVISAL/adeverințe de muncă precum și curriculum vitae sau alte documente relevante).

Pentru operatorii economici străini se vor prezenta inclusiv documentele aferente persoanelor fizice române alocate activităţii de furnizare. Totodată, potrivit proiectului de ordin al ANRE, se modifică și cerințele privind capabilitatea financiară a solicitantului furnizor, trader și agregator de energie electrică prin impunerea condiției deținerii de resurse financiare necesare activităţii pentru care s-a solicitat acordarea licenţei în valoare de cel puţin 1.000.000 lei, la cursul de schimb valutar al Băncii Naţionale a României valabil la data de 1 a lunii în care se înregistrează cererea de acordare a licenţei.

Suma trebuie să provină din una sau mai multe dintre următoarele resurse: capitaluri proprii, disponibilul din linii de credit bancare de care beneficiază operatorul economic solicitant, conform documentelor financiare justificative în acest sens, sau resurse financiare pe care asociații și/sau acționarii solicitantului le pun la dispoziția acestuia prin contracte de finanțare/împrumut însoțite de documente justificative care evidențiază primirea împrumutului.

Prevederi ambigue

Autorizaţiile de înfiinţare, precum şi licenţele care au fost acordate de ANRE înainte de intrarea în vigoare a proiectului de regulament pentru a permite desfăşurarea unor activităţi în domeniul energiei electrice îşi vor menţine valabilitatea până la expirarea acestora, cu posibilitatea modificării lor de către ANRE în condiţiile actului normativ. Însă, pentru furnizori și traderi, durata de valabilitate a autorizației este de 10 ani, ceea ce înseamnă că, timp de 8 ani, tot ei rămân.

”Dacă în urma acţiunii de control întreprinse de ANRE se stabileşte că titularul autorizaţiei/licenţei nu a respectat legea sau una ori mai multe dintre condiţiile autorizaţiei/licenţei, ANRE aplică, în temeiul legii, sancţiuni. Aplicarea şi/sau plata oricărei amenzi contravenţionale nu limitează în niciun fel dreptul ANRE de a suspenda/de a retrage autorizaţia/licența în condiţiile prezentului regulament”, se mai arată în proiectul de ordin al ANRE.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
920 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cat de greu este pentru acel trader sa-si faca o alta firma si sa continue sa faca ce stie el mai bine, sa speculeze!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger