Raportul de activitate al ANRE pe 2023, publicat recent pe site-ul instituției, trage un semnal de alarmă asupra necesității urgente de a unor capacități de producție în bandă a energiei, dat fiind impredictibilitatea regenerabilelor. Deși ANRE raportează 18.500 MW putere instalată în energie, producția rareori depășește 7.000 MWh, ceea ce înseamnă că puterea instalată și disponibilă nu corespunde realității.
Analiștii din sectorul energetic atrag atenția că trebuie făcut în cel mai scurt timp un audit al capacităților de producție a energiei, pentru că ceva este în neregulă atâta timp cât, din 18.500 MW instalați nu poți produce mai mult de 7.000 MWh. O analiză utilă ar trebui să conțină date actuale legate de producție, pe tehnologii, cu evidențierea factorilor medii de capacitate rezultați, în dispunere corespunzător cu influențele sezoniere, semnalează analistul ec. Dan Gherghelaș.
Acesta arată că o analiză completă ar trebui să cuprindă o statistică actualizată a costurilor medii de investiții și a costurilor specifice de operare, care, în corelare cu obiectivele de politică energetică asumate, ar trebui să ducă la concluzii calitative legate de suficiența sau nu a capacității naționale instalate și în consecință să genereze o viziune fundamentată asupra direcțiilor de dezvoltare a bazei de producție în termeni de tehnologii care trebuiesc susținute, inclusiv financiar.
”Un observator care ar lua în considerare numai indicatorul capacitate națională instalată, estimat la peste 18.000 MW, formată în proporție de cca 80% din capacități de generare în bandă, nu ar putea înțelege cum de România nu poate face față unor perioade de vârf de consum instantaneu de 7.000 MWh”, susține ec. Dan Gherghelaș. De altfel, acesta critică Strategia energetică elaborată de Ministerul Energiei, dat fiind că nu există suficiente elemente care să probeze existența unei viziuni asupra dezvoltării sectorului în toate domeniile sale componente și că, în forma propusă, Strategia este structurată în avantajul net al furnizorilor de energie și în dauna consumatorilor finali.
Probleme cu regenerabilele
Pentru prima oară, chiar și ANRE a ieșit la rampă, avertizând asupra problemelor create de regenerabile și insistând asupra dezvoltării urgente a unor capacități de producție în bandă care să asigure flexibilitatea sistemului.
”Pe termen scurt, pentru a obține şi menține echilibrul optim dintre producție și consum, sunt necesare urgent soluții suplimentare de flexibilitate. De asemenea, poate fi necesară o evaluare realistă a adecvării resurselor la nivel regional şi local pe bază de scenarii de prognoză viitoare pentru consum, ținând cont de disponibilitatea resurselor de producere a energiei actuale şi viitoare, scoaterea din uz a unor active de producere, atingerea obiectivelor privind ţintele RES, emisiile de carbon şi altele”, semnalează ANRE, în raportul de activitate pe 2023. Instituția consideră că trebuie efectuate analize de piață detaliate și o serie de scenarii de modelare şi simulare, pentru a evalua impactul potențial al modificărilor asupra costurilor de producere a energiei electrice, prețurilor pieței de energie, schimburilor transfrontaliere, concurenței și lichidității piețelor, ţinând cont de starea tehnică a reţelelor şi necesitatea de investiţii în reţeaua de producere, transport şi distribuţie a energiei electrice pentru integrarea optimă a RES.
Milioane de variabile
Analizele realizate cu ajutorul scenariilor modelate trebuie să fie capabile să ofere informații despre viitor și să permită stabilirea de strategii pentru a face față provocărilor legate de dinamica implementării şi disponibilităţii surselor de producere a energiei (electrice), cum ar fi integrarea optimă a surselor de energie regenerabile, a capacităților de stocare în vederea reducerii impredictibilităţii funcţionării regenerabilelor, care sunt surse de energie electrice variabile şi greu predictibile, susține ANRE.
”Modelele folosite pentru analiza dezvoltării viitoarelor sisteme energetice sunt de cele mai multe ori modele simplificate, în primul rând din cauza constrângerilor privind datele de intrare disponibile şi granularitatea acestora, dar şi a unităților de procesare şi calcul ce necesită configuraţii tehnice adecvate scopului simulărilor şi timp îndelungat pentru rezolvarea unor modele matematice complexe de analiză, conţinând cel mai adesea milioane de variabile. Ţinând cont de aceste aspecte, efectele legate de limitările şi constrângerile reale ale sistemului energetic din rețeaua de transport şi distribuție a energiei electrice și diferențele la nivel local şi regional pentru fiecare stat membru sunt adesea ignorate atunci când se dezvoltă şi implementează scenarii de analiză şi modelare a sistemelor energetice”, atrage atenția ANRE.
Pana acum ce au facut,pentru miile de euro/luna pe care le-au incasat?
Problema este presiunea externă, România trebuie sa investească in producția de energie electrică, aceasta însă va fi vândută românilor de firmele străine care vor incasa și „caimacul ” – profiturile uriașe care vor lua drumul străinătății. Românii, ca de obicei vor rămâne cu praful de pe tobă. Străinii nu au venit să investească în producție, ci să ne vândă propria noastra energie.
Mai baieti voi stiti cati ani au trebuit sa se construiasca ceea ce sa stricat,dar din care sunteti platiti si acum
Cuvantul corect pentru energia asa-zis “regenerabila” este “intermitenta”. Diferenta intre capacitatea de productie pe hartie si cea reala are doua cauze principale: energia asa-zis regenerabila se produce in cantitati mult mai mici decat cele previzionate la finantarea proiectelor, iar unele capacitati importante de productie de energie in banda (cate ceva de la Cernavoda, cate ceva de la Portile de Fier, dar si altele) sunt in renovare. Trebuie deschise termocentralele pe carbune. Trebuie renuntat la taxele pe carbon. CO2 este viata, el sustine cresterea plantelor.
aerios?? se vede clar falimentul regenerabilelor pe timp de iarna ,degeaba putere mare inatalata daca nu este disponibila in banda!!
serios?? se vede clar falimentul regenerabilelor pe timp de iarna ,degeaba putere mare inatalata daca nu este disponibila in banda!!
Problema este presiunea externă, România trebuie sa investească in producția de energie electrică, aceasta însă va fi vândută românilor de firmele străine care vor incasa și „caimacul ” – profiturile uriașe care vor lua drumul străinătății. Românii, ca de obicei vor rămâne cu praful de pe tobă. Străinii nu au venit să investească în producție, ci să ne vândă propria noastra energie.
Regenerabilele sunt țeapa secolului.
Regenerabilele sunt țeapa secolului. Ele nu pot funcționa ptr echilibrarea sistemului energetic. Fără posibilitatea de stocare de cantități mari sunt doar producție de moment când este vânt sau soare. Capacitățile de producție care pot lucra în banda și echilibra oricând sistemul sunt termopan, hidro, nuclear.
Popescu si Burduja au spus ca nu avem nevoie!