AcasăEconomieAtât s-a putut. Industria de apărare va mai produce doar muniție de...

Atât s-a putut. Industria de apărare va mai produce doar muniție de război

Industria de apărare, începutul sfârșitului

Strategia națională pentru industria de apărare redirecționează societățile din domeniu către producția de muniție de război și, eventual, întreținere și reparații pentru armamentul importat. Punctele slabe evidențiate în documentul elaborat de Ministerul Economiei, cu predilecție forța de muncă specializată și lipsa investițiilor în modernizare și retehnologizare, reduc drastic direcțiile Strategiei.

Din cele 11 obiective ale Strategiei naționale pentru industria de apărare, un proiect elaborat de Ministerul Economiei, 7 privesc producția de muniție, iar 2 mentenanța, semn că acestea vor fi direcțiile prioritare pentru acest sector.

Punctele slabe ale industriei sunt lipsa pentru o lungă perioadă de timp a investițiilor în operatorii economici de stat, dispariția unor furnizori interni și afectarea lanțurilor de aprovizionare a operatorilor economici cu consecințe grave în asigurarea securității aprovizionării, uzura fizică și morală a tehnologiilor de fabricație, utilajelor și elementelor de infrastructură și acumularea de arierate/datorii semnificative la nivelul unor operatori economici de stat, incapacitatea de a-și finanța producția din fonduri proprii sau atrase.

Totodată, Ministerul Economiei semnalează fragmentarea excesivă a operatorilor economici de stat, ceea ce nu permite aplicare principiilor economiei de piață care asigură o mai mare eficiență si reducere a costurilor, cea mai mare parte a produselor sunt realizate pe baza licențelor și a documentației de execuție la standarde non-NATO, majoritatea operatorilor economici de stat au devenit doar integratori cu dependență foarte mare față de furnizori, incapacitatea de a mai realiza unele produse din nomenclatorul de fabricație, nivelul scăzut de competitivitate și existența unor capacități de producție energofage, precum și schimbarea frecventă a managementului și a consiliilor de administrație.

Tehnologii depășite

Dificultățile relansării industriei de apărare nu se opresc aici. Ministerul Economiei relevă probleme legate de personalul de cercetare-dezvoltare subdimensionat față de necesități și nivel salarial redus în domeniu, lipsa unor facilități fiscale sau instrumente financiare de sprijin în domeniul cercetării- dezvoltării- inovării, costurile ridicate cu dezvoltarea și implementarea produselor, pierderea/migrarea forței de muncă calificate, nivelul ridicat al mediei de vârstă a personalului, lipsa competențelor digitale de bază la nivelul personalui excutant și calitatea slabă a produselor determinată în principal de tehnologiile depășite din punct de vedere tehnic dar și de neglijența în derularea proceselor tehnologice.

Tot la capitolul probleme intră fluctuația de personal și dificultatea de angajare din cauza nivelului scăzut al salarizării, birocrația excesivă, specifică sistemelor administrative publice,  incapacitatea de accesare a surselor de finanțare nerambursabile (UE), finanțarea insuficientă pentru modernizarea capacităților de producție, lipsa investițiilor pentru transfer tehnologic, lipsa de interes a investitorilor strategici de a investi în industria de apărare românească, sistemul informațional insuficient dezvoltat, preum și sistemul bancar și de finanțare strict și riguros, care îngreunează obținerea de credite de către operatorii economici din domeniul industriei de apărare, în comparație cu competitorii externi sau operatorii din alte domenii industriale.

Dependență de importuri

Potrivit Strategiei, amenințările la adresa industriei de apărare sunt accentuarea crizei economice și efectele sale în planul retehnologizării și dezvoltării capacităților de producție, creșterea concurenței pe piața internațională, efectele modificări mediului economic, politic și global de securitate și dependența de importuri prin dispariția unor colaboratori pe orizontală din industria națională de apărare. Mai mult, Ministerul Economiei semnalează și posibila intrare în insolvență a unor societăți din cauza datoriilor istorice acumulate, constrângerile ecologice și de mediu, deprofesionalizarea accentuată și lipsa forței de muncă ca urmare a inexistenței unui cadru adecvat de școlarizare pentru industria de apărare, precum și aplicarea unei politici de embargo din partea UE, pe anumite zone și țări, în domeniul echipamentelor militare ceea ce poate bloca, temporar, vânzări si execuții de contracte și comenzi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
35.259 afisari

9 COMENTARII

  1. Cum bă, V AU DAT VOIE STAPANII VOSTRI DE AFARA SA LE PRODUCETI MUNITIE DE RAZBOI???? 😝😝😝😝. V ati gandit vreodata ce foc de artificii va fi in colonia voastra daca niste rachețele, indiferent de unde vor porni, vor face bum in fabricile voastre??? 😝😝😝. In plus, voi tampitilor, veti produce munitie la 2 lei si sunteti obligati sa cumparati arme la 20 de milioane😝😝😝. Dar daca se supara stapanul de afara si nu va mai baga stapanul armele lui pe gat, cu ce trageti ba munitia, le o bagati in choorurile grase la armata voastra de generali inutili si se bas aia spre dusmani??? HAHAHAHAHA

  2. Lasa mah ca n-aveti nevoie de arme sofisticate ca sa tineti prostimea sub control merge si cu bata nu=i nevoie de tanc. nici macar in plandemie n-a fost nevoie

  3. Strategia nationala de dezindustrializare a dat roade
    Doar se culege recolta, acum

  4. Nu se poate de la vorbe grele de a produce rachete, elicoptere, blindate până la urmă am rămas să producem muniție pentru praștie?

  5. Păi nu trebuie Americani să și vânda armele lor noi nu trebuie să producem mulțumim mutului de la Cotroceni pentru o șapcă nea vândut acum sal votam pe Ciucă asta o dobândă ce a mai rămas

  6. Comentatorii astia furiosi,nostalgici a lui Vadim Tudor nu sunt interesati de adevaratele realizari si se ghideaza dupa articolele unei doamne iubitoare de melodii duioase de tip kalinka

  7. Ce industrie de apărare?..bine spunea cineva :”muniție pentru praștie”..cu tâmpiții care ne conduc,cu mutul de la Cotroceni ,cu Ciucă,cu Ciolacu ,cu Firea …ce hoți erau puși șefi la ROMARM, a-ți uitat de Țuțu?!

  8. ,,Industrie de apărare?,, Poate industria politrucilor,sinecuristilor și a pensionarilor angajați, aceasta este imaginea reală a ceea ce se întâmplă în prezent acolo. Forța de munca tânără NU are loc de aceștia nu că nu și-ar dori să lucreze în acest sector, această,,industrie,,a fost falimentată cu bună știință, la conducerea societăților au fost tot felul de incompetenți dar susținuți politic,tot felul de oameni care n-au realizat niciodată nimic și nu au avut în viața lor nici o performanță decât aceea de a pupa toate dosurile deoarece într-o lume normală ei ar fi fost niște iluștri Neica Nimeni. Astea fiind spuse Dumnezeu să ne apere.

  9. Am acasă o mașinărie produsă la Cugir pe vremea regretatului, cos perdelele cu ea. O donez NATO, contribuția mea a lupta împotriva imperialismului. Ups, care imperialism!? American, rusesc, icrainean, UE, ….mai mă gândesc!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger