Aurul a fost cel mai performant produs de bază până acum în acest an, câștigând 18,5% și înregistrând un nivel record.
Însă metalul prețios ar putea deveni victima propriului succes, achizițiile consumatorilor fiind amenințate de creșterea prețurilor, potrivit Reuters.
Pe 2 august, aurul spot a ajuns la 2.443,29 dolari pe uncie și și-a păstrat în mare parte câștigurile din acest an, care a cunoscut o creștere susținută până la un maxim istoric de 2.483,60 dolari pe 17 iulie.
Încetinirea cererii
World Gold Council și-a publicat raportul trimestrial săptămâna trecută, iar grupul industrial a raportat o cerere totală de 1 258,2 tone metrice în al doilea trimestru, cea mai mare înregistrată pentru un al doilea trimestru și cu aproximativ 4% peste aceeași perioadă din 2023.
Dar defalcarea cifrelor privind cererea arată unele tendințe care ar putea indica o încetinire în trimestrele următoare.
Cea mai mare creștere a cererii a provenit din ceea ce Consiliul a numit piața OTC (Over The Counter), ceea ce înseamnă, în mare parte, cumpărarea de la investitori instituționali, persoane fizice cu averi nete ridicate și birouri familiale.
Cererea OTC a fost de 329,2 tone în al doilea trimestru, în creștere cu 53% față de același trimestru din 2023 și un salt masiv de 385% față de primul trimestru.
Se pune întrebarea cât de durabilă este această cerere, având în vedere că, odată ce acești investitori au ajuns în punctul în care consideră că au suficient aur în mixul lor de active, probabil că vor reduce achizițiile.
Raportul a arătat un declin puternic al consumului de bijuterii, care a scăzut la 390,6 tone în al doilea trimestru, cu 19% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.
În China, cererea de bijuterii a scăzut cu 35% în trimestrul al doilea, ajungând la 86,3 tone, în timp ce în India s-a înregistrat o scădere de 17%, ajungând la 106,5 tone.
Prețurile mai ridicate ale aurului au influențat și fluxurile în fondurile tranzacționate pe bursă (ETF), cifrele EGC indicând o scădere netă de 7,2 tone în al doilea trimestru, care a urmat unei scăderi de 113 tone în primul.
Achizițiile băncilor centrale au scăzut, de asemenea, în al doilea trimestru, ajungând la 183,4 tone, față de 299,9 tone în primul trimestru.
În general, există destui factori care sugerează că creșterea aurului la un nivel record începe să reducă o parte din cererea mai sensibilă la preț.
Dar nu sunt numai vești proaste, interesul investitorilor urmând să fie menținut de așteptarea relaxării politicii montare din mai multe țări, cu un accent deosebit pe reducerile probabile ale ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA.
De 5000 Ani aurul are valoare …si apare un text din-asta de iti vine sa il dai pe hartie igienica! Noroc ca nu stau cu turma ..cum vrea nenea asta sa credem ! Am gasit niste bacnote in pod de la Buni ..si un banutz de aur …bacnotele le-am aruncat ca valorau nimic ! Banutzul vreo 2000 euro! Sic
Dacă în 2014 aveai 10 grame de aur amanetul îți dădea pe gram 100 lei valoare 1000 lei față de 2024 același gramaj 2000 lei, adică 100% dobândă in zece ani…clar 10% creștere anuală…e o investiție sigură și bună.
Clar!!!