Banca Centrală Europeană va continua să încurajeze relaxarea monetară printr-o reducere a ratei dobânzii pe care factorii de decizie aproape că o excluseseră în urmă cu doar o lună.
Potrivit Bloomberg, cea de-a treia reducere de un sfert de punct din acest ciclu este considerată de economiști ca anunțând o accelerare a acțiunilor întreprinse de bancherii centrali pentru a protejeza zona euro de impactul unei perioade prelungite de costuri ridicate ale împrumuturilor și care se manifestă acum cu întârziere.
Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene, va susține o conferința de presă după reuniunea de joi din Ljubljana, capitala Sloveniei. Ar putea fi întrebată atât despre calea de urmat pentru reduceri suplimentare, cât și cu privire la ceea ce s-a schimbat semnificativ de la reuniunea din septembrie.
Schimbare de abordare
Cu un interval mai mic decât de obicei, de doar cinci săptămâni între decizii, și cu puține date noi disponibile, oficialii par să renunțe la recentele măsuri de precauție privind presiunile inflaționiste persistente pentru a răspunde în principal la datele care indică o contracție a economiei sectorului privat.
Astfel de rapoarte au influențat piețele financiare și au alimentat impulsul pentru o reducere care este așteptată pe scară largă după ce factorii de decizie monetară au aprobat în mare măsură schimbarea pariurilor.
Schimbarea a fost abruptă. La decizia din 12 septembrie, oficialii aproape că au exclus o reducere în octombrie. Câteva zile mai târziu, guvernatorul băncii centrale slovace, Peter Kazimir, a declarat că „aproape sigur va trebui să așteptăm până în decembrie” pentru o nouă măsură, deoarece „foarte puține informații noi” vor fi disponibile până la 17 octombrie.
Dar analiștii Bloomberg Economics susțin că ”BCE va reduce costurile de împrumut cu 25 de puncte de bază în octombrie și din nou în decembrie”. Banca își va își va accelera relaxarea pentru a reduce costurile de împrumut la un nivel care să nu mai constrângă economia până la sfârșitul lui 2025.
În zona euro, sondajul ZEW al investitorilor germani este publicat într-un moment în care guvernul țării se acomodează cu noile sale previziuni, recunoscând că cea mai mare economie a Europei se va contracta probabil în acest an.
În SUA, rapoartele Rezervei Federale de joi sunt de așteptat să arate o încetinire a producției industriale. China este în centrul atenției toată săptămâna, culminând cu cifrele de vineri, care vor arăta probabil că economia continuă să se extindă sub obiectivul de 5% pentru 2024.