Cauta

Băncile centrale au o problemă mai mare decât inflația

Băncile centrale nu mai au credibilitate

Băncile centrale s-au confruntat cu  pierderea credibilității încă dinainte de criza costului vieții. După revenirea inflației, factorii de decizie au lăudat meritele unei strategii monetare care nu a dus la scăderea prețurilor.

Fie în mod intenționat, fie din greșeală, o serie de bănci centrale au sfârșit prin a-și depăși aceste ambiții. În ultimele 18 luni, inflația și-a depășit ținta mult mai semnificativ și mai consistent decât se prevăzuse vreodată.

Dar, în condițiile în care inflația globală se diminuează acum, iar perspectivele economice se înrăutățesc, bancherii se  confruntă cu dilema inversă. Cum să disciplineze piețele să creadă că politica va rămâne mai mult timp mai strictă, astfel încât să reducă inflația până la ținta stabilită și să restabilească credibilitatea afectată a băncilor centrale?

Până în prezent, subliniază Financial Times,  au utilizat “îndrumarea anticipată”, cu o tendință de înăsprire viitoare, pentru a obține acest efect de disciplinare. Și, pentru o perioadă trecătoare, în timpul verii, a părut să funcționeze, așteptările privind ratele dobânzilor sugerând că majorările sunt mai mult decât probabile în zona euro,  SUA și Regatul Unit în cursul anului 2024 și că nu se așteaptă nicio reducere până cel mai devreme în 2025.

Cu toate acestea, piețele și investitorii mizează tocmai pe aceste reduceri, deoarece scade inflația și activitatea economică. Prin urmare, ofientarea anticipată a băncilor centrale este lipsită de credibilitate.

În timp ce salariul real poate crește în prezent, puterea de cumpărare a majorității gospodăriilor este încă semnificativ mai mică decât înainte de criza costului vieții. Fondurile de economii s-au evaporat, iar guvernele se îndatorează masiv.

Spre deosebire de trecutul recent, nici politicile monetare, nici cele fiscale nu sunt susceptibile de a oferi asigurări gospodăriilor și companiilor care privesc în viitor  – mai degrabă dimpotrivă. În ceea ce privește politica monetară, cea mai mare parte a creșterii de 4-5 puncte procentuale a ratei dobânzii urmează să le lovească bilanțurile.

În ceea ce privește politica fiscală, după expansiunea spectaculoasă din ultimii ani, este probabil ca anul viitor să înceapă o încetinire și să se consolideze ulterior.

Toate acestea plasează balanța riscurilor la adresa creșterii economice direct pe partea negativă. Până la începutul anului 2024, este probabil ca inflația să nu mai fie inamicul public numărul unu. Va  fi înlocuită de creșterea șomajului, de scăderea încrederii și a cheltuielilor și de dificultăți financiare în rândul unui număr tot mai mare de companii și gospodării.

În 2014, un politician britanic l-a catalogat pe Mark Carney – pe atunci guvernator al Băncii Angliei – drept un „prieten nesigur” pentru că spunea un lucru și făcea altul. Băncile centrale ale lumii riscă acum o soartă similară.

Ultimele stiri

  • Criză de studenți. Măsuri disperate pentru reducerea abandonului universitar
  • Armatele europene, dependente de America
  • Ce află turiștii care își fac planuri pentru vacanța de 1 MAI. Cât costă cazarea în garsonierele lui Mihai Trăistariu de pe litoral
  • Ponta și loialitatea, Nicușor Dan și lupta împotriva drogurilor
  • VIDEO. Cutremur cu magnitudinea de 6,2 în Turcia, resimțit și în România
  • 8 milioane de români plătesc polițe RCA umflate artificial cu minim 4 miliarde de lei, în timp ce ASF tace suspect. COTAR cere anchetă, demiteri și returnarea banilor!
  • George Simion, portret-fulger al contracandidaților în cursa pentru Cotroceni: un „autist”, un „mincinos” și „leneșul care stă în cârciumi”
  • VIDEO. Călin Georgescu a mers să semneze controlul judiciar. A fost așteptat de susținători, cu flori/Ce urmează joi
  • Imperialiștii cei răi i-au castrat pe toți politicienii români
  • Jumătate din țară, sub COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină – HARTA. Cum va fi vremea, miercuri, în București
  • Exit mobile version