AcasăEconomieBasel III Endgame. Cotitul drum al reformelor bancare

Basel III Endgame. Cotitul drum al reformelor bancare

Printre reformele majore se numără cerințele de capital propuse pentru cele mai mari bănci, cunoscute și sub numele de Basel III

Intenția unui înalt oficial american de a demisiona a stârnit o nouă dezbatere privind viitorul reglementării bancare, în timp ce persistă întrebări cu privire la soarta reformelor bancare.

După un raport care a evidențiat o cultură de hărțuire sexuală și de management defectuos la Federal Deposit Insurance Corporation, președintele Martin Gruenberg a anunțat că va demisiona imediat ce va fi ales un succesor.

Vestea vine într-un moment periculos pentru autoritățile de reglementare bancară care încearcă să promoveze reforme majore, notează The National. Printre aceste schimbări se numără în primul rând cerințele de capital propuse pentru cele mai mari bănci, cunoscute și sub numele de Basel III.

FDIC este una dintre cele trei autorități de reglementare – alături de Federal Reserve și Office of the Comptroller of Currency – care militează pentru aceste noi cerințe de capital. Demisia iminentă a lui Gruenberg subliniază viitorul incert al Basel III.

Opoziția bancherilor privați

Basel III Endgame a fost introdus pentru prima dată în 2010, la doi ani după criza financiară mondială. Dar chiar înainte de prăbușirea Lehman Brothers, existau deja fisuri în sectorul bancar, inclusiv rezerve de lichiditate scăzute și o gestionare deficitară a riscurilor.

În deceniul următor au fost realizate multe reforme, dar criza bancară regională din SUA de anul trecut a readus în atenție Basel III, iar americanii au propus cerințe de capital mult mai stricte decât cele din UE.

Conform acestor norme,  băncile de importanță globală ar trebui să își majoreze cerințele de capital cu un interval cuprins între 16% și 20%, în timp ce băncile regionale ar urma să înregistreze o creștere de 10%.

Propunerea se confruntă cu o opoziție semnificativă – mai ales din partea bancherilor privați. Ei susțin că ar însemna un acces redus la credite pentru întreprinderile mici,  cumpărătorii de locuințe și ar dăuna proiectelor energetice și piețelor de capital.

În timpul unei audieri a Camerei Reprezentanților din decembrie, directorii executivi a opt bănci importante au criticat normele propuse.Statele Unite, UE și Marea Britanie ar urma să le pună în aplicare anul viitor.

„Trebuie făcute schimbări reale pentru a aborda această supracalibrare, altfel riscăm să avem un impact serios asupra capacității instituțiilor financiare de a strânge și de a împrumuta bani pentru companii, precum și de a-și asuma riscuri în numele fondurilor de pensii, al fondurilor mutuale și al altor investitori”, a declarat directorul executiv al Goldman Sachs, David Solomon.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
328 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger