AcasăEconomieBătălia corporatiștilor.De ce Big Mac-ul a devenit mult mai scump

Bătălia corporatiștilor.De ce Big Mac-ul a devenit mult mai scump

Marile companii au diferite strategii pentru a-și crește profiturile

Se anunță o ciocnire a titanilor corporatiști. Săptămâna trecută, McDonald’s a intentat proces împotriva celor mai mari patru companii americane de ambalare a cărnii, susținând că acestea au conspirat pentru a crește costul cărnii de vită.

Dacă, așa cum spun bancherii centrali, inflația încetinește în sfârșit, de ce totul, de la ouă și burgeri la camere de hotel de lux, este încă atât de scump și cine este de vină?

”Inflația ieftină”

Un motiv pentru care consumatorii se simt atât de presați este ceea ce a ajuns să fie cunoscut sub numele de  ”cheapflation” notează Financial Times. Există tot mai multe dovezi că, în timpul pandemiei, prețurile bunurilor ieftine au crescut mai rapid decât cele ale varietăților mai scumpe ale acelorași bunuri. Diferențele de preț dintre versiunile de marcă și cele la preț redus s-au redus semnificativ și au rămas astfel.

Această formă de inflație îi pedepsește pe acei consumatori care sunt cel mai puțin capabili să absoarbă durerea.

Cumpărătorii care recurg la tactica tradițională de reducere a prețurilor pentru a economisi bani obțin mai puține beneficii, spune Alberto Cavallo de la Harvard, coautor al unui studiu care a utilizat date privind prețurile alimentelor de la marile lanțuri de magazine pentru a documenta inflația ieftină în 10 țări, inclusiv SUA.

În cel mai recent sondaj FT-Michigan Ross, 58% dintre respondenți au afirmat că marile companii profită de inflație pentru a impune creșteri de prețuri. Candidatul democrat la președinție Kamala Harris a încercat să capitalizeze acest resentiment, promițând prima interdicție federală din istorie privind scumpirea alimentelor.

Camera de Comerț a SUA și alte grupuri de afaceri ripostează. De fapt,  adevărata responsabilitate pentru creșterea prețurilor ar consta în nepotrivirile dintre cerere și ofertă în timpul pandemiei Covid, în stresul geopolitic, în creșterea cheltuielilor cu forța de muncă și în alte costuri de producție.

Într-adevăr, Cavallo afirmă că nu a găsit dovezi de „greedflation” (inflație a lăcomiei), situație în care comercianții cu amănuntul și producătorii își măresc marjele prin creșterea prețurilor mai rapid decât cresc costurile lor. El invocă un alt motiv pentru care bunurile ieftine au crescut rapid. Producătorii de mărci de casă și alte bunuri mai ieftine au marje mai mici și cheltuiesc mai puțin din bugetele lor pe marketing. Prin urmare, creșterea costurilor de producție ajunge direct la consumatori și are un impact mai mare asupra sumei finale.

Natura schimbătoare a economiei actuale, care a dus la consolidarea multor industrii și la recurgerea la prețuri algoritmice pentru a maximiza profiturile, ar putea favoriza noi tipuri de comportament inadecvat.

McDonald’s afirmă că prețul mediu al unui Big Mac a crescut cu 21 % din 2019, iar prețurile mai mari la carne au reprezentat o mare parte din inflația prețurilor la alimente din era pandemiei.

Și susține că JBS, Cargill National Beef și Tyson Food controlează împreună până la 85% din bovinele pregătite pentru comercializare și colaborează pentru a menține scăzute atât prețurile de intrare, cât și oferta totală, pentru a-și crește profiturile.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
866 afisari

2 COMENTARII

  1. serios?? gunoaiele alimentare la mare cautare ,plin cu chimicale periculoase!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger