Ascensiunea inteligenței artificiale, nevoia stringentă de mai multe centre de date și povestea tranziției energetice – în special în domeniul transporturilor – stimulează cererea de electricitate.
Întreprinderile se confruntă cu perioade de așteptare de cinci până la opt ani pentru a se conecta la rețelele electrice europene învechite, potrivit CNBC. Centrele de date, care necesită adesea cantități uriașe de energie, sunt „directorul principal” al acestei competiții pentru conectarea la rețea, a declarat Diego Hernandez Diaz, partener la McKinsey.
Se preconizează că cererea de facilități necesare pentru antrenarea modelelor lingvistice de mari dimensiuni (LLM) va continua să crească exponențial, pe măsură ce giganții din tehnologie se întrec în a domina sectorul inteligenței artificiale.
Schneider Electric a avertizat deja că Europa se va confrunta cu o criză iminentă de energie, cu liste de așteptare de trei până la cinci ani pentru conexiuni la rețea în anumite regiuni. Germania, de exemplu, trebuie să treacă de la construirea a 400 de kilometri de linii electrice pe an la 2.000 de kilometri.
Jerome Fournier, director de inovare la producătorul de cabluri submarine Nexans, a anunțat că firma sa are un portofoliu de comenzi „uriaș”, în valoare de 10 miliarde de euro. Cablurile Nexans furnizează energie electrică locuințelor și întreprinderilor.
Un nou ecosistem energetic
Centrele de date își vor dezvolta propriul „ecosistem de energie de rezervă”, în special dacă sunt capabile să își genereze energie cu ajutorul reactoarelor modulare mici – mini-reactoare nucleare care produc electricitate, precizează Steven Carlini, directorul Centrului de inovare al Schneider Electric.
De asemenea, bateriile și încărcarea strategică devin din ce în ce mai importante. Aceste sisteme permit stocarea temporară a energiei din rețeaua electrică pentru a oferi o rezervă suplimentară.
Directorul general al furnizorului de soluții energetice AVK, Ben Pritchard, a declarat că unele țări europene se confruntă cu cereri mari de conectare la rețea, de 100 de megawați, o dimensiune pe care nu au mai văzut-o până acum.
Facturile pentru consumatori au crescut vertiginos
De la criza energetică declanșată de invazia Rusiei în Ucraina și sancțiunile ulterioare, prețurile la electricitate s-au stabilizat în jurul valorii de 60-80 de euro pe megawatt oră. Cu toate acestea, estimează Diego Hernandez Diaz, sunt cu 50-100% mai mari decât cele înregistrate în ultimele două decenii.
Prin urmare, facturile pentru consumatori au crescut vertiginos, ceea ce a dus la semne de încetinire a cererii de pompe de căldură și vehicule electrice.