AcasăEconomieBirurile puse de Guvern au golit doar buzunarele românilor. Încasările de la...

Birurile puse de Guvern au golit doar buzunarele românilor. Încasările de la companii, mai mici cu peste 9 miliarde lei

ANAF-ul nu reușește să crească gradul de colectare a taxelor și impozitelor de la companii

Majorările de taxe și de accize de anul trecut nu au reușit decât să-i sărăcească și mai mult pe români, dat fiind că încasările preconizate de guvern au fost cu peste 9 miliarde de lei mai mici. Fenomenul s-a manifestat în sectorul TVA, exact acolo unde este cea mai mare evaziune, pe care iată, autoritățile nu reușesc în niciun fel să-l țină sub control. Per total, cu toate măsurile fiscale luate de Guvern, gradul de colectare a scăzut față de anul anterior.

Încasările din TVA au înregistrat în anul 2023 un nivel de 104,2 mld. lei, situându-se cu 9,3 mld. lei sub nivelul prevăzut în bugetul inițial, se arată într-un raport al Consiliului Fiscal.  Nivelul programat în bugetul inițial pentru încasările din TVA includea efectul unor măsuri de politică fiscală, printre care s-au numărat majorarea cotei de TVA, de la 9% la 19%, la băuturile nealcoolice cu adaos de zahăr, majorarea cotei de TVA, de la 5% la 9%, pentru serviciile de restaurant și de catering și pentru activitățile de cazare hotelieră, modificarea plafonului, de la 700.000 lei la 600.000 lei, pentru aplicarea cotei reduse de 5% la livrările de locuințe) al căror impact era estimat de Ministerul Finanțelor la circa 2 mld. lei, precum și suma de 5,2 mld. lei pe seama unei anticipate creșteri a eficienței colectării.

La acestea se adaugă și o creștere cu 12,7% a consumului final al populației. ”În acest context, faptul că execuția încasărilor din TVA s-a situat cu mult sub nivelul programat în bugetul inițial arată o programare defectuoasă a acestui agregat și confirmă avertismentele cu privire la necesitatea unor proiecții prudente ale veniturilor care să nu includă ex ante sume suplimentare care ar putea fi obținute din creșterea colectării. Totodată, analizele Consiliului Fiscal relevă o înrăutățire a colectării veniturilor din TVA în cursul anului 2023.

Încasări slabe la accize

Analizând modificările înregistrate față de anul 2022 la nivelul fiecărei categorii de produse, Consiliul Fiscal a constatat că încasările din accize la produsele energetice s-au majorat cu doar 1,1% (+0,2 mld. lei), un ritm inferior dinamicii bazei macroeconomice relevante (+2,6%) și pe fondul reducerii accizei la motorină, respectiv la benzina fără plumb. Încasările din accize la produsele din tutun au crescut cu 10,4% (+1,7 mld. lei), depășind ușor estimările MF, de la momentul elaborării bugetului inițial, privind impactul majorării accizelor la aceste produse (de 1,1 mld. lei).

Totodată, accizele la alcool, distilate și băuturi alcoolice au crescut cu 6,1% (+0,1 mld. lei), acesta fiind un ritm inferior dinamicii bazei macroeconomice relevante cumulată cu actualizarea pentru creșterea prețurilor de consum, comunicată de INS (+11,8% pentru perioada octombrie 2021 – septembrie 2022). ”În concluzie, analizând evoluția în structură a încasărilor din accize pe parcursul anului 2023, nu se identifică dovezi concludente privind îmbunătățirea eficienței colectării acestui agregat, deși proiecția de venituri din bugetul inițial avusese în vedere o sporire a încasărilor din accize cu circa 1 mld. lei pe seama îmbunătățirii eficienței colectării/reducerii evaziunii fiscal”, a precizat Consiliul Fiscal.

Rateuri și la impozitul pe profit

Încasările din impozitul pe profit au fost în cuantum de 29,1 mld. lei, reprezentând o creștere cu 2,5 mld. lei (+9,4%) față de anul 2022, dar și o nerealizare a țintei din buget cu 4 mld. lei, mai arată Consiliul Fiscal. Astfel, programul inițial prevedea încasări din impozitul pe profit în valoare de 33,1 mld. lei, în contextul în care se anticipa o creștere a bazei macroeconomice relevante (PIB nominal) cu 11,2%. Totodată, nivelul proiectat pentru acest agregat includea și efectul măsurilor de modificare a impozitării microîntreprinderilor (reducerea plafonului veniturilor obținute în anul precedent de la 1.000.000 euro la 500.000 euro și instituirea condiției ca microîntreprinderile să aibă cel puțin un salariat), estimat de MF la circa 1 mld. lei. Creșterea încasărilor din impozitul pe profit cu 9,4% față de anul anterior s-a situat semnificativ sub dinamica efectivă a PIB nominal, care a fost de 14,6%, iar analiza Consiliului Fiscal a arătat o înrăutățire a gradului de colectare și în segmental veniturilor din impozitul pe profit în anul 2023.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.216 afisari

2 COMENTARII

  1. Guwernerul asta mafiot are 2 solutii:
    1) plata TUTUROR FUNCTIONARILOR A.N.A.F cu procentul din TVA ul incasat
    2) DESFIINTAREA A.N.A.F

  2. foarte bine! bravo companiilor. Moarte statului exploatator! Si cetatenii trebuie sa incerce sa nu se mai lase spoliati. grindeanu si angajatii tarom sa plateasca din buzunar pierderile companiei nu din banii nostri!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger