Deși criptomoneda s-a luptat să se mențină peste pragul de 60.000 de dolari în ultimele zile, entuziaștii săi încă insistă că în curând își va reveni și își va relua aprecierea.
Alegând un punct de plecare în timpul uneia dintre scăderi și apoi extrapolând din creșterea ulterioară, este ușor să se ajungă la rate anuale de creștere uimitoare. De exemplu, pe parcursul unei perioade de două luni la începutul acestui an, Bitcoin a crescut la câteva mii de procente.
Aurul este mai atractiv
Problema este că aceste creșteri nu durează și sunt ulterior compensate de o nouă scădere, notează UnHerd. Întinzându-se în timp, Bitcoin nu reușește să impresioneze, valorând astăzi nu mai mult decât la sfârșitul lui 2021. Aurul este mai atractiv.
Data limită din 2021 în creșterea Bitcoin nu este întâmplătoare. Atunci, președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a declarat că este timpul să retragă cuvântul „tranzitoriu”, semnalând sfârșitul erei banilor ieftini.
La scurt timp după aceea, băncile centrale din Occident au început să majoreze ratele dobânzilor, iar piețele bursiere explozive dintr-o serie de clase de active, de la proprietăți imobiliare la acțiuni, au luat sfârșit. Cu excepția cazului în care ne întoarcem la o eră a banilor ieftini, este greu de văzut ce rol vor juca monedele digitale.
Background istoric
Privind înapoi la începutul erei criptografice, putem detecta trei perioade distincte. Fiecare a fost definită de schimbarea regimurilor de politică monetară ale băncilor centrale, în special ale Rezervei Federale.
Prima a durat de la crearea Bitcoin în urma crizei financiare din 2008 până la începutul pandemiei Covid-19 la începutul anului 2020. A fost perioada în care bancherii au încercat să susțină valoarea activelor și să stimuleze economia prin utilizarea noului dispozitiv de relaxare cantitativă – în esență, acordarea de bani direct guvernului și, în cele din urmă, sectorului privat.
În această perioadă, Bitcoin a crescut constant de la originile sale umile și obscure până când a ajuns să valoreze aproximativ 10 000 de dolari.
A doua perioadă a început atunci când blocajele pandemice au aruncat economia mondială în recesiune, iar băncile centrale au răspuns prin reducerea drastică a ratelor dobânzilor. Bitcoin a urcat aproximativ 600% în următorii doi ani.
Ultima etapă a erei cripto?
În cele din urmă a venit sfârșitul banilor ieftini, când băncile centrale au început să inverseze relaxarea cantitativă. Istoria ar putea arăta că faza în care ne aflăm este etapa finală a erei cripto.
De-a lungul lungii călătorii a Bitcoin, de la un început la o clasă de active semi-respectabilă, acesta a atras o gamă variată de adevărați credincioși.
Cu toate acestea, creatorii săi au fost anarhiști, canalizând furia publică față de gestionarea crizei din 2008 – salvări, bonusuri pentru bancherii aflați la originea crizei, austeritate pentru oamenii obișnuiți și campania băncilor centrale de a stimula valorile activelor cu bani ieftini.
Acum că inflația s-a mutat de pe piețele de active în restul economiei, băncile centrale spun că banii ultra ieftini nu se vor mai întoarce niciodată. În cazul în care acestea rămân la acest angajament, este greu de estimat ce avantaj va rămâne pentru Bitcoin.
Ceva fictiv se transforma in invizibil.