Elveția ar putea risca să alunece în teritoriul deflaționist anul viitor, deoarece un franc elvețian mai puternic încurcă eforturile bancherilor centrali de a controla creșterea prețurilor.
În septembrie, Banca Națională a Elveției(SNB) a redus ratele dobânzilor pentru a treia oară în acest an, citând forța monedei de refugiu ca principal factor al scăderii ratei inflației în țară, alături de scăderea prețurilor la petrol și electricitate, potrivit CNBC.
De asemenea, banca centrală și-a revizuit în scădere previziunile, stabilind rata medie anuală a inflației pentru 2024 la 1,2%, față de 1,3%, în timp ce preconizează o creștere a prețurilor de 0,6% în 2025, față de o previziune anterioară de 1,1%.
Fostul președinte al SNB, Thomas Jordan, a declarat că francul puternic a avut un „impact semnificativ” asupra revizuirilor, dar a minimalizat riscul de deflație, menționând că previziunile au rămas „în intervalul de stabilitate a prețurilor”. El a adăugat că factorii de decizie rămân pregătiți să ajusteze în continuare politica monetară pentru a controla inflația.
Dar analiștii spun că acum pare din ce în ce mai probabil ca banca să fie nevoită să recurgă la intervenții în monedă străină pentru a preveni un mediu deflaționist. „Poate vor exista unele reduceri suplimentare ale ratei dobânzii, dar, având în vedere posibilitatea ca aprecierea francului să împingă Elveția în teritoriul deflației, ar fi logic ca SNB să vizeze direct evaluarea monedei prin intervenții valutare”, a precizat Adrian Prettejohn, analist pentru Europa la Capital Economics.
Intervențiile valutare (FX) au loc atunci când o bancă cumpără sau vinde moneda sa pe piața valutară pentru a crește sau a scădea valoarea acesteia în raport cu o altă monedă. Astfel de măsuri pot reduce denaturările prețurilor, care pot avea un impact asupra inflației, în special în economiile cu un comerț intens.
Francul elvețian s-a apreciat în ultimele luni și se află în prezent aproape de niveluri record, deoarece investitorii au investit în acest activ de refugiu, pe fondul volatilității pieței și al lichidării tranzacțiilor cu yeni.
Elveția a fost o excepție în rândul economiilor majore în spirala inflației cu două cifre din ultimii ani, creșterea prețurilor în Țara Cantoanelor atingând un maxim al ultimilor 29 de ani de 3,5% în august 2022. În martie, cu o inflație de 1,2%, SNB a devenit prima mare bancă centrală occidentală care a redus ratele dobânzilor.