Nașterea și consolidarea BRICS se vor un pas spre limitarea dominației Occidentului, care a devenit din ce în ce mai agresiv și mai încrezător de la căderea Zidului Berlinului.
Cu toate acestea, țările din sudul subdezvoltat (majoritatea țărilor africane) trebuie să fie deosebit de vigilente, deoarece nimic nu arată în mod special că grupul BRICS+, odată structurat și organizat, nu va opta pentru o tendință economică imperialistă sau pentru un sistem politic autoritarist.
Populațiile din sudul lumii continuă să sufere din cauza persistenței colonialismului în forma sa contemporană (neocolonialism). BRICS+ ar putea fi o oportunitate pentru țările din Sudul global de a-și consolida suveranitatea națională și internațională.
Cu alte cuvinte, de a se elibera de sub controlul și hegemonia Nordului. Dar Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud au fost foarte precaute în selectarea țărilor invitate să se alăture grupului – și așa măcinat de dezacorduri majore.
Crizele permanente și provocatoare din ultimele decenii au arătat că anumite țări din sudul lumii nu pot decide în mod suveran și independent asupra dezvoltării lor economice și politice fără intervenții „blânde” sau „dure” din partea Statelor Unite și a aliaților lor. Chiar și Europa este subjugată de SUA.
În acest context, aducerea Sudului și a Nordului împreună pare un proiect de nerealizat. Din punct de vedere economic, BBRICS+ nu ar concura eficient cu Nordul, iar din punct de vedere geopolitic lucrurile sunt și mai complicate: unele țări au conflicte politice, religioase și culturale foarte profunde.
Invitarea Arabiei Saudite, a Emiratelor Arabe Unite, a Iranului, a Etiopiei, a Argentinei și a Egiptului este un consimțământ fantezist al BRICS de a stabili progresiv un nou sistem de de-dolarizare și de a crea fisuri în vechile instituții globale, cum ar fi OPEC, Banca Mondială și FMI.
Și nu va reuși să își unească membrii pentru a servi democrația și justiția socială în sudul global. Nu, deoarece unele țări din BRICS+ au sisteme autoritare.
Sudul global trebuie să colaboreze cu anumite țări din Nord pentru a servi la restructurarea democratică și socială a societăților lor. Colaborarea „win-win” între toate națiunile este o necesitate. Prin urmare, instituțiile și organizațiile globale trebuie restructurate prin respectarea suveranității fiecărei țări.
BRICS+ va fi o oportunitate de a crea un sistem multipolar echitabil? Deși este aproape imposibil pe termen scurt, pe termen lung depinde de faptul dacă țările sărace și subdezvoltate pot reuși să găsească o poziție bună de negociere. Acestea ar trebui să își arate independența fără a tăia cu adevărat legăturile cu Nordul.
BBRIC+ vrea o „nouă” ordine globală, dar vorbește același limbaj economic ca și Statele Unite și aliații lor: mai mult profit.