AcasăEconomieBurduja declară, pe șest, stare de urgență în sistemul energetic. Se permanentizează...

Burduja declară, pe șest, stare de urgență în sistemul energetic. Se permanentizează comandamentul național

Situația sistemului energetic, de o gravitate extremă. Burduja înființează un comandament național

Comandamentul Energetic de Iarnă se va transforma în Comandamentul Energetic Național, care va avea un caracter permanent, a anunțat ministrul Sebastian Burduja. Măsura ar fi o necesitate stringentă în contextul crizei energetice preconizate la nivel european, dar și a vulnerabilității sectorului energetic al țării. În absența unui comandament energetic național permanent, România rămâne vulnerabilă la o serie de pericole, de la deficiențe în gestionarea stocurilor de combustibil până la incapacitatea de a răspunde rapid și eficient la perturbări majore în aprovizionarea cu energie, susține ministerul.

Ministrul Sebastian Burduja a decis să transforme Comandamentul Energetic de Iarnă într-un Comandament Energetic Național, care să funcționeze pe tot parcursul anului. Măsura este una in extremis și sugerează introducerea neoficială a stării de urgență energetică în România.

Potrivit Ministerului Energiei, în contextul actual, caracterizat de instabilitate geopolitică, crize energetice preconizate la nivel european și un climat global de insecuritate crescută, România se confruntă cu provocări majore în sectorul energetic, provocări care necesită o abordare strategică și organizată din partea statului. Instituirea inițială a Comandamentului Energetic de Iarnă a luat în calcul existența unei perioade critice a sistemului energetic național în sezonul rece, cu  fenomene meteo extreme și temperaturi scăzute, care duc la întreruperi ale furnizării energiei electrice, dar și a gazelor.

Faptul că acest comandament se permanentizează denotă o stare extrem de gravă a sistemului, cauzată de un deficit de energie fără precedent. ”Înființarea unui Comandament Energetic Național, cu caracter permanent, este o necesitate stringentă, având în vedere riscurile asociate lipsei unei structuri stabile și continue care să gestioneze în mod unitar și eficient sectorul energetic național”, susține Ministerul Energiei.

Monitorizare continuă

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Energiei, Comandament Energetic Național ar avea un rol proactiv și permanent, concentrându-se pe prevenirea crizelor, asigurarea continuității operaționale și securizarea infrastructurii energetice, asigurarea fluxurilor de aprovizionare și coordonarea unitară a sistemului. Totodată, înființarea Comandamentului Energetic Național ar permite o monitorizare constantă a Sistemului Electroenergetic Național și a Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale, oferind informații esențiale pentru deciziile strategice. De asemenea, ar facilita coordonarea între diferitele autorități și operatori economici din sectorul energetic, asigurând astfel o reacție rapidă și eficientă la orice disfuncționalitate.

”În contextul unei crize energetice, fie ea provocată de factori interni sau externi, existența acestui comandament ar fi esențială pentru menținerea securității energetice a țării. În absența unui comandament energetic național permanent, România rămâne vulnerabilă la o serie de pericole, de la deficiențe în gestionarea stocurilor de combustibil până la incapacitatea de a răspunde rapid și eficient la perturbări majore în aprovizionarea cu energie”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Comandamentul , subordonat ministrului

Comandamentul Energetic Național va funcționa în subordinea directă și nemijlocită a ministrului Energiei și va avea ca atribuții analizarea și evaluarea riscurilor, vulnerabilităților și amenințărilor sectorului energetic la nivel național, propunând măsuri pentru îmbunătățirea rezilienței energetice. În același timp, acesta va identifica situaţiile de disfuncţionalitate ce pot apărea în sectorul de energie şi în cel de gaze naturale şi va stabili măsurile operative, altele decât cele administrative, privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionarea Sistemului electroenergetic naţional şi al Sistemului naţional de transport al gazelor naturale, precum şi măsurile operative privind stocurile de combustibil. Pe de altă parte, comandamentul va emite recomandări și ghiduri de bune practici pentru operatorii economici din sectorul energetic în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu energie și gestionarea situațiilor excepționale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
63.712 afisari

12 COMENTARII

  1. Burduja nu faceau curent panourile si elicele? Daca nu faceau atunci de ce-ai inchis capacitatile pe carbune? La puscarie cu tine si Popescu.

  2. Oamenii comentează dar habar nu au ce sa întâmplat și de ce a trebuit să închidă centralele pe cărbune. Doamne ferește!

  3. Este adevarat ca am intrat in iarna cu depozitele de carbune cam goale?
    Este adevarat ca meregem cu reactorul pe la 30%?
    Este adevarat ca nu folosim eolienele la capacitate?
    Barajele au sau nu, apa suficienta?…

  4. Cuplarea pietelor la nivel european, exact asta urmareste. Sa nu mai avem comandamente nationale permanente ca inainte de 1989. Energia trebuie sa fie tot mai profund in proprietate privata si nu sub coordonarea unui stat eminamente corupt. Romania are fonduri PNRR blocate din cauza coruptiei la nivelul conducerilor unitatilor energetice de stat iar noi (guvernantii), in loc de privatizare vrem comandamente nationale permanente. HUOOOO!

  5. Săracă, țară bogată, de zeci de ani doar scuze. Portugalia adeschis nu de mult o hidrocentrala pe Douro, alții dau bice cu carbunele, noi doar executam ce spune Bruxelles ul. Ne meritam soarta cu asa clasa politica.

  6. Toate ONG de mediu care au insistat pentru închiderea termocentralelor, și sau împotrivit construcției hidrocentralelor, ar trebui debranșați de la rețea!

  7. Daca se propune comandament energetic, atunci sa desființeze ANRE-ul, care oricum este cam inutil și mare consumator de bani publici.

  8. Acest comandament o să fie format din oameni capabili sau politicieni cu aere tehnice? Am impresia că sunt doar niste posturi bine plătite și ocupate cu persoane numite doar pe criterii politice.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger