Cauta

Când va atinge euro paritatea cu dolarul

Euro ar putea reveni la paritate cu dolarul american în 2025

Perspectivele introducerii de către SUA a unei serii de noi tarife sub președinția lui Donald Trump i-au determinat pe economiști să afirme că euro ar putea reveni la paritate cu dolarul american în prognozele lor pentru 2025.

De la victoria decisivă a lui Trump în alegerile din 5 noiembrie, care a oferit și partidului Republican controlul ambelor camere ale Congresului, indicele dolarului a crescut la cel mai înalt nivel din ultimul an. Euro a scăzut rapid, sub 1,05 dolari pe 14 noiembrie pentru prima dată din octombrie 2023. Acum două luni, se tranzacționa în jurul valorii de 1,17 USD.

Un tarif universal de 10% pe toate importurile și un tarif de 60% pe bunurile din China — împreună cu planurile lui Trump de a reduce impozitele și de a restricționa imigrația — sunt în general așteptate să genereze presiuni inflaționiste în SUA, potrivit CNBC.

Și ar determina Rezerva Federală să reducă ratele dobânzilor într-un ritm mai lent decât se aștepta și să fie mai prudentă pe termen scurt, stimulând dolarul. La fel,  Banca Centrală Europeană ar putea acum să relaxeze politica monetară ținând cont de evoluția euro.

Economiștii de la Barclays susțin că euro va atinge paritatea cu dolarul în urma unui tarif de 10% pe produsele europene și a represaliilor ulterioare.

„Euro a suferit mai mult decât majoritatea monedelor în urma victoriei lui Trump și ne îndoim că acest lucru se va schimba prea curând,” a spus James Reilly, analist senior la Capital Economics,  prognozând că euro va atinge paritatea cu dolarul până la sfârșitul anului viitor.

Goldman Sachs nu mai estimează ”o redresare a monedei euro”, deoarece  ”Uniunea Europeană este vulnerabilă la incertitudinea comerțului global”.

Ultima dată, euro a avut o valoare mai mică de un dolar în toamna anului 2022, când temerile de recesiune, izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina și o criză energetică au afectat perspectiva europeană.

Dolarul a fost susținut de creșterile rapide ale ratelor de dobândă ale Rezervei Federale și de o mișcare mai largă a pieței către așa-numitele active refugiu.

O creștere a cererii pentru aceste active a impulsionat yenul japonez și francul elvețian, susținând în același timp  dolarul american, a explicat Jane Foley, șefa diviziei de tranzacționare la Rabobank.

Ultimele stiri

  • Ce află turiștii care își fac planuri pentru vacanța de 1 MAI. Cât costă cazarea în garsonierele lui Mihai Trăistariu de pe litoral
  • Ponta și loialitatea, Nicușor Dan și lupta împotriva drogurilor
  • VIDEO. Cutremur cu magnitudinea de 6,2 în Turcia, resimțit și în România
  • 8 milioane de români plătesc polițe RCA umflate artificial cu minim 4 miliarde de lei, în timp ce ASF tace suspect. COTAR cere anchetă, demiteri și returnarea banilor!
  • George Simion, portret-fulger al contracandidaților în cursa pentru Cotroceni: un „autist”, un „mincinos” și „leneșul care stă în cârciumi”
  • VIDEO. Călin Georgescu a mers să semneze controlul judiciar. A fost așteptat de susținători, cu flori/Ce urmează joi
  • Imperialiștii cei răi i-au castrat pe toți politicienii români
  • Jumătate din țară, sub COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină – HARTA. Cum va fi vremea, miercuri, în București
  • Comunicat de presă SC BATES INTERNATIONAL SRL
  • Comunicat de presă ATELIER AUTOGRAPHE SRL
  • Exit mobile version