Fenomenul prețurilor negative pe piața energiei, când companiile trebuie să plătească pentru a scăpa de producția în exces și nesolicitată, devine o adevărată problemă și în Europa. Extinderea regenerabilelor, în special a fotovoltaicelor, care presupun investiții mai mici, s-a făcut fără discernământ și, mai ales, fără stocare, apărând pierderile financiare. care se regăsesc în tarifele pentru consumatori. Problema semnalată chiar de Agenția Internațională a Energiei este că operatorii regenerabilelor refuză să oprească producția, ca să-și încaseze subvențiile.
Dacă fotovoltaicele și eolienele rămân fără subvenții, companiile ar intra în faliment la momentul actual. Și asta pentru că produc mult când nu este nevoie de energie și nu mai produc când consumul crește foarte mult. În toate colțurile lumii, precum și în Europa, s-a mers haotic doar pe capacități de producție regenerabile, fără să se pună problema stocării și a necesității investițiilor în rețele.
Sigur, și aici există totuși o explicațiile. Stocarea înseamnă bani foarte mulți, iar performanța actuală a bateriilor lasă mult de dorit. În ce privește rețelele, însă, eroarea este impardonabilă. Schimbarea configurației sistemului înseamnă investiții de sute de miliarde de euro, pe care nimeni nu îi are. Soluția ar fi fost simplă, dezvoltarea capacităților de producție în același ritm cu extinderea și modernizarea rețelelor, stocarea și producția de energie în bandă, pentru flexibilitatea sistemului. În lume, dar și în Europa, statele dezvoltate, care și-au instalat într-un ritm infernal fotovoltaice și eoliene, se confruntă acum cu o mare problemă: prețurile negative. Practic, operatorii regenerabilelor ajung să plătească pentru a scăpa de energie. Nici prin cap nu le trece, însă, să oprească producția, pentru că schemele de subvenții, pe care le plătesc tot consumatorii, le acoperă pierderile și le aduc profituri însemnate. Ce s-ar întâmpla fără aceste subvenții? Ori companiile ar intra în faliment, ori prețurile ar exploda, dacă se continuă pe ideea stupidă a generalizării energiei verzi.
Energia verde nu scade prețurile, ci le crește
Deși se lasă mai în plan secundar acest aspect, energia produsă de regenerabile nu este ieftină, ci chiar foarte scumpă. Producătorii trebuie să-și amortizeze costurile cu investiția într-un timp relativ scurt, de 10 până la 20 de ani, cât au durata de viață regenerabilele. Pe lângă amortizarea investiției, trebuie să obțină și profit, acoperindu-și, cumva, pierderile generate de penalizările de pe piața de echilibrare. Dacă mai investesc și în stocare costurile cresc, iar banii trebuie recuperați de undeva.
În ce privește prețurile negative, Agenția Internațională a Energiei (IEA) atrage atenția că acestea apar de obicei în timpul orelor de lumină solară, astfel că fotovoltaicele se confruntă din ce în ce mai mult cu canibalizarea prețurilor. ”Probabilitatea unor prețuri negative este mai mare în timpul zilei în multe regiuni, de exemplu precum Australia de Sud, California și Germania. Acest lucru este determinat de cota în creștere de generare solară care nu este pe deplin integrată în piață, precum și de stocarea limitată a energiei. În Europa, recordul pentru durata maximă a unui eveniment de preț negativ a fost doborât în 16 țări, inclusiv Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia și Slovenia. Mai multe zone de licitație din Norvegia au experimentat cel mai lung eveniment de preț negativ din Europa, de 44 de ore, în perioada 19-21 septembrie 2023, condus de o abundență de hidroenergie într-o perioadă în care producția fotovoltaicelor și a eolienelor era ridicată în Europa continentală”, susține IEA.
Unii nu vor, alții nu pot
Printre factorii care contribuie la prețurile negative se numără schemele de sprijin pentru generarea din surse regenerabile, de exemplu, sub formă de tarife de alimentare și certificate de origine, sau alte aranjamente contractuale, care stimulează maximizarea volumului trimis, consideră IEA. Ca rezultat, producătorii din regenerabile din astfel de scheme pot continua să producă, în ciuda scăderii prețurilor sub zero. Pe de altă parte, modulele solare fotovoltaice de pe acoperiș (sau turbinele eoliene de generație mai veche) nu pot fi oprite din cauza limitărilor tehnice, deci nu răspund la semnalele de preț, mai arată IEA.
toate regerabilele se vor transforma în curînd în mormane de gunoaie…..
Corect articolul! Oamenii trebuie sa inteleaga ca li se baga mana in buzunar crescandu-se pretul la energia electrica facturata pentru a se subventiona ineficienta si modelul tehnico-economic eronat al fotovoltaicelor. Subventiile si furaciunea trebuie oprite! Cei care si-au facut ferme de eoliene si fotovoltaice ar trebui sa isi asume ca daca produc doar in momentele in care exiata exces de energie pe piata nu pot obtine profit, si c nimeni nu este obligat ca din buzunarul lui sa le asigure lor profitul unei activitati economice falimentare. Daca vor profit atunci sa faca stocare de energie si sa o elibereze in sistem atunci cand e cerere mai mare, adica seara.
daca in fotovoltaice se pompeaza curent invers
rasare Soarele noaptea?
(asta inseamna „ecologie”)
De ce subventionam golaniile astea? Avem actiuni acolo?
Draga Claudia,
Te pricepi la așa multe încât nu știi mai nimic. Tipic Românește. Toți știu de toate dar nimic Profi.
Te-ai deranjat sa afli cum se face prețul energiei ? Clar NU
Te-ai deranjat sa afli câtă energie electrică se vinde la preț cu minus din totalul energiei fotovoltaice? Clar NU ( că altfel era prezent în articol )
E o bătaie de joc sa scrii lucruri care nu le înțelegi iar cititorii să pună botul la aberațiile scrise!
Am urmărit 2 singur clip pe YT și a fost destul de clar ( că nu sunt specialist in domeniu ) dar situația e in felul următor:
– cu 1 zi înainte, că producător de energie din Fotovoltaice spui in piata că estimezi că ai de vânzare curent „x”Mwh. Cum e soara și energia e intermitenta nu știi exact fix ce ai de vânzare.
– in ziua vânzării poate ai mai multa energie electrică cu 5% mai mult dar daca nu ai un cumpărător ai de ales :
* Oprești toată injecția că ai prea mult curent și pierzi TOT + că trebui sa cumperi curentul pe care te-ai obligat că îl vinzi cu 1 zi înainte
* Vinzi in pierdere 5% că sa nu pierzi TOT + cu cât cumperi din rețea că sa acoperi obligația !
M-am saturat de toți ziariștii care împrăștie dezinformare peste tot !