Temperaturile din Europa se apropie de nivelurile la care unele rafinării de petrol ar trebui să înceapă să producă mai puțin combustibil, potrivit Bloomberg.
Grecia se luptă cu incendiile de vegetație, iar capitala Atena ar putea înregistra temperaturi de peste 40 de grade Celsius în următoarele săptămâni.
În Polonia, căldura ar putea depăși în curând punctul în care principalul furnizor de combustibil al țării își poate exploata rafinăriile în mod normal. Macquarie Group estimează că întreruperile cauzate de căldură la uzinele europene au ajuns la aproximativ un milion de barili pe zi anul trecut – aproape 10% din cantitatea pe care acestea o gestionează în mod normal.
Temperaturile din Europa au depășit cu mult normele sezoniere și există puține semne că situația se va schimba prea curând.
Rafinăriile europene rezistă mai bine la frig decât la căldură toridă
Spre deosebire de cele din Orientul Mijlociu, de exemplu, rafinăriile din Europa au fost construite mai degrabă pentru a rezista la temperaturi scăzute decât la cele ridicate, subliniază analiștii firmei de inginerie Kent Plc.
„Rafinăriile europene au fost proiectate în anii șaizeci și șaptezeci”, a declarat Alan Gelder, vicepreședinte al departamentului de rafinare, produse chimice și piețe petroliere al companiei de consultanță Wood Mackenzie Ltd. „Lumea a devenit mai fierbinte de atunci”.
Previziunile cu privire la cât de mult ar putea fi nevoite rafinăriile să își reducă ratele globale de prelucrare – un detaliu esențial pentru înțelegerea cererii și ofertei – sunt aproape imposibil de cunoscut, deoarece există foarte multe variabile: imprevizibilitatea vremii, precum și faptul că fiecare instalație are propria configurație, propriile materii prime ideale și propria producție de combustibil.
Un scenariu de căldură extremă ar putea determina o rafinărie să reducă producția cu până la 15% pe o perioadă de 24 de ore, explică Steve Sawyer, fost director de rafinare la FGE. Impactul căldurii a fost deosebit de grav în Marea Mediterană anul trecut, a declarat Janiv Shah, vicepreședinte de analiză a piețelor petroliere la Rystad Energy.
Rafinăriile din Europa nu sunt singurele care trebuie să facă față vremii calde. În SUA, regiunile de pe Coasta de Est și Midwest ar putea fi cele mai afectate. Operațiunile de acolo sunt concepute pentru a face față frigului iernii, nu căldurii verii, potrivit lui Randy Hurburun, șeful departamentului de rafinare de la Energy Aspects.
Turnurile de răcire, schimbătoarele de căldură răcite cu aer și alte echipamente utilizate în unitățile de producție vor funcționa foarte greu. Rafinăriile americane funcționează deja aproape la capacitate maximă, deoarece cererea de benzină atinge cote maxime în timpul sezonului estival.