Australia și Brazilia au susținut că Uniunea Europeană utilizează date incorecte pentru o inițiativă de mare anvergură de interzicere a importurilor din terenuri despădurite, intensificând astfel cererile de amânare a noului regim legislativ EUDR.
„Harta UE nu reprezintă o sursă unică a adevărului, dar acționează ca o posibilă sursă de informații pentru operatorii UE și autoritățile competente pentru a determina dacă au avut loc defrișări”, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei Australiei la Bruxelles, citat de Financial Times. Există diferențe între harta Forests of Australia 2023 și harta din 2020 a Observatorului UE privind defrișările și degradarea pădurilor, deoarece acestea au utilizat definiții diferite ale zonelor împădurite.
Legislația UE urmărește să împiedice importul de piele din bovine, lemn, cacao, soia, ulei de palmier, cafea și cauciuc legate de terenuri defrișate. Potrivit S&P Global, comerțul cu aceste bunuri și produse conexe a avut o valoare de aproximativ 126 de miliarde de euro în 2022.
Povară administativă și în blocul comunitar
Normele, convenite de factorii de decizie ai UE în decembrie 2022, se aplică și pe plan intern, dar au întâmpinat opoziția a peste 20 de ministere ale agriculturii din blocul comunitar din cauza poverii administrative pe care o vor impune silvicultorilor și fermierilor din țările lor.
Austria, susținută de alte șase state membre, printre care Finlanda și Grecia, a solicitat Bruxellesului să „reconsidere ferm calendarul de aplicare a regulamentului privind defrișările” în cadrul unei reuniuni a miniștrilor agriculturii din UE, care a avut loc luni.
Dictatul standardelor europene
Potrivit ambasadei Australiei, Bruxelles-ul nu a publicat încă orientări cu privire la modul de respectare a normelor și că mai multe state membre nu au desemnat încă o autoritate națională care să supravegheze importurile.
„Sectorul nostru privat a documentat multiple cazuri de plantații de cacao și cafea, precum și plantații de arbori cultivate comercial, care sunt identificate în mod eronat ca păduri. Operatorii europeni și autoritățile competente ar trebui să coopereze cu guvernele producătorilor pentru a utiliza sisteme de monitorizare locale care au rate de precizie mult mai ridicate”, a subliniat Pedro Miguel da Costa e Silva, ambasadorul Braziliei la UE.
El a criticat „impunerea de către UE a standardelor și normelor europene altor țări” fără colaborare și a avertizat că producătorii vor trebui să cheltuiască milioane de euro pentru sistemele de conformitate din sectorul privat.
Diplomații spun că cel puțin alte trei țări, inclusiv Canada, s-au plâns de hărți. Australia, Brazilia și Columbia s-au alăturat SUA în solicitarea adresată UE de a amâna adoptarea legislației.
În funcție de clasificarea țărilor cu un risc de defrișare „scăzut”, „standard” sau „ridicat” se va determina în cele din urmă volumul de controale vamale necesare pentru importuri. Comisarul pentru mediu Virginijus Sinkevicius a declarat că nu există planuri de amânare a legii.
La fel că pe noi ,UE considera multe țări coloniile lor .De ce nu împăduresc terenurile lor agricole,că să deie exemplu ?