Într-un aviz dat propunerii de regulament a Comisiei Europene, Curtea de Conturi Europeană (CCE) atrage atenția că sprijinul financiar dat Ucrainei nu ține cont, la condiții și control, de marea corupție din această țară, care este omniprezentă. Curtea cere verificări mai stricte atunci când banii UE ajung în Ucraina, criticând Comisia Europeană pentru faptul că tratează Ucraina ca pe o țară membră a Uniunii Europene.
În avizul referitor la propunerea de Regulament pentru instituirea Apărării Europene, Programul Industriei și un cadru de măsuri pentru a asigura disponibilitatea la timp și furnizarea de produse de apărare, Curtea de Conturi Europeană (CCE) aduce în prim plan problemele de corupție din Ucraina.
”În raportul nostru special privind reducerea corupției majore în Ucraina, am conchis că acea mare corupție a rămas o problemă omniprezentă care necesita o îmbunătățire sistemul de raportare și monitorizare și condiții mai stricte pentru sprijinul bugetar al UE”, a semnalat CCE. Instituția observă că în propunerea de Regulament nu se stabilesc dispoziții specifice cu privire la implementarea Instrumentului de sprijin pentru Ucraina.
”Se aplică prevederi similare cu cele pentru statele membre mutatis mutandis, în ciuda faptului că instrumentul este diferit, în ce privește obiectivele, sursa de finanțare bugetară, temeiul juridic și riscul sporit de corupție în Ucraina. Mai mult, înțelegem că monitorizarea și raportarea aranjamentelor vor fi definite într-un acord-cadru negociat cu autoritățile ucrainene. În acest context, Comisia și colegiuitorii ar trebui ia în considerare introducerea unor aranjamente specifice de responsabilitate pentru implementarea Programul în Ucraina. Aceste aranjamente ar trebui să reflecte riscul crescut de corupție și să stabilească garanții minime în ceea ce privește controlul, monitorizarea și raportarea activităților ca bază pentru viitoarele negocieri cu autoritățile ucrainene”, a precizat CCE.
Comisia Europeană, în corzi
În propunerea de regulament se mai specifică faptul că programul Instrumentul de sprijin pentru Ucraina poate fi implementat prin finanțare nelegată de costuri (FNLTC), o formă de finanțare introdusă în Regulamentul financiar din 2018 pentru a simplifica punerea în aplicare a politicilor și a îmbunătăți monitorizarea performanței.
”Cu toate acestea, auditurile noastre anterioare au evidențiat deficiențe în ceea ce privește implementarea FNLTC în diferite domenii de cheltuieli ale UE. De exemplu, în avizul nostru recent privind facilitatea pentru Ucraina am afirmat că acordurile de finanțare pentru Sprijinul bugetar al UE pentru Ucraina nu au definit întotdeauna în mod clar pașii pentru măsurarea progresului satisfăcător”, atrage atenția Curtea de Conturi Europeană. Totodată, în articolul 4 al propunerii se subliniază faptul că Instrumentul de sprijin pentru Ucraina este conceput pentru a contribui la redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei, apărare, baza tehnologică și industrială, consolidarea cooperării transfrontaliere și sprijinirea Ucrainei pentru a se alinia progresiv la acquis-ul UE, obiective foarte largi, constată CCE, care pot crea provocări la determinarea operațională a criteriilor de alocare a sprijinului bugetar al UE.
Se cer măsuri concrete
Comisia și colegiuitorii ar trebui să ia în considerare consolidarea conținutului acordului-cadru cu Ucraina pentru a include prevederi detaliate, a solicitat CCE. Printre acestea trebuie să se numere obiectivele și nevoile specifice urmărite de autoritățile ucrainene, identificarea autorităților ucrainene implicate în implementarea programului și responsabilitățile acestora, sancțiunile aplicabile și regimul de recuperare în cazul oricăror încălcări ale acord și orice acord în aval, aranjamentele de monitorizare, inclusiv indicatorii de performanță și sursele de informații utilizate pentru cuantificarea rezultatelor din instrumente. De asemenea, în acordul-cadru trebuie incluse măsurile legislative, de reglementare și administrative relevante, necesare pentru a pune în aplicare drepturile CCE de a accesa documente și informații de la beneficiarii ucraineni în scopul auditurilor sale.