AcasăEconomieCe înseamnă "bani de zile negre" pentru o familie din România. Ce...

Ce înseamnă „bani de zile negre” pentru o familie din România. Ce sumă trebuie să economisească în depozite

Bancherii obțin mai mulți bani din împrumuturi decât plătesc pentru depozite.

Banca Naţională avertizează că valoarea creditelor de consum a depăşit-o pe cea a depozitelor. Retailerii observă o dublare a numărului de clienţi care cumpără în rate.

Dacă până la finalul anului trecut populaţia avea depozite mai mari decât credite de consum, acum fenomenul s-a inversat.

Fondul de urgenţă, echivalent cu 12 salarii

Pentru familiile de români care au şi copii, „poate veniturile sunt variabile e de preferat mai ales dacă ai un senior, un bunic sau un părinte cu probleme de sănătate şi pot apărea situaţii neprevăzute, este bine să ai 12 luni fondul de siguranţă”, conform observatornews.ro.

„Toate acestea sunt angrenate printr-o strategie foarte clară, sumele pe care le am în depozite se împart în trei tipuri de depozite trimestriale, le deschid în fiecare lună consecutiv, să zicem ianuarie, februarie, martie, le deschid în parte trimestrial cu maturitate 3 luni şi un depozit este în lei, unul în euro şi unul în dolari, aşa în fiecare lună îmi ajunge un depozit la scadenţă, deci când apar acele urgenţe, chiar am de unde să intru pentru nevoile de lichiditate fără să pierd dobândă, diversificarea pe cele trei monede mă protejează împotriva inflaţiei pe termen lung şi atunci dobânda este real pozitivă”, mai susţine sursa amintită.

Valoarea creditelor de consum a depăşit-o pe cea a depozitelor

În piaţă, retailerii observă o creştere de peste 100% a numărului de clienţi care plătesc în tranşe. Din aceste depozite ajung în casele românilor, cumpărate în rate, în special telefoane, televizoare, calculatoare și electrocasnice mari, cum sunt frigiderele și mașinile de spălat, conform Antena 3.

De exemplu, pentru un credit de nevoi personale în valoare de 5.000 de lei se plăteşte timp de cinci ani o rată lunară de 105 de lei. În final, totalul înapoiat băncii depăşeşte 6.500 de lei, deci plătim înapoi instituţiei de creditare cu peste 20% mai mult faţă de împrumutul luat iniţial.

Legea 243/2024, ce protejează românii care iau credite de la IFN-uri, intră în vigoare începând cu data de 11 noiembrie 2024.

Are ca scop protejarea consumatorilor de practici abuzive și crearea unui cadru mai strict și transparent pentru IFN-uri și recuperatori.

author avatar
Andrei Ștefan
9.824 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger