AcasăEconomieCe înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele

Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele

Un tribunal din Sankt-Petersburg a pus sechestru pe active în valoare de peste 700 de milioane de euro aparținând UniCredit, Deutsche Bank și Commerzbank

Un tribunal din Sankt-Petersburg tocmai a pus sechestru pe active în valoare de peste 700 de milioane de euro aparținând UniCredit, Deutsche Bank și Commerzbank.

Confiscarea este una dintre cele mai mari acțiuni împotriva creditorilor occidentali de când invazia trupelor rusești în Ucraina a determinat majoritatea băncilor internaționale să se retragă sau să își lichideze afacerile din Rusia.

Reclamația Ruskhimalliance

Demersurile vin în urma unei reclamații din partea Ruskhimalliance, o filială a Gazprom, gigantul rus de petrol și gaze care deține monopolul asupra exporturilor prin conducte, relatează FT. Instanța a pus sechestru pe active Uni Credit în valoare de 463 de milioane de euro, echivalentul a aproximativ 4,5% din activele sale din țară, potrivit ultimei declarații financiare a principalei filiale rusești a băncii.

Activele înghețate includ acțiuni la subsidiarele UniCredit din Rusia, precum și acțiuni și fonduri pe care le deținea, conform deciziei instanței, publicată vineri în registrul rusesc.

De  asemenea, instanța a pus sechestru pe 238,6 milioane de euro din activele Deutsche Bank, inclusiv pe proprietăți și participații în conturile sale din Rusia.

Ruskhimalliance a cerut tribunalului să înghețe până la 94,9 milioane de euro din activele Commerzbank.

Când a început disputa cu creditorii occidentali

Disputa cu băncile occidentale a început în august 2023, când Ruskhimalliance s-a adresat unei curți de arbitraj din Sankt Petersburg, cerând ca acestea să plătească garanțiile bancare în cadrul unui contract cu compania germană de inginerie Linde.

Ruskhimalliance este operatorul unei uzine de prelucrare a gazelor și al unor instalații de producție de GNL în Ust-Luga, în apropiere de Sankt Petersburg. În iulie 2021, a semnat un contract cu Linde pentru proiectarea, furnizarea de echipamente și construcția complexului. Un an mai târziu, Linde a suspendat lucrările din cauza sancțiunilor UE.

Ruskhimalliance s-a adresat apoi băncilor garante, care au refuzat să își îndeplinească obligațiile deoarece „plata către compania rusă ar putea încălca sancțiunile europene”, a precizat compania în documentele depuse în instanță.

Pe lista de garanți se află și Bayerische Landesbank și Landesbank Baden-Württemberg, împotriva cărora Ruskhimalliance a intentat procese la tribunalul din Sankt Petersburg.

Ministrul italian de Externe a convocat o întâlnire luni pentru a discuta despre sechestrele care afectează UniCredit – unul dintre cei mai mari creditori europeni din Rusia, având peste 3.000 de angajați prin filiala sa din această țară.

Banca Centrală Europeană a cerut creditorilor din zona euro cu operațiuni în Rusia planuri detaliate privind strategiile lor de ieșire.

Contestațiile juridice privind activele deținute de băncile occidentale au complicat eforturile acestora de a se retrage. Luna trecută, o instanță rusă a ordonat confiscarea a peste 400 de milioane de dolari din fondurile JPMorgan Chase, în urma unei contestații legale din partea creditorului VTB, administrat de Kremlin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
4.526 afisari

3 COMENTARII

  1. Iar a aparut acest RADU JACOTA?
    Bati campii neica.
    Abureli de care nimeni nu este interesat.

  2. Și ăsta-i doar începutul. Occidentul a intrat în putrefacție doar că nu realizează.

  3. Foarte bine, trebuie ruptă odată pentru totdeauna relația toxică cu bolșevicii. Să se descurce cu chinezii și nord-coreenii că sunt mari prieteni.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger