În cazul în care China conduce, restul lumii pare condamnată să o urmeze. În condițiile în care producătorii chinezi se străduiesc să își vândă mașinile electrice acasă, anul trecut au început să le expedieze în număr mare în Europa – unde multe dintre ele se acumulează acum în porturile din Rotterdam și Anvers.
Perioada de timp pentru a le vinde s-ar putea dovedi scurtă, deoarece UE are în vedere măsuri pentru a preveni „dumpingul” de mașini chinezești.
Administrația Biden a luat deja măsuri, majorând tarifele pentru mașinile importate din China de la 25% la 100%. Deși acest lucru ar putea pune capăt importurilor chinezești, nu va face nimic pentru a reduce stocurile nevândute de mașini electrice fabricate în SUA.
Este momentul ca Occidentul să-și tempereze electrificarea automobilelor
Potrivit The Spectator, marea revoluție electrică promisă în urmă cu doar trei ani eșuează deja – și îi va trage în jos și pe producătorii de automobile.
Fiat, Ford, Jeep, Nissan și Lexus și-au stabilit obiective ambițioase pentru a renunța complet la benzină până în 2030. Dar mașinile electrice nu au găsit decât cumpărători de nișă, iar piața începe să rămână fără acest tip de cumpărători. EV-urile sunt mai scumpe chiar și cu 40% decât mașinile cu motor cu combustie și au o autonomie limitată.
Aston Martin a amânat primul său model electric din 2025 până în 2027, din cauza scăderii cererii. Bentley și-a amânat termenul limită pentru un model complet electric. Fiat urma să elimine treptat modelul Panda alimentat cu benzină în 2026, apoi în 2027, dar acum această dată a fost amânată până în 2030. Livrările Tesla au scăzut cu 20% în primul trimestru al acestui an, iar valoarea de piață s-a înjumătățit de la vârful din 2021.
Aproximativ 80% din bateriile pentru vehicule electrice sunt fabricate în China, iar eforturile Occidentului de a recupera decalajul se soldează adesea cu un eșec.
În Marea Britanie, premierul Rishi Sunak a trebuit să renunțe la obiectivul său de a interzice vânzările de mașini noi pe benzină până în 2030 și să îl amâne până în 2035.
O inițiativă numită mandatul privind vehiculele cu emisii zero (ZEV) a intrat în ianuarie și îi obligă pe producătorii să se asigure că 22% dintre vehiculele pe care le vând în Marea Britanie în acest an sunt complet electrice (spre deosebire de hibride). Dacă nu reușesc, vor trebui să plătească o amendă de 15.000 de lire sterline pentru fiecare vehicul. Amenda va crește la 28% anul viitor și va crește constant până când va ajunge la 80% în 2030.
Însă vânzările nu cresc deoarece impunerea unor politici restrictive este un model complet greșit. La începutul acestei luni, Carlos Tavares, directorul executiv al Stellantis (compania-mamă a Vauxhall, Peugeot-Citroën și Fiat) a avertizat că ZEV are potențialul de a falimenta producătorii de mașini.
Este momentul ca Occidentul să-și tempereze electrificarea automobilelor și să nu mai cumpere de la chinezi. S-a dovedit că nu duce decât la dezechilibrarea industriei și la costuri mult prea mari pentru producători și consumatori.
Asa este o masina electrica este cu autonomie limitata, dar acei km ii face mai ieftin deca orice alta masina in conditiile in care se alimenteaza acasa si ai contract cu hidro, adica cu nici 20 de lei parcurgi 200km real, practic pentru distante scurte este nemaipomenita, dar nu poate fi o masina de familie doar pe locul doi pentru naveta la servici sau pentru dus copii la scoala ,cumparaturi !
Cumperi 3 si le lași la Sinaia, Timișoara și onstanta la incarcat . De la gara iei metroul
De ce nu vedem ”masini” electrice iarna in zonele montane ? Ca sunt bune?
Sunt bune pentru idioti supuși
Noroc de chinezi ca ne devanseaza tehnologic si asa ne mai vine mitea la cap. Cine isi propune interzicerea vanzarilor de masini pe benzina pana la un anumit termen, mai apropiat sau mai indepartat este un idiot. Intai te asiguri ca ai tot ce ai tot ce ai nevoie si ca poti sa produci fara a fi de doua ori mai scump decat China si apoi mai vezi daca interzici masinile sau dau voie chinezilor sa-si ia locul pe „piata libera”, doar asa’i „democratic”: nu?
Cand eram mic aveam una cu baterii . Acum au numai aștia destepti
China a fost puternic motivată pentru că avea cele mai poluate orașe.
Astfel a folosit toate mijloacele pentru a dezvolta tehnologia mobilității electrice.
Desigur Tesla este cu cel puțin 10 ani în fata industriei auto tradiționale care este în mare dificultate.
Este un moment critic pentru industria auto bazată pe motoare termice. China va profita la maxim.
Cine nu vrea mașină electrică să nu-și cumpere.
China a fost puternic motivată pentru că avea cele mai poluate orașe.
Astfel a folosit toate mijloacele pentru a dezvolta tehnologia mobilității electrice.
Desigur Tesla este cu cel puțin 10 ani în fata industriei auto tradiționale care este în mare dificultate.
Este un moment critic pentru industria auto bazată pe motoare termice. China va profita la maxim.
Cine nu vrea mașină electrică să nu-și cumpere.