Așteptat cu mare interes de criticii din ce în ce mai numeroși ai politicii Green Deal a Comisiei Europene, Raportul ”De la Dieselgate la interzicerea motoarelor termice”, pe care Curtea de Conturi Europeană a anunțat că îl va publica în data de 5 martie 2025, a fost, brusc, secretizat, fără niciun fel de explicații. Motivul este legat, cel mai probabil, de concluziile deloc favorabile Ursulei von der Leyen, instituția acreditând deja ideea avansării cu pași repezi spre faliment a industriei auto.
Marea cenzură din UE a contaminat și instituția Curții de Conturi Europene, care, iată, a trecut la secret unul dintre cele mai importante documente referitoare la consecințele nefaste ale politicii Green Deal, aplicate fără discernământ de Comisia Europeană. Pentru data de 5 martie 2025, Curtea de Conturi a anunțat publicarea unui raport privind concluziile dialogului strategic pe care l-a lansat la sfârșitul lunii ianuarie cu privire la viitorul industriei auto europene.
Raportul însă nu a mai apărut, fapt care pune mari semne de întrebare asupra credibilității și prestigiului instituției, acest lucru fiind fără precedent. Din preambulul raportului, apărut pe site-ul Curții de Conturi Europene în 26 februarie 2025, s-a întrezărit o critică devastatoare față de Green Deal în sectorul auto. ”Planul de acțiune rezultat ar trebui să sprijine acest sector supus unei presiuni enorme, care asigură, direct și indirect, 13 milioane de locuri de muncă și generează o cifră de afaceri anuală de peste o mie de miliarde de euro (7 % din PIB-ul UE). Strategia climatică a UE urmărește ca, până în 2050, să se atingă zero emisii nete. Reducerea sau eliminarea emisiilor generate de mașini este un element esențial al strategiei: trebuie să se diminueze emisiile de dioxid de carbon provenite de la autoturismele cu motoare cu ardere internă, să se exploreze opțiuni de combustibili alternativi și să se asigure adoptarea pe scară largă a vehiculelor electrice pe bază de baterii. Auditurile Curții au concluzionat că primul obiectiv s-a soldat deocamdată cu un eșec, cel de al doilea nu pare viabil pe scară largă, iar cel de al treilea riscă să se dovedească scump atât pentru industrie, cât și pentru consumatorii europeni”, relata Curtea de Conturi Europeană.
Toate teoriile, desființate
În materialul care anunța marele raport, Curtea de Conturi Europeană a desființat, practic, toate teoriile referitoare la reducerea emisiilor pentru autoturisme, combustibili alternativi și trecerea la vehicule electrice. În ce privește reducerea emisiilor, concluzia a fost că acestea nu au scăzut semnificativ.
Eficiența motoarelor s-a îmbunătățit, dar acest lucru este contrabalansat de creșterea greutății vehiculelor (aproximativ +10 % în medie) și, în consecință, a puterii motoarelor (aproximativ +25 %). Combustibilii alternativi, cum ar fi e-combustibilii sau hidrogenul, sunt adesea menționați drept potențiali succesori ai benzinei și ai motorinei, dar ei nu pot oferi însă o alternativă fiabilă și credibilă pe scară largă pentru autoturisme, în principal din cauza cantității de combustibil disponibile, a costurilor de producție și a impactului asupra mediului. ”Țările din UE se străduiesc să accelereze tranziția către vehiculele electrice, dar drumul este plin de hopuri. Industria europeană a bateriilor a rămas în urmă la nivel mondial, prin urmare, pentru ca până în 2035 să ajungă să aibă un parc de vehicule cu emisii zero, este posibil ca UE să nu aibă altă opțiune decât să se bazeze în mare măsură pe importul de baterii și de vehicule electrice, în dauna industriei auto europene și a locurilor de muncă asigurate de aceasta”, arăta Curtea de Conturi Europeană.
Se pregătește un alt raport ”bombă”
Un alt raport ”bombă” anunțat de Curtea de Conturi Europeană riscă să fie și el la fel de cenzurat, în măsura în care concluziile nu sunt pe placul celor de la Bruxelles. Este vorba despre un subiect extrem de sensibil, care a explodat în ultima perioadă, referitor la transparența finanțărilor acordate ONG-urilor de către UE. ”Cât de transparentă este în realitate finanțarea pe care UE o acordă ONG-urilor? Auditorii Curții de Conturi Europene sunt pe cale de a finaliza un raport în care vor aborda acest subiect, pe care l-au studiat îndeaproape timp de un an. Să nu uităm: transparența față de public se referă la informarea adecvată a cetățenilor, astfel încât aceștia să poată trage la răspundere factorii de decizie publici. Cu alte cuvinte, trebuie să fie clar nu numai cui, de ce și în ce scop s-au acordat fonduri din partea UE, ci și modul în care au fost utilizate fondurile, sumele implicate și dacă destinatarii fondurilor au respectat valorile UE. Interesul public față de îmbunătățirea cerințelor în materie de transparență pentru ONG-urile finanțate de UE a crescut după scandalul „Qatargate” din 2022, iar recent a atins cote maxime, deoarece această chestiune a revenit în centrul dezbaterii politice”, a precizat Curtea de Conturi Europeană.
Incet, dar sigur, se stringe latul in jurul gitului Ursulei !
U.E. a ajuns să semene teribil de bine cu blocul U.R.S.S. Și nu cred că e o întâmplare. Cred că întâi s-au studiat și pe urmă s-a copiat : vezi directivele demente de la Bruxelles și cenzura bolșevică. Mai bine ieșim din rahatul ăsta și ne reconstruim noi țara după capul nostru, cu condiția să fie suveranist. Că resurse am mai avea. Se poate. Numai să nu mai lăsăm structurile soroșiste să ne conducă. Pardon, U.E.
Democratica cloaca impune cenzura? Vai, nu se poate!
Ursula a jucat mereu la doua capete. Dar nu va merge la infinit. Intai treaba cu vaccinurile Covid, apoi cu energia eoliana si solara, apoi cu mancatul de viermi, si apoi cu masinile electrice. Atat masinile electrice produc emisii prin fabricarea si reciclare baterii iar panourile solare si eolienele la fel, ba mai mult sunt nereciclabile 50%.