Soluția Comisiei Europene de reducere a consumului de energie prin flexibilitatea cererii va provoca un dezastru, a atras atenția Comitetul Economic și Social European. Utilizarea serviciilor de flexibilitate la nivel de gospodărie implică acceptarea de către consumatori a unui tarif variabil, bazat pe piață, ceea ce ar putea determina transferul volatilității prețurilor către gospodării, cu efecte dezastruoase asupra facturilor consumatorilor, susține CESE.
Digitalizarea din sistemul energetic și programarea consumului pentru intervalele orare în care regenerabilele produc energie, propăvăduite de Comisia Europeană, implică riscuri enorme pentru consumatori, a avertizat Comitetul Economic și Social European (CESE), în avizul ”Digitalizarea energiei: asigurarea unui echilibru între oportunități și riscuri pentru consumatorii europeni”.
Deși, în general, flexibilitatea cererii este benefică pentru funcționarea piețelor de energie, aceasta reprezintă un produs riscant în sine, deoarece utilizarea serviciilor de flexibilitate la nivel de gospodărie implică acceptarea de către consumatori a unui tarif variabil, bazat pe piață, ceea ce ar putea determina transferul volatilității prețurilor către gospodării, susține CESE.
”Având în vedere că, în astfel de circumstanțe, puterea de negociere a consumatorilor este redusă sau inexistentă, aceștia devin vulnerabili la șocurile legate de prețuri și la alte condiții de piață nefavorabile. Din această cauză, este necesar să existe mecanisme de protecție pentru eventualitatea în care are loc un șoc fără precedent, cu efecte dezastruoase asupra facturilor consumatorilor”, se arată în avizul CESE. Conform acestuia, instrumentele digitale cresc nivelul de complexitate a piețelor energiei – deja foarte complexe – în ceea ce privește funcționarea și înțelegerea lor de către micii consumatori de energie, cum ar fi gospodăriile, microîntreprinderile și întreprinderile mici. ”Energia ar trebui să rămână accesibilă ca preț, adaptabilă și ușor de utilizat. Consumatorii ar trebui să aibă în continuare posibilitatea de a alege prețurile, tipurile de contract și serviciile pentru clienți în mod pre-digital”, consideră CESE.
Digitalizare forțată
Într-o comunicare a Comisiei Europene s-a propus plasarea consumatorilor casnici în prima linie și în centrul digitalizării sistemului energetic, însă adăugarea unei dimensiuni digitale presupune un nivel mai ridicat de complexitate, iar instrumentele dezvoltate pentru era analogică pot să nu fie adecvate pentru era digitală, semnalează Comitetul Economic și Social European.
”Digitalizarea prezintă și riscuri evidente. Preocupările legate de proprietatea asupra datelor, suveranitatea, guvernanța și confidențialitatea datelor, siguranța, securitatea și potențialele atacuri cibernetice la adresa infrastructurii energetice, lacunele, neaplicarea legii și decalajul digital, care ar putea lăsa în urmă categorii vulnerabile de populație, sunt, toate, aspecte ce trebuie abordate. Digitalizarea este complexă și costisitoare. Pentru punerea în aplicare a tehnologiilor digitale sunt necesare, adesea, investiții inițiale semnificative în infrastructură și în formare. Sistemele digitale cresc nivelul de complexitate a gestionării energiei, ceea ce poate conduce la noi elemente care să genereze deficiențe. Dependența excesivă de tehnologiile digitale poate face ca sistemele energetice să devină vulnerabile la deficiențele infrastructurii digitale. Infrastructura digitală în sine consumă energie, ceea ce ar putea știrbi unele dintre câștigurile legate de eficiență”, se precizează în avizul CESE.
Instrumente inaccesibile
Potrivit avizului CESE, instrumentele digitale rămân în mare măsură inaccesibile pentru multe persoane, iar gospodăriile sărace din punct de vedere energetic tind să aibă un acces mai limitat la tehnologiile moderne din domeniul energiei, inclusiv la soluțiile digitale avansate, din cauza lipsei de cunoștințe sau de competențe, a capacității limitate de investiții și a interesului scăzut al întreprinderilor de a oferi soluții specifice pentru astfel de gospodării.
”Serviciile care sunt prea complicate vor eșua, iar consumatorii vor deveni mai reticenți la riscurile pe care le implică adoptarea oricăror tehnologii noi. În 2022, doar una din zece persoane din UE a utilizat, pentru gestionarea energiei la domiciliu, termostate, contoare pentru utilități, lumini sau prize ori alte soluții conectate la internet. Diferența dintre statele membre ale UE a fost uriașă în ceea ce privește utilizarea acestui tip de soluții: de la două treimi din populație în Țările de Jos, până la o absență aproape completă a oricărei utilizări a soluțiilor de gestionare a energiei la domiciliu conectate la internet în România și Bulgaria”, se mai arată în documentul emis de CESE.
Au pus pe chituci/distrus centrale, unele noi cu 4 ani vechime, pt. producerea energiei electice in EU, cu precadere in Romania si Germania si acum se vrea flexibilitate in ceea ce priveste conectarea la retea? I-as deconecta pe toti sustinatorii acestei idei proate.
Sa plătească cetatenii la acești șacali lăsați I la liber sa facă ce vor de politruci,sa nu facă nemernicii nici o investiție în rețele sa raporteze doar pierderi.
serios? bla bla de doi lei ,in realitate capacitatile regenerabile nerentabile in care s-au bagat foarte multi bani este problema ,nu se reusete echilibrarea sistemului cu asemenea capacitati de productie care nu sunt operabile continuu!
Piața bunurilor și serviciilor trebuie să fie liberă.
Dar și vânzarea sau cumpărarea de bunuri și servicii trebuie să fie condiționată de deținerea și livrarea bunurilor tranzacționate precum și prestarea reală a serviciilor vândute.
Adică dispariția piețelor în care se vând și se cumpără „ciorile din gard”
Piața energie e volatilă pentru că unii cumpără și vând energie fără să o producă sau să o consume.
Asta trebuie să dispară.