AcasăEconomieChina îngroapă industria oțelului european?

China îngroapă industria oțelului european?

Industria siderurgică din Europa este amenințată de exporturile de oțel din China

Producătorii europeni au făcut apel la oficialii din domeniul comerțului să rezolve problema creșterii exporturilor de oțel din China, care a dus prețurile europene sub costul de producție.

China, cel mai mare producător de oțel din lume, este de așteptat să exporte peste 100 de milioane de tone  în acest an, mai mult decât în orice alt an începând cu 2016, potrivit FT. Această creștere a generat deja tensiuni comerciale și a determinat mai multe țări să introducă tarife la import.

Volumul exporturilor din China a fost „uriaș”, a declarat Genuino Christino, director financiar la ArcelorMittal, cel mai mare producător din Europa. El susține că industria „s-a întors la criza care a fost condusă de exporturile mari din China în 2015 și 2016”.

Ce măsuri ar trebui să ia Comisia Europeană

Valurile de „exporturi de oțel chinezesc subvenționat, la prețuri inferioare costurilor” amenință sustenabilitatea industriei siderurgice europene și transformarea sa cu emisii reduse de carbon, avertizează producătorul german de oțel Salzgitter. „Comisia Europeană trebuie să ia măsuri îndrăznețe, cum ar fi un sistem de tarifare, pentru a aborda capacitățile excedentare uriașe din China și din alte țări”.

Pentru Russell Codling, director de marketing și dezvoltare a afacerilor în Regatul Unit pentru compania indiană Tata Steel, actualele condiții de piață reprezintă o „problemă uriașă” pentru industrie.  

Autoritățile de reglementare ar trebui să introducă o măsură „globală, asemănătoare unui tarif” pentru a ajuta producătorii europeni, care au suferit efectele în lanț ale vânzărilor chineze, a declarat Axel Eggert, directorul general al Eurofer.

Potrivit Thyssenkrupp Steel, cel mai mare producător din Germania, importurile de produse din oțel în UE au crescut cu 30% în primele patru luni ale acestui an. Această tendință, împreună cu cererea slabă și costurile ridicate ale energiei, „pune o presiune semnificativă” asupra industriei europene.

Piața UE este „destul de slabă”, a declarat Bastian Synagowitz, șeful global al cercetării în domeniul oțelului la Deutsche Bank, adăugând că „importurile sunt încă în creștere”.

Matthew Watkins, analist principal pentru oțel la CRU Group, spune că o provocare suplimentară pentru producătorii de oțel din Europa este creșterea importurilor de produse chinezești, în special vehicule electrice, care „concurează apoi cu industria prelucrătoare europeană – cu alte cuvinte, cu sursa cererii interne europene de oțel”.

Dar un oficial comercial al Comisiei Europene  a recunoscut că nu există niciun interes pentru o luptă cu China pe tema oțelului, în timp ce Bruxelles-ul încearcă să convingă statele membre să aprobe tarifele pentru vehiculele electrice chinezești.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
502 afisari

2 COMENTARII

  1. Mult succes economic pentru China si. BRICS Colhozul u E si G 7 la gunoi si faliment total

  2. Europa s-a ingropat singura renuntand la gazul rusesc ieftin si punand taxe mari pe folosirea carbunelui.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger