Grupuri multinaționale de la Volkswagen la AB InBev și L’Oréal au tras un semnal de alarmă cu privire la cererea din China, efectele încetinirii economiei fiind exacerbate de scăderea apetitului pentru mărcile străine și de intensificarea concurenței interne.
În rezultatele din săptămâna trecută, WPP, gigantul de publicitate listat la Londra, a menționat o scădere de aproape un sfert a vânzărilor din China în ultimele trei luni, o perspectivă proastă în țară și semne de prudență din partea consumatorilor, notează Financial Times.
Cererea slabă a fost o caracteristică a câștigurilor semestriale în mare parte din sectorul global al bunurilor de consum.
Creșterea vânzărilor L’Oréal în China a scăzut cu aproximativ 2-3% în prima jumătate a anului, în timp ce Porsche, deținut de VW, a declarat că vânzările în cele șase luni până în iunie au scăzut cu o treime față de 2023.
Industria imobiliară din China, puternic îndatorată, se află într-o încetinire prelungită de la sfârșitul anului 2021, prețurile locuințelor scăzând mai rapid în ultimele luni. În ciuda relaxării controalelor stricte Covid-19 la sfârșitul lui 2022, slăbiciunea pieței imobiliare a afectat încrederea, precum și cererea de bunuri de consum.
În urma pandemiei, multe întreprinderi expuse la China – locale și de peste mări – se așteptau ca stimulentele axate pe consum să împingă creșterea. Deși nu s-a întâmplat, economiștii cred că Beijingul ar putea lua astfel de măsuri dacă Donald Trump este reales.
„Singura parte a lumii în care încrederea consumatorilor rămâne foarte scăzută este China”
Analiștii Fitch Ratings au subliniat datele care arată că, în prima jumătate a anului, creșterea în sectorul de catering din China a încetinit la sub 8% pentru prima dată din 2010, excluzând perioada Covid.
„Incertitudinea legată de perspectivele veniturilor disponibile, combinată cu reducerea în continuare a averii gospodăriilor din cauza scăderii prețurilor locuințelor, a dus la o scădere a cheltuielilor neesențiale sau la o reorientare către produse de valoare”.
„Singura parte a lumii în care încrederea consumatorilor rămâne foarte scăzută este China”, a precizat directorul general al L’Oréal, Nicolas Hieronimus. „Piața muncii nu este sănătoasă și mulți dintre chinezi și-au investit economiile în imobiliare, care și-au pierdut mult din valoare”.
Pe fondul trecerii rapide la vehiculele electrice, mărcile străine au reprezentat 38% din vânzările de autoturisme în China în prima jumătate a acestui an, în scădere de la 64% în 2020, potrivit companiei de consultanță Automobility din Shanghai.
Producătorii auto germani, în special, au fost presați de încetinirea vânzărilor în cea mai importantă piață a lor. Directorul general al Porsche și VW, Oliver Blume, a declarat că încă nu este clar dacă cererea pentru mașini sport electrice precum Porsche Taycan va crește.
Mercedes-Benz, care în ultimii ani și-a îndreptat atenția către modele mai scumpe, a vândut cu 9% mai puține mașini în China în prima jumătate a anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Grupul de băuturi Anheuser-Busch InBev a dat vina pe o scădere de 15% a vânzărilor în al doilea trimestru din cauza cererii scăzute din partea consumatorilor chinezi.