Un bilanț al cantităților de energie și al prețurilor de achiziție ale acesteia în Republica Moldova, arată că țara vecină a reușit să cumpere mult mai ieftin de la companiile de stat din România. Energia achiziționată de la Nuclearelectrica a costat mai puțin chiar decât ce luată de la Hidroelectrica, dovedind tratamentul preferențial al moldovenilor de peste Prut față de cetățenii țării noastre. Și asta în timp ce agenții economici se chinuie să țină porțile deschise din cauza prețurilor mult prea mari ale energiei.
Hidroelectrica și Nuclearelectrica au scos la vânzare în 2024 doar pachete pentru 2025 și 2026, dat fiind că energia pe anul trecut era deja amanetată. Unul dintre cumpărătorii privilegiați a fost Republica Moldova, care a avut parte de cele mai mici prețuri din piață, la care operatorii economici din țara noastră nici nu pot îndrăzni să viseze. Potrivit unui bilanț publicat de Energocom, în 2024, Republica Moldova a cumpărat energie anul trecut la un preț mediu de 90 euro/MWh. 12% din cantitatea de energie consumată în 2024 a provenit de la CET-uri, 7% din surse regenerabile, 68% de la centrala de la Cuciurgan, din Transnistria, și 13% din importurile din România, în principal, și din Ucraina.
De remarcat faptul că, cel puțin anul trecut, Republica Moldova era mai puțin dependentă de importuri față de România, care a ajuns cam la 25% importuri. Astfel, Republica Moldova a achiziționat 442.990 MWh de pe OPCOM, 49.970 MWh de la Nuclearelectrica și 37.660 MWh de la Hidroelectrica. ”Energia cumpărată de pe bursa română OPCOM a fost necesară preponderent pentru acoperirea orelor de vârf și a orelor care nu aveau acoperire integrală în baza contractelor bilaterale. Acest lucru se datorează unei curbe de consum atipice în Republica Moldova. De aceea și prețul mediu al energiei achiziționate de pe OPCOM a fost de circa 168 euro/ MWh”, susține Energocom.
Doar 81,78 euro/MWh
În ce privește prețurile medii la care s-a cumpărat energia din România, pe lângă cel de pe OPCOM, Republica Moldova a reușit să cumpere de la Nuclearelectrica cu doar 81,78 euro/ MWh, iar de la Hidroelectrica, cu 90,42 euro/MWh. Amintim că autoritățile din România au cerut Comisiei Europene să scutească energia vândută Republicii Moldova de certificatele CO2, însă solicitarea a fost refuzată. În ce privește cantitățile achiziționate în 2025 de Republica Moldova, prețurile nu au mai fost atât de mici. ”În perioada 1-20 ianuarie, SA Energocom a achiziționat în total 280 mii MWh, la prețul mediu ponderat de circa 126,75 euro/ MWh”, se arată într-un comunicat al companiei din Republica Moldova.
Astfel, 29,78% din această energie a provenit de la CET-uri, 7,7% energie regenerabilă, 35,26% din contracte bilaterale și 24,75% de pe OPCOM. ”Circa 30% din necesarul de electricitate a fost produsă de centralele de termoficare urbane de la Chișinău și Bălți, în timp ce ponderea energiei importate constituie 60%. Parcurile eoliene și fotovoltaice, plus centralele pe biogaz au generat puțin peste 10%. De menționat că prețul de vânzare a energiei electrice, aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, constituie aproximativ 145 euro/ MWh”, se mai precizează în comunicatul Energocom al Republicii Moldova.
Energie cu porția
Pe la sfârșitul lui august, anul trecut, Hidroelectrica a scos la vânzare în România un pachet total de 21.000 GWh, cu livrare în 2025, doar în cursul săptămânii, fără sâmbete și duminici, și doar între orele 6 și 22. Prețul cerut de Hidroelectrica a fost de 650 lei/MWh, însă, după licitație, acesta a fost adjudecat cu 694 lei/ MWh. Cu doar câteva zile înainte, Hidroelectrica mai scosese un pachet asemănător la vânzare, cu 600 lei/MWh, care fusese adjudecat la 675 lei/MWh. Prin aprilie 2024, Nuclearelectrica a scos la vânzare energie pentru 2026 la un preț de 90 de euro/MWh, iar pentru 2025, cu 460 lei/MWh. Tot pentru 2025, Nuclearelectrica a mai vândut pe bursă anul trecut cu 110 euro/MWh.
Exact ce spuneam si eu…:
Pentru guwernerul ilegal, strainii sunt mai importanti decat poporul roman.
👍🏻
bravo!! lasa ca platim noi!!
Nu este corect! Sa fie acelasi pret pentru toti! Iar pretul ala sa fie mic nemaicontinand taxe de carbon si taxe de smecher (intermediari, baieti destepti, burse).
La noi e cea mai scumpa energie din lume ,nu din Europa ,cea mai scumpa apa ,cel mai scump gunoi etc etc .Asta dovedește ,,capacitatea ,,conducătorilor. Eu am vb cu cineva de peste Prut și zicea ca își încălzește casa cu energie electrica pt ca era foarte ieftina .Deci la ei se putea , probabil ca le-ar sari în cap la conducători dacă ar da mai scump ,de aia o dau și acum tot mai ieftin .