Consumatorii din zona euro nu se grăbesc să își deschidă portofelele – ceea ce îi determină pe unii să se întrebe dacă redresarea economică pe care ar fi trebuit să o conducă va avea loc vreodată.
Creșterea în blocul celor 20 de națiuni, după ce a înregistrat performanțe superioare în prima jumătate a anului, se clatină. Industria manufacturieră rămâne în declin, gospodăriile își restrâng veniturile, iar încrederea investitorilor este sub nivelul de dinainte de pandemie.
Cu o inflație care se apropie acum de 2%, oficiali ai Băncii Centrale Europene consideră că dificultățile economiei reprezintă un motiv în plus pentru a continua reducerile ratelor dobânzilor în această săptămână, notează Bloomberg. În cazul în care slăbiciunea persistă până în 2025 și trage inflația sub țintă, analiștii consideră că ar putea fi necesară o relaxare monetară mai drastică.
Consumul nu revine
Pe hârtie, ingredientele pentru o revenire a consumului sunt întrunite: inflația a scăzut la 2,2% de la un vârf de 10,6%, șomajul este la un nivel minim record, veniturile cresc mai rapid decât prețurile, iar costurile de împrumut în scădere fac ipotecile mai ieftine.
Dar, în ciuda acestor factori – precum și a dublului impuls dat de găzduirea de către Germania a Campionatului European de Fotbal și de către Franța a Jocurilor Olimpice de vară – cheltuielile sunt limitate. Consumul gospodăriilor a scăzut cu 0,1% în al doilea trimestru, a anunțat Eurostat.
În Germania, cea mai mare dintre economiile zonei euro, scăderea a fost chiar mai puternică, pe fondul concedierilor și al insolvențelor. Volkswagen ar putea închide uzine pe piața sa internă pentru prima dată în 87 de ani. Directorul executiv Oliver Blume a avertizat că situația companiei este alarmantă.
Sudul Europei, deși se descurcă mai bine, se confruntă, de asemenea, cu dificultăți – pe măsură ce țări precum Italia și Spania reduc cheltuielile.
„Gospodăriile se pot aștepta ca politica fiscală să fie mai puțin avantajoasă în următorul an, deoarece fiecare economie trebuie să facă eforturi pentru a-și reduce datoria”, a declarat Laurine Pividal, economist la Coface.
Pentru regiune în ansamblu, consumul pare a fi un punct slab – contestând previziunile BCE privind creșterea produsului intern brut cu 0,9% în acest an. Într-adevăr, vânzările cu amănuntul au scăzut sub estimări la începutul celui de-al treilea trimestru, înregistrând o creștere de doar 0,1%, conform datelor prezentate săptămâna trecută.
„Așteptările privind cheltuielile nominale sunt la cel mai scăzut nivel din februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina”, se arată în cel mai recent sondaj lunar realizat de BCE în rândul consumatorilor.
Pentru Dorian Roucher, economist la biroul francez de statistică Insee, consumatorii țin cont de o inflație care scade „doar treptat”, după ce și-au schimbat comportamentul mult mai rapid ca răspuns la creșterea prețurilor.
Ăștia nu înțeleg că prin producție crește sănătos economia , și nu prin consumu , și mai ales pe credit ?