AcasăEconomieConsumatorii și Taylor Swift - medicamentele bolnavului Europei

Consumatorii și Taylor Swift – medicamentele bolnavului Europei

Unii dintre cei mai optimiști consumatori din zona euro se găsesc într-una dintre cele mai greu încercate economii ale regiunii – Germania

Unii dintre cei mai optimiști consumatori din zona euro se găsesc într-una dintre cele mai greu încercate economii ale regiunii: Germania, denumită bolnavul Europei.

Această neconcordanță a fost evidențiată săptămâna trecută, când s-a constatat că Germania este singurul mare membru al zonei monetare care a înregistrat o scădere a producției în cursul celui de-al doilea trimestru, potrivit Bloomberg. Datele sondajului pentru luna iulie, publicate concomitent, au arătat o nouă îmbunătățire a încrederii consumatorilor germani.

Sentimentul de încredere în cea mai mare economie europeană, conform unui indicator compilat de Comisia Europeană, este acum la un pas de nivelul la care se afla în februarie 2022, când a avut loc o cădere după invazia Rusiei în Ucraina. Nici Franța, nici Italia nu sunt aproape de acest prag.

Divergența dintre consumatorii din ce în ce mai optimiști și traiectoria stop-start a economiei germane, care a înregistrat o creștere trimestrială timp de mai puțin de jumătate din mandatul cancelarului Olaf Scholz, poate fi parțial explicată prin creșterea salariilor.

„Evoluția salariilor reale a jucat în acest sens”, a declarat Christiane von Berg, economist șef la asigurătorul de credite Coface. „Sentimentul consumatorilor nu este la fel de puternic ca înainte de pandemie, dar puterea de cumpărare a crescut.”

Confluența dintre creșterea salariilor și slăbirea presiunilor inflaționiste a fost importantă. În primul trimestru din acest an, lucrătorii germani au înregistrat o creștere istorică a salariului real – cea mai mare de la începutul seriei de date în 2008.

Și  indicatorul german de încredere în sectorul serviciilor s-a îmbunătățit în iulie, deși a scăzut în aproape toate țările din zona euro. GfK, cea mai mare companie germană de analiză de piață,  consideră că perspectivele în materie de venituri și puterea de cumpărare ușor mai bună sunt principalele motoare ale revenirii economiei țării.

„Cele șapte concerte Taylor Swift au crescut consumul”

Un alt factor ar putea fi impactul Campionatului European de Fotbal, găzduit de Germania timp de o lună, începând cu 14 iunie. Berlinul se aștepta ca evenimentul să stimuleze vizitele a 2,5 milioane de entuziaști ai sportului.

Cu toate acestea, turneele de fotbal din trecut nu arată un model clar de impact durabil asupra încrederii consumatorilor, având în vedere cheltuielile guvernamentale. „Pe de altă parte, cele șapte concerte Taylor Swift au crescut consumul, fără a necesita contribuții mari din partea statului”, subliniază Rolf Buerkl, analist la GfK.

Oricare ar fi motivul pentru care consumatorii germani sunt mai veseli, s-ar putea ca aceștia să aibă dificultăți în a-și păstra o astfel de atitudine. E posibil să existe o limită până la care companiile pot crește salariile. Numărul actual de falimente este cel mai ridicat din vara anului 2016.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
709 afisari

2 COMENTARII

  1. Ce consuma de la ea? Spectacolele generatoare de mini-cutremure? Imaginea ei? Ca de cantat nu prea canta bine fata aia. O gramada au cumparat albume cu ea si le scot la vanzare, oare de ce?

  2. Ioana Maria Vlas a fost președinte al SOV Invest, firmă de investiții care a administrat Fondul Național de Investiții. Sub președinția ei, FNI a falimentat în 1999 și cauzat daune sutelor de mii de investitori. Vlas a fugit în Israel în mai 2000…

    „Mama FNI”, chemată din nou în fața judecătorilor / Situație …
    18 mar. 2024 ·

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger