AcasăEconomieCriza fiscală din Franța l-ar putea răsturna pe Emmanuel Macron

Criza fiscală din Franța l-ar putea răsturna pe Emmanuel Macron

Macron putea fi forțat să demisioneze în rușine, după ce a văzut cum manevra sa de dizolvare a Adunării Naționale a eșuat și cum gestionarea finanțelor Franței a fost lăsată în dezordine

Problemele fiscale ale Franței continuă să se acumuleze. Comisia Europeană estimează că datoria publică a țării, care era de 110,6% din PIB în 2023, va urca la 112,4% în acest an și la 113,8% în 2025.

La începutul acestei luni, prim-ministrul Michel Barnier a anunțat planuri de austeritate pentru a limita deficitul în creștere. Dar poate reveni Franța la solvabilitate?

Deficitul bugetar pentru 2024 s-a dovedit a fi mult mai mare decât s-a anunțat anterior. Se pare că publicul francez cu drept de vot și numeroase instituții, inclusiv Comisia Europeană, au fost induse în eroare cu privire la starea gravă a finanțelor.  Acest lucru a dus la lansarea unei anchete parlamentare care va investiga cine știa ce și când – și cine a ales să ascundă veștile proaste sub preș. Pot urma acuzații juridice.

Guvernul crește taxele, dar cheltuiește mai mult

Guvernul Barnier a ales să facă față exploziei bugetare prin creșterea suplimentară a impozitelor. Anunțurile de reducere a cheltuielilor sunt necinstite, comentează Louis-Vincent Gave,  co-fondatorul grupului de analiză financiară Gavekal. Cu 41 de miniștri pe statul de plată, Barnier a reușit de fapt să sporească amprenta guvernului, cel puțin în opinia populară, și să crească cheltuielile cu aproximativ 2%.

Franța este deja cea mai impozitată economie din OCDE. În loc să crească veniturile, mai multe creșteri ale taxelor vor reduce investițiile, vor declanșa un nou exod de capital și, în cele din urmă, vor duce la scăderea veniturilor. De asemenea, Barnier nu dispune de o majoritate parlamentară –  trebuie să se bazeze pe faptul că Rassemblement National (RN) de dreapta nu va vota împotriva sa în Adunarea Națională.

Nu este limpede că RN, un partid care se bazează pe sprijinul micilor întreprinzători, al comercianților, va vota pentru un buget care crește taxele. Și dacă se alătură extremei stângi și votează împotriva lui Barnier, atunci guvernul cade și bugetul nu trece de Parlament.

În acel moment, așa cum prevede constituția, bugetul anului precedent – ultimul care a fost votat – este restabilit în mod implicit. Dar aici este problema: bugetul pentru 2024 era deja iresponsabil, cu un deficit care va ajunge probabil să fie de aproximativ două ori mai mare decât limita de 3% din PIB stabilită de Uniunea Europeană. În mod clar, Comisia Europeană nu va permite un al doilea an de explozie la rând.

Demisie în rușine

Emanuel Macron ar putea fi nevoit să gestioneze un conflict deschis cu Bruxelles-ul, să reducă drastic cheltuielile și să riște să vadă protestatari de extremă stânga ieșind în stradă. Sau ar putea fi forțat să demisioneze în rușine, după ce a văzut cum manevra sa de dizolvare a Adunării Naționale a eșuat și cum gestionarea finanțelor Franței a fost lăsată în dezordine.

Pe scurt, RN are oportunitatea de a declanșa o criză care s-ar putea încheia cu demiterea lui Macron. Cel puțin, îl poate discredita iremediabil în ochii Comisiei, ai alegătorilor francezi și ai istoriei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
469 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger