AcasăEconomieCriza mașinilor europene se extinde la furnizori. Zeci de mii de oameni...

Criza mașinilor europene se extinde la furnizori. Zeci de mii de oameni au fost disponibilizați

Piața europeană a automobilelor și dificultățile din sectorul vehiculelor electrice provoacă pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.

„Este cea mai rea perioadă pe care am văzut-o vreodată și, de asemenea, cea mai dificilă din punct de vedere al duratei”, a declarat Benjamin Krieger, secretarul general al Asociației Europene a Furnizorilor de Automobile (CLEPA), pentru AFP. Criza financiară din 2009, de exemplu, a fost urmată de o redresare rapidă.

32 000 de reduceri de joburi în Europa au fost anunțate pentru prima jumătate a acestui an, mai multe decât în timpul pandemiei Covid, la acești furnizori care angajează 1,7 milioane de persoane.

Din 2020, au fost disponibilizați 86.000 de lucrători, în special în Germania și Franța. În același timp, doar 29 000 de locuri de muncă au fost create, pentru un total de aproximativ 56 000 de concedieri nete.

De la începutul pandemiei, piața europeană a automobilelor noi a rămas la un nivel foarte scăzut, iar electrificarea pieței se dovedește mult mai lentă decât se aștepta.

„Acest lucru pune probleme enorme acestei industrii, care a investit masiv în noi tehnologii. Rentabilitatea investițiilor este lentă, avertizează Krieger. Mai ales că două treimi dintre companiile din sector sunt deja fragile, cu o marjă brută anuală (Ebitda) mai mică de 5%.

La fel ca mulți producători, furnizorii de echipamente cer Comisiei Europene să revizuiască obiectivele de decarbonizare a industriei auto în următorii ani, în condițiile în care UE intenționează să interzică vânzarea de mașini noi pe benzină și diesel în 2035.

În special, producătorii de echipamente solicită ca ușa să fie lăsată deschisă în anii următori pentru alte tehnologii decât cea electrică, fie că este vorba de motoare cu combustie mai eficiente sau de hibrizi reîncărcabili.

Până în prezent, marii furnizori au fost mai puțin afectați, deoarece „le-a fost mai ușor să investească în alte sectoare”, a precizat președintele ClEPA, Matthias Zink, care este și director general pentru tehnologii la furnizorul german de automobile Schaeffler.

Dar, pe măsură ce piața europeană încetinește, companiile Bosch, ZF și Valeo își pun în aplicare planuri de reducere a costurilor.

De asemenea, CLEPA  solicită Comisiei măsuri de încurajare a investițiilor, cu bugete comparabile cu cele din China și SUA, precum și electricitate mai ieftină, pentru a garanta că Europa ”rămâne competitivă”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.841 afisari

2 COMENTARII

  1. asta le am dorit si Daciei care au scumpit masina pentru romani odata cu rabla, a sarit loganu cu 50% de la 9000 la 13500.
    se pregateste Dacia pentru disponibilizari.
    ce tie nu ti place, cumparatorului nu i face

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger