Parlamentarii vor să pună capăt unei anomalii și, mai ales, unei practici păguboase a statului român, care falimentează chiar companiile mici și mijlocii, în marea lor majoritate cu capital românesc. Este vorba despre executarea silită și blocarea conturilor de către ANAF pentru datorii la stat, în condițiile în care statul nu își plătește facturile la lucrările executate. Cea mai absurdă prevedere din acest moment este obligația societăților de a plăti, în avans, TVA pentru facturi neîncasate de la statul român.
Legiuitorul vrea să modifice Codul Fiscal în scopul așezării pe baze corecte a relațiilor comerciale desfășurate între furnizorii de bunuri și servicii și bugetul de stat. Astfel, în relația comercială B2G (business to government), care presupune achizițiile publice de bunuri și servicii, taxa pe valoarea adăugată să fie colectată și platită către bugetul de stat la momentul în care statul își onorează obligația de plată către furnizor. Din practică, susțin inițiatorii proiectului legislativ, s-a observat că statul, în marea majoritate a cazurilor, nu își îndeplinește, la termenul stabilit prin contract, obligațiile de plată a bunurilor și serviciilor primite, fiind necesar și echitabil ca statul să nu colecteze TVA de la contribuabili înainte ca acesta să plătească contravaloarea bunurilor și serviciilor de care a beneficiat.
”Statul este pilonul central în dezvoltarea economiei, iar acesta ar trebui să fie un exemplu de jucător corect pe piață, și nu un element care perturbă fluxurile comerciale. Propunerea de act normativ urmărește corelarea legislației în vigoare cu realitățile cu care se confruntă mediul de afaceri și, totodată, o reașezare a sistemului de impozitare pe baze principial corecte, în speță urmărind crearea cadrului legislative pentru ușurarea de taxe și impozite a contribuabilului”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Dobânzi, penalități și falimente
Inițiatorii proiectului argumentează că, prin aplicarea măsurii legislative, se va corecta atitudinea față de furnizorii săi, iar nevoia permanentă de finanțare a bugetului de stat va stimula decidenții la respectarea întru totul a termenelor de plată stabilite. Aceștia semnalează că întârzierile la plata facturilor, indiferent dacă vorbim de domeniul construcțiilor, cel medical sau de orice alt domeniu, duc implicit la generarea de noi costuri din partea furnizorilor. Prin generarea de cheltuieli suplimentare (cheltuieli cu dobânzile la bănci, penalitățile contractuale), statul pierde indirect prin erodarea profiturilor brute ale societăților, rezultând, în acest mod, un impozit pe profit mai mic, respectiv încasări mai mici la bugetul de stat.
”Într-un mediu concurențial corect nu ar exista sincope privind plățile, dar statul, la momentul acesta, este factorul generator de nesiguranță al mediului de afaceri, deoarece afectează în amonte tot lanțul de aprovizionare al companiilor care oferă bunuri și servicii statului. Nu toate companiile au acces la finanțare ieftină (cum este cazul companiilor multinaționale), astfel încât să susțină financiar statul până când acesta efectuează plățile aferente bunurilor și serviciilor achiziționate. Mai mult decât atât, din partea organelor fiscale ale statului nu se manifestă o clemență în ceea ce privește datoriile acumulate în urma relațiilor comerciale desfășurate cu statul, existând nenumărate cazuri în care s-au făcut popriri pe conturile companiilor sau, mai grav, executări silite ale bunurilor acestora, deși ele aveau de încasat bani de la stat pe lucrările efectuate”, se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului legislativ.
Neadoptarea în procedură de urgență a acestei inițiative legislative poate conduce la începerea procedurii insolvenței sau a falimentului în cazul operatorilor economici care, din cauza perioadelor mari în care statul achită facturile, se confruntă cu grave dificultăți financiare, avertizează parlamentarii.
TVA la încasare
Potrivit proiectului legislativ de modificare a Codului Fiscal, persoana impozabilă care optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare ulterior înregistrării în scopuri de TVA trebuie să depună la organele fiscale competente, până la data de 20 inclusiv a lunii anterioare începerii perioadei fiscale din care va aplica sistemul TVA la încasare, o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri nu depășește plafonul de 4.500.000 de lei în anul calendaristic în curs. Totodată, persoana impozabilă trebuie să depună o notificare din care să rezulte că este emitent de facturi în relația B2G și că optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare. Dacă proiectul de act normativ va fi aprobat, reglementările vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025.
CE SAR INATPLA DACA OI CEI MICI NU AM MAI LUCRA CATEVA LUNI PENTRU STAT SI AM FACE GREVA PRECUM BUGETARII (SARACI) SI SA VEDEM CUM MAI ASIGIRA PLATILE DIVERSE
CE SAR INATPLA DACA NOI CEI MICI NU AM MAI LUCRA CATEVA LUNI PENTRU STAT SI AM FACE GREVA PRECUM BUGETARII (SARACI) SI SA VEDEM CUM MAI ASIGIRA PLATILE DIVERSE
Cat tva a dat ăștia la cine nu avea dreptul dar ii executa pe aia care au dreptul doar ei știu .Mars!!
„Statul este pilonul central în dezvoltarea economiei”
Really??????
Poate doar in comunism