Cauta

Curtea de Conturi Europeană atacă energia verde. Producție imprevizibilă și dependentă de condițiile meteo

CCE pune la zid fanteziile Comisiei Europene

Curtea de Conturi Europeană pregătește un raport devastator la adresa tranziției forțate și accelerate la energia verde în UE, în care va arăta imposibilitatea atingerii țintei de 90% energie regenerabilă. Pentru integrarea eolienelor și fotovoltaicelor, care produc energie intermitentă și total dependentă de condițiile meteo, este nevoie de schimbarea și modernizarea a 11,3 milioane de kilometri de rețea, cu un necesar de investiții de 584 de miliarde de euro până în 2030, avertizează CCE.

Curtea de Conturi Europeană se pregătește să dea semnalul pentru trezirea la realitate a birocraților de la Bruxelles și a conducerii Comisiei Europene, atrăgând atenția asupra riscurilor uriașe ale forțării extinderii regenerabilelor în raport cu securitatea energetică a Uniunii. Una este să produci energie regenerabilă și alta este să o furnizezi, susține Curtea de Conturi Europeană (CCE).

”UE trebuie să se bazeze tot mai mult pe surse regenerabile de energie pe fondul tranziției sale energetice și al renunțării la combustibilii fosili din Rusia. Se fac progrese din ce în ce mai mari în ceea ce privește sursele regenerabile de energie. Totuși, una este să produci energie curată și alta să o furnizezi. Energia electrică reprezintă circa 23 % din cererea finală de energie în UE, procent estimat să crească la 30 % până în 2030 și la 50 % până în 2040. Trecerea de la producția de energie bazată în principal pe combustibili fosili la producția de energie din surse regenerabile creează dificultăți semnificative pentru rețeaua de energie electrică (rețeaua de infrastructură necesară pentru transportul și distribuția energiei electrice). De ce? Pentru că producția pe bază de combustibili fosili este în mare parte continuă și adaptabilă, în timp ce producția din surse regenerabile este intermitentă și imprevizibilă”, se arată într-un comunicat al CCE.

Potrivit documentului, o centrală alimentată cu gaze naturale poate fi activată rapid, iar producția sa poate fi ajustată dinamic pentru a corespunde cererii de energie, în timp ce energia solară poate fi produsă numai în timpul zilei, iar energia eoliană numai atunci când bate vântul. ”În plus, producția de energie din acest tip de surse regenerabile nu poate fi calibrată și depinde în întregime de condițiile meteorologice”, avertizează CCE.

Investiții gigantice

În general, rețeaua este proiectată să furnizeze energie electrică la o rată constantă și ajustată la sursă, iar pentru a ține seama de natura intermitentă a surselor regenerabile de energie, rețeaua are nevoie de modernizări semnificative, inclusiv de baterii pentru a stoca capacitatea excedentară, precum și de tehnologie digitală, cum ar fi contoare și transmițătoare inteligente, pentru a corela mai bine cererea cu oferta de energie electrică în timp real, semnalează CCE.

”Energia electrică produsă din surse regenerabile în UE este estimată să crească de la 42 % în 2022 până la 90 % în 2040. Este astfel nevoie mai mult decât oricând ca rețeaua de energie electrică să fie adusă la zi. Ușor de zis, greu de făcut! Rețeaua europeană este formată din peste 11,3 milioane de kilometri de cabluri și fire. Altfel spus, am putea înfășura Pământul de 282 de ori cu ele. Comisia Europeană estimează că vor fi necesare investiții în valoare de 584 de miliarde de euro pentru a moderniza rețeaua până în 2030”, se precizează în comunicatul Curții de Conturi Europene. În acest sens, CCE a anunțat că, în primele luni ale anului 2025, va publica o analiză a situației rețelei europene, în care auditorii vor colecta și vor condensa aceste informații vitale pentru a le contura și a le reda într-o formă mai adecvată analizei și procesului decizional.

România, în capcana dependenței

În condițiile unei ierni normale din punct de vedere climatologic, România ar putea ajunge să importe frecvent 3.000 MWh în orele de vârf. Virgiliu Ivan, directorul Dispecerului Energetic Național, a atras atenția că va încerca să activeze toate resursele energetice ale țării, deși ”suntem puternic dependenți de energia regenerabilă”.

”Este parcursul pe care România l-a ales. Dacă nu vom beneficia de aportul centralelor regenerabile, în special la vârful de seară, de aportul energiei eoliene, putem ajunge să avem importuri de până la 3.000 MWh. Sunt evaluări pe care noi le-am făcut. În mod curent vom avea, pe vârful de seară, import undeva în jur de 2.000 MWh, poate un pic și mai mult, dar totul depinde de aportul energiei eoliene și, bineînțeles, de aportul centralelor hidroelectrice”, a afirmat Virgiliu Ivan, la dezbaterea Focus Energetic.

Ultimele stiri

  • Criză de studenți. Măsuri disperate pentru reducerea abandonului universitar
  • Armatele europene, dependente de America
  • Ce află turiștii care își fac planuri pentru vacanța de 1 MAI. Cât costă cazarea în garsonierele lui Mihai Trăistariu de pe litoral
  • Ponta și loialitatea, Nicușor Dan și lupta împotriva drogurilor
  • VIDEO. Cutremur cu magnitudinea de 6,2 în Turcia, resimțit și în România
  • 8 milioane de români plătesc polițe RCA umflate artificial cu minim 4 miliarde de lei, în timp ce ASF tace suspect. COTAR cere anchetă, demiteri și returnarea banilor!
  • George Simion, portret-fulger al contracandidaților în cursa pentru Cotroceni: un „autist”, un „mincinos” și „leneșul care stă în cârciumi”
  • VIDEO. Călin Georgescu a mers să semneze controlul judiciar. A fost așteptat de susținători, cu flori/Ce urmează joi
  • Imperialiștii cei răi i-au castrat pe toți politicienii români
  • Jumătate din țară, sub COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină – HARTA. Cum va fi vremea, miercuri, în București
  • Exit mobile version