Planul de a utiliza activele rusești înghețate a reapărut după cearta dintre Volodimir Zelenski și Donald Trump, care a dus la oprirea ajutorului militar american pentru Ucraina.
Acest plan fost vehiculat încă de la începutul războiului, susținut de SUA și Marea Britanie. Totuși, a pălit anul trecut datorită reticenței unor țări europene, precum Germania, Franța și Belgia – unde se află cea mai mare parte a acestor active – și a Băncii Centrale Europene de a merge până la capăt.
Rusia, proprietarul legal al activelor sale
Curajos doar cu vorbele, Occidentul s-a mulțumit cu jumătăți de măsură: fondurile rămân înghețate, iar Rusia este în continuare proprietarul legal al activelor sale.
Sumele înghețate însumează active financiare rusești în valoare de aproximativ 350 de miliarde de dolari, deținute în principal de Banca Centrală a Rusiei, potrivit The Spectator. În mod tradițional, aceste așa-numite active suverane sunt protejate de dreptul internațional împotriva confiscării în timpul disputelor politice și al războaielor.
Au existat unele excepții de la regulă, în special confiscarea de către SUA a participațiilor irakiene în 2003, dar dimensiunea activelor rusești eclipsează toate exemplele anterioare combinate.
Mai mult de jumătate din fondurile rusești înghețate sunt deținute de depozitarul și casa de compensare Euroclear din Belgia. Neavând niciun precedent de urmat, guvernele europene au fost reticente în a confisca activele unei țări cu care nu sunt oficial în război. Îngrijorările lor, susținute de BCE, se bazează pe mai multe ipoteze.
În primul rând, sechestrarea activelor Rusiei ar putea descuraja fondurile suverane, băncile centrale, corporațiile și investitorii privați din Sudul global să investească în active europene.
O potențială scurgere a investițiilor în euro ar avea consecințe grave: creșterea costurilor de împrumut, inflație și scăderea veniturilor fiscale.
În al doilea rând, Rusia ar contesta în mod inevitabil confiscarea activelor sale în instanță și, atât timp cât un astfel de caz este în curs de desfășurare, fondurile vor rămâne înghețate și inaccesibile Kievului.
În al treilea rând, utilizarea activelor pentru a stimula apărarea Ucrainei ar crește comenzile pentru producătorii americani de arme, subminând efortul condus de Franța de a construi o industrie europeană de apărare independentă de SUA.
Activele rusești, înghețate în Europa, au o valoare din ce în ce mai mică: cu cât rămân înghețate mai mult timp, cu atât Rusia are mai puțină nevoie de ele
În cele din urmă, perspectiva de a pierde câteva sute de miliarde de dolari nu a împiedicat Rusia să-și lanseze invazia și nici nu a forțat-o să se oprească.