Piața europeană ar deveni neatractivă pentru exportatorii chinezi de vehicule electrice doar în cazul unor tarife de până la 50%.
În cele mai recente revizuiri de la sfârșitul lunii august, BYD a înregistrat o reducere a tarifelor la 17% de la 17,4%, Geely la 19,3% de la 19,9%, iar SAIC la 36,3% de la 37,6%.
”Tarifele actuale nu vor fi un factor de descurajare semnificativ pentru producătorii chinezi de vehicule electrice”, a declarat pentru CNBC Joseph McCabe, președinte și CEO al companiei globale de cercetare AutoForecast Solutions. „Vor crea un obstacol, dar nu o barieră la intrare”, a adăugat el.
Producătorii chinezi vin cu oferte mai noi și mai ieftine
Tarifele UE nu au fost la fel de severe ca cele anunțate în America de Nord, deoarece producătorii europeni și chinezi de echipamente sunt puternic interconectați. Statele Unite au anunțat un tarif de 100% în mai. Canada urmat exemplul luna trecută.
Producătorii chinezi de vehicule electrice vin cu oferte mai noi și mai ieftine, chiar dacă UE se străduiește să reducă importurile prin intermediul tarifelor. BYD a lansat modelul Dolphin pentru piața europeană la un preț de 28.990 de euro.
Tesla Model 3, cea mai ieftină ofertă a mărcii, este vândut cu 42.000 de euro în Germania. Vehiculele electrice fabricate de Tesla în China se confruntă, de asemenea, cu un tarif de 9% la importurile în UE.
Pentru a concura mai bine cu rivalii chinezi, Volkswagen a anunțat planurile de a dezvolta un vehicul electric low-cost pentru piața europeană, la un preț de aproximativ 22000 de euro până în 2027. Dar compania se confuntă cu scăderi ale vânzărilor și a anunțat închideri de fabrici în Germania.
„Dacă europenii vor cu adevărat să distrugă industria vehiculelor electrice din China, trebuie să impună tarife de 300%, ceea ce, din punctul meu de vedere, nu are sens”, susține William Ma, director al GROW Investment Group.
”În timp ce sectorul chinez de producție de echipamente originale ar putea fi afectat, riscul unor măsuri tarifare de retorsiune din partea Chinei împotriva Europei este ridicat”, a avertizat McCabe.
Negocierile tarifare ale UE au început în iunie ca răspuns la „subvențiile neloiale” acordate producătorilor chinezi de vehicule electrice, care reprezintă „o amenințare de prejudiciu economic” pentru omologii europeni.
Producătorii chinezi au ocupat anul trecut 19% din piața vehiculelor electrice din Europa, în creștere de la 16% în 2022, potrivit grupului Rhodium.
Creșterea rapidă a acestei cote a stârnit temeri că mașinile chinezești vor amenința în cele din urmă capacitatea UE de a produce propriile tehnologii, precum și locurile de muncă a 2,5 milioane de angajați din industria auto și a altor 10,3 milioane de persoane ale căror joburi depind indirect de producția de vehicule electrice.