Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României au scăzut cu 4,46% în octombrie, faţă de luna septembrie. Luna trecută, au avut loc intrări de 2,801 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor şi altele.
Dar au avut loc ieşiri de 5,738 miliarde de euro, care au reprezentat modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (aproximativ 1,850 miliarde de euro); plăţi din contul Comisiei Europene şi altele.
Mai puţină valută şi aur
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie 2024 au fost de 71,361 miliarde de euro, faţă de 73,663 miliarde de euro la 30 septembrie 2024, conform unor date preluat de Realitatea Plus.
Plăţile scadente în luna noiembrie 2024 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 649 milioane euro.
Ce sumă trebuie să economisească românii
Banca Naţională avertizează că valoarea creditelor de consum a depăşit-o pe cea a depozitelor. Retailerii observă o dublare a numărului de clienţi care cumpără în rate.
Dacă până la finalul anului trecut populaţia avea depozite mai mari decât credite de consum, acum fenomenul s-a inversat.
Pentru familiile de români care au şi copii, „poate veniturile sunt variabile e de preferat mai ales dacă ai un senior, un bunic sau un părinte cu probleme de sănătate şi pot apărea situaţii neprevăzute, este bine să ai 12 luni fondul de siguranţă”, conform observatornews.ro.
„Toate acestea sunt angrenate printr-o strategie foarte clară, sumele pe care le am în depozite se împart în trei tipuri de depozite trimestriale, le deschid în fiecare lună consecutiv, să zicem ianuarie, februarie, martie, le deschid în parte trimestrial cu maturitate 3 luni şi un depozit este în lei, unul în euro şi unul în dolari, aşa în fiecare lună îmi ajunge un depozit la scadenţă, deci când apar acele urgenţe, chiar am de unde să intru pentru nevoile de lichiditate fără să pierd dobândă, diversificarea pe cele trei monede mă protejează împotriva inflaţiei pe termen lung şi atunci dobânda este real pozitivă”, mai susţine sursa amintită.