O creștere bruscă a ofertei de mase plastice din China amenință să se revarse în fața cererii interne scăzute, transformându-se într-o nouă provocare comercială pentru restul lumii.
Unele părți ale vastului sector petrochimic al țării funcționează la jumătate din capacitate, deoarece producătorii reduc cheltuielile, relatează Bloomberg. Însă, având în vedere că industria este încă în expansiune, această restricție devine tot mai greu de susținut.
„Este încă un exemplu – după oțel și panouri solare – în care dezechilibrele structurale ale Chinei se răsfrâng în mod clar asupra piețelor globale”, a declarat Charlie Vest, director asociat la Rhodium Group din New York, care analizează relațiile dintre SUA și China și politica industrială chineză.
În ultimul deceniu, fabricile s-au răspândit de-a lungul coastei de est a Chinei, fiind construite într-o cursă pentru a satisface cererea de plastic și pentru a ajuta rafinăriile să contracareze o scădere preconizată a combustibililor pentru transporturi, pe măsură ce vehiculele electrice iau avânt. A doua cea mai mare economie a lumii se confruntă cu o situație de exces industrial dramatic.
„Supracapacitatea în domeniul produselor chimice din China pare să fie un risc subapreciat în sector”, spune Michal Meidan, director al programului China Energy Research din cadrul Oxford Institute for Energy Studies. „Industria din Occident subestimează atât volumul, cât și calitatea supracapacității care ar putea apărea”.
În prezent, fabricile navighează pe calea creșterii ofertei prin opriri de scurtă durată și rate scăzute de funcționare, dar, pe măsură ce capacitatea de producție continuă să fie adăugată, directorii din petrochimie și analiștii susțin că surplusurile vor crește – suficient pentru a transforma China într-un exportator semnificativ, vânzând adesea în exces și exacerbând potențial tensiunile comerciale existente.
Boom-ul maselor plastice din China a transformat industria petrochimică globală, companiile private și rafinăriile de stat creând o forță dominantă într-un moment în care rivalii din alte părți încetinesc.
Etilena și proprilena – sursa tuturor produselor
„Investițiile substanțiale ale Chinei între 2020 și 2027 au remodelat dinamica ofertei globale, ducând la un surplus structural în Asia și la menținerea unor marje de profit scăzute sau negative”, a declarat Kelly Cui, analist petrochimic principal la Wood Mackenzie. Compania de consultanță estimează că aproape un sfert din capacitatea globală de etilenă riscă să fie închisă, dar China continuă să adauge altele.
Până la sfârșitul acestui an, China va fi finalizat construcția atâtor fabrici pentru a transforma țițeiul și gazul în etilenă și propilenă – care stau la baza tuturor produselor, de la sticle de plastic la mașini – încât capacitatea nominală este acum egală cu cea a Europei, Japoniei și Coreei de Sud la un loc, conform Agenției Internaționale pentru Energie.
Propilena a înregistrat unele dintre cele mai spectaculoase creșteri. S-au înmulțit instalațiile de dehidrogenare a propanului sau PDH. Producătorii chinezi au mai mult decât dublat capacitatea globală de PDH între 2019 și 2024.
China a devenit un exportator net de polipropilenă începând cu luna martie, conform datelor vamale. Încărcăturile au ajuns în țări din sudul și sud-estul Asiei, precum Vietnam, Thailanda și Bangladesh, și până în Brazilia. Este deja un exportator net de produse din poliester, cum ar fi PVC și PET, creând sau agravând din nou excedente comerciale.
Sa se dea numai cate una, ca sa ajunga la toata lumea…
CHINEZII-iiiii, nu mai au nici un interes de a cucerii omenirea, pentru simplul motiv, cä au cucerit-o deja !! dar nu ne däm noi seama, sau poate nu acceptäm noi ideea de a fii cuceriti si condusi de o natie pe care multe NATIUNI au IGNORAT-O, Acum! primim cu totii….CHITANTzA.!!