AcasăEconomieEpoca războaielor comerciale

Epoca războaielor comerciale

Războaiele comerciale sunt urmările preocupărilor de securitate economică, autonomie strategică și reducere a dependențelor

Formarea  blocurilor geopolitice și economice a schimbat dramatic comerțul liber și cooperarea internațională în ultimul deceniu.

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene, a avertizat că un război comercial cu Statele Unite ar putea duce la o reducere globală a PIB-ului. Donald Trump insistă că UE va trebui să „plătească un preț mare” pentru că nu cumpără suficiente exporturi americane.

Statele Unite reprezintă aproximativ 10% din comerțul mondial, ceea ce înseamnă practic o treime din economia globală, într-o perioadă în care inflația și alte tipuri de tulburări își fac simțită prezența, notează Modern Diplomacy. Administrația Trump a impus întotdeauna tarife ca o modalitate de a angaja părțile implicate, adversarii și aliații deopotrivă și de a-i forța să vină la masa negocierilor. Dacă  Lagarde îndeamnă UE să negocieze cu Trump, semnalează un fel de mentalitate de capitulare?

Sub Trump 1.0, majoritatea tarifelor erau centrate pe China și Europa. Acum există probabilitatea unor măsuri de represalii care vor agrava situația pe termen scurt, dar pe termen lung economia globală ar putea vedea schimbări instituționale mari, inclusiv Statele Unite părăsind potențial Organizația Mondială a Comerțului (OMC) deoarece nu mai este de acord cu regulile acesteia. Celălalt scenariu ar putea implica un război comercial deschis între SUA și China, cu implicarea Europei.

Lumea trece prin schimbări enorme cu tensiuni geopolitice și presiuni economice. Anul acesta a marcat cea de-a 80-a aniversare a Conferinței Monetare și Financiare a Națiunilor Unite (Bretton Woods), o ocazie de reflecție atât asupra trecutului, cât și asupra viitorului sistemelor internaționale.

Mulți cred că este timpul pentru o reevaluare substanțială a acelor instituții Bretton Woods, mai ales în urma întâlnirilor recente de la APEC, G20 și COP29.

China încearcă să ocupe și să domine agențiile Națiunilor Unite.  Statele Unite împiedică mecanismele de soluționare a disputelor comerciale. Sudul global, condus de  BRICS, vrea să creeze sisteme alternative de comerț, finanțe și dezvoltare, respingând dominația Occidentului. OMC, FMI și Banca Mondială au devenit nefuncționale.

Războaiele comerciale,  nu vin din nimic: sunt urmările preocupărilor  de securitate economică, autonomie strategică și reducere a dependențelor. Prin urmare, ordinea mondială necesită schimbări.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
147 afisari

2 COMENTARII

  1. „Nu e prost/vinovat cine cere ci cel care accepta,” parca asa este o vorba la Romani. Din pacate, EU se tot duce in jos din cauza obiectivelor total in neconcordanta cu realitatea si vointa popoarelor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger