AcasăEconomieEuropa are nevoie de bănci. Fuziunile și achizițiile, din nou în centrul...

Europa are nevoie de bănci. Fuziunile și achizițiile, din nou în centrul atenției

Fuziunile și achizițiile creează bănci mai mari și mai eficiente care sunt în măsură să furnizeze capital întreprinderilor și proiectelor majore

Fuziunile și achizițiile sunt din nou în centrul atenției în Europa –  și pe bună dreptate. Pe lângă oferta băncii spaniole BBVA către acționarii Banco Sabadell, UniCredit a construit o participație la creditorul german Commerzbank.

Această activitate vine pe fondul unei conștientizări tot mai mari a provocării urgente prezentate atât în raportul istoric al lui Mario Draghi privind viitorul competitivității europene, cât și în raportul lui Enrico Letta privind piața unică europeană: continentul are nevoie urgentă  de bănci și companii financiare care  să concureze la nivel mondial în sectoare esențiale pentru a susține creșterea economică și a genera locuri de muncă și resurse.

Puține sectoare ilustrează mai clar acest imperativ decât sectorul financiar, care a fost transformat de o revoluție digitală, notează Financial Times. În 2017, BBVA a atras doar 7 % din noii clienți prin intermediul canalelor digitale. În prezent, acest procent este de peste două treimi.

Creșterea băncilor se bazează pe capacitatea de a inova online. Ritmul perturbărilor nu va face decât să se accelereze, impulsionat de progresele amețitoare ale inteligenței artrificiale și ale altor tehnologii.

Cu toate acestea, Europa a rămas în urmă. În ciuda dimensiunii economice a regiunii, nicio bancă din UE nu se află în prezent în primele 25 la nivel mondial după capitalizarea de piață. În schimb, cele mai valoroase bănci se află în SUA și China (piețe comparabile ca mărime a PIB-ului) și chiar în India, Japonia, Canada și Australia.

În plus, concurența vine din afara sectorului bancar tradițional, inclusiv din partea giganților din domeniul tehnologiei. Niciunul dintre acești giganți nu este european.

Fuziunile și achizițiile creează bănci mai mari și mai eficiente care sunt în măsură să furnizeze capital întreprinderilor și proiectelor majore sau să investească în gestionarea riscurilor complexe într-o lume incertă și multipolară.

În cele din urmă, totul se reduce la alegeri. Dacă UE dorește ca  întreprinderile europene să genereze locurile de muncă și resursele necesare pentru a susține modelul social al regiunii, atunci are nevoie de bănci cu dimensiunea și capacitățile necesare pentru a le finanța.

Alternativa este scăderea investițiilor, o erodare a productivității și, în cele din urmă, scăderea nivelului de trai, Europa pierzând teren în fața altor regiuni.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
217 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger