AcasăEconomieEuropenii rămân fără gaz? Unul dintre marii exportatori de GNL promite...

Europenii rămân fără gaz? Unul dintre marii exportatori de GNL promite să închidă robinetul

Qatarul va înceta să mai livreze gaz către Uniunea Europeană dacă statele membre vor aplica cu strictețe o nouă lege care combate munca forțată și daunele aduse mediului

Qatarul va înceta să mai livreze gaz către Uniunea Europeană dacă statele membre vor aplica cu strictețe o nouă lege care combate munca forțată și daunele aduse mediului, a declarat ministrul energiei Saad al-Kaabi pentru Financial Times într-un interviu publicat duminică.

Directiva „Corporate Sustainability Due Diligence”, aprobată în acest an, impune companiilor mari care își desfășoară activitatea în UE să verifice dacă lanțurile lor de aprovizionare utilizează munca forțată sau provoacă daune mediului și să ia măsuri în acest caz. Sancțiunile includ amenzi de până la 5% din cifra de afaceri globală.

„Dacă este cazul să pierd 5% din veniturile mele generate mergând în Europa, nu voi merge în Europa. Nu blufez, a subliniat Kaabi, adăugând că „5% din veniturile generate de QatarEnergy înseamnă 5% din veniturile generate de statul Qatar. Aceștia sunt banii oamenilor, așa că nu pot pierde acești bani – și nimeni nu ar accepta să piardă acești bani”.

Kaabi, directorul general al companiei de stat QatarEnergy, a precizat că UE ar trebui să revizuiască în profunzime legea privind due diligence, relatează Reuters.  De asemenea, a anunțat că țara sa din Golf nu este îngrijorată de promisiunea președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a ridica un plafon pentru exporturile de gaze naturale lichefiate.

Qatar, unul dintre cei mai mari exportatori de GNL din lume, încearcă să joace un rol mai important în Asia și Europa, pe măsură ce crește concurența cu principalul furnizor, Statele Unite. Intenționează să își extindă capacitatea de lichefiere la 142 de milioane de tone pe an până în 2027, de la 77 de milioane.

Analiștii estimează că în Qatar costul unitar al producției de GNL este de doar 0,3 dolari/mmBtu, față de 3-5 dolari/mmBtu la nivel global. Accesul la forța de muncă ieftină din Asia de Sud-Est împiedică creșterea costurilor proiectelor sau întârzierea acestora.

Concurența dintre Qatar și Statele Unite s-a intensificat ca urmare a deciziei UE de a renunța la dependența de gazele din conductele rusești după invazia Ucrainei.

Cele mai importante companii energetice din lume, inclusiv Exxon Mobil, Shell, TotalEnergies și ConocoPhillips, au jucat un rol central în industria GNL din Qatar timp de decenii. Toate dețin acțiuni la instalațiile de producție existente și, în ultimii ani, au achiziționat participații la noile faze de extindere, oferind bani în schimbul volumelor de GNL.

„Qatarul este bine plasat din punct de vedere geografic pentru a satisface cererea actuală ridicată din Asia de Nord-Est, din China, Japonia și Coreea, precum și cererea viitoare din singura regiune cu creștere reală din Asia de Sud, în special din India”, potrivit lui  Henning Gloystein, Practice Head, Energy and Resources la Eurasia Group.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
787 afisari

2 COMENTARII

  1. Un om cu capul pe umeri, spre deosebire de desteptii de la UE care dau legi i-di-oa-te.

  2. Nu-i o problemă. Avem curent de n-avem ce face cu el și drept urmare îl dăm la moldovenii de peste Prut gratis. Dacă dispare gazul le dăm mai puțin curent.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger